Home » Blog » De mooiste route door zuid Patagonië

De mooiste route door zuid Patagonië

Patagonië behoort tot de mooiste streken van de wereld en de mooiste route door zuid Patagonië uitstippelen is dan ook niet moeilijk. Je kúnt er gewoon geen lelijke route rijden, al doe je nog zo je best. Daar komt bij dat er min of meer één logische route door het gebied loopt.

Onze route door Patagonië

Patagonië ligt in het grensgebied van Argentinië en Chili in het uiterste zuiden van Zuid Amerika. We doorkruisen beide landen en met een gehuurde camper leggen we ongeveer 1135 km af. Wanneer je geen auto of camper wilt huren, dan kan de bus een alternatief zijn. Er is een goede busverbinding tussen de plaatsjes en naar de nationale parken. Check de site BusBud voor een overzicht van prijzen en routes. Hoewel de bussen over het algemeen van goede kwaliteit zijn, kan een busreis tot wel 24 uren in beslag nemen.

Wij beginnen onze reis in Buenos Aires, hoofdstad van Argentinië. Na een paar dagen acclimatiseren in het Parijs van Zuid Amerika, vliegen we met een binnenlandse vlucht 3000 km naar Ushuaia (ARG). Ushuaia ligt in het zuiden van Patagonië en geldt als de hub voor Antarctica. Het plaatsje zelf is niet zo heel bijzonder, maar de omringende bergketens des te meer. Het is een prima plek om je roadtrip te beginnen, nadat je eerst de omgeving hebt gezien.

De roadtrip die we maken is op te delen in drie delen:

 • Ushuaia (ARG) – Porvenir (CHI)
 • Porvenir (CHI) – Puerto Natales (CHI)
 • Puerto Natales (CHI) – El Calafate (ARG)
PlaatsAfstand
Ushuaia, Tierra del Fuego Province, Argentina0,0 km
Porvenir, Magallanes and Chilean Antarctica, Chile437,0 km
Punta Arenas, Magallanes and Chilean Antarctica, Chile47,2 km
Puerto Natales, Natales, Magallanes and Chilean Antarctica, Chile248,0 km
Torres del Paine, Torres de Paine, Magallanes and Chilean Antarctica, Chile174,2 km
El Calafate, Santa Cruz Province, Argentina211,0 km
RP11, Santa Cruz, Argentina18,4 km
Totaal aantal kilometers1135 km

Van Ushuaia (ARG) naar Porvenir (CHI) (437 km)

De mooiste route door zuid Patagonië
De ene keer strak asfalt tot zover het oog reikt

Voordat we Ushuaia achter ons laten, bezoeken we Bahia Lapataia, het échte einde van de wereld. Dichterbij Antarctica gaan we niet komen. Bahia Lapataia ligt op slechts 23 km, op ongeveer een half uur rijden, ten westen van Ushuaia. Hier eindigt, of voor ons begint, Ruta 3. De route van Ushuaia naar Porvenir (Ruta 3 en Ruta 257) voert ons over de pampa door een gebied dat Tierra del Fuego (Vuurland) heet.

Bezienswaardig:

 • Bahia Lapataia (ARG) (Tierra del Fuego NP). Eindpunt/beginpunt van Ruta 3.
 • End of the World Post Office (ARG) (Tierra del Fuego NP). Postkantoor aan het einde v/d wereld.
 • Ushuaia (ARG) (Tierra del Fuego). De zuidelijkst bewoonde plaats ter wereld en Antarctica-hub.
 • Martial Gletsjer (ARG) (Tierra del Fuego). Wandeling naar een gletsjer.
 • Laguna Esmeralda (ARG) (Tierra del Fuego). Wandeling over drassig land naar turquoise meer.
 • Parque Pingüino Rey (CHI). De machtige Koningspinguïn bekijken in een reservaat.

De conditie van de weg is goed. Alles is geasfalteerd en nergens hebben we een 4WD nodig. Het stuk van en naar Parque Pingüino Rey is een gravel weg, maar zelfs deze weg is met een gewone auto goed te doen.

Van Porvenir (CHI) naar Puerto Natales (CHI) (295 km)

In het plaatsje Porvenir nemen we de veerboot naar Punta Arenas. De route (Ruta 9) van Punta Arenas naar Puerto Natales leggen we in een dag af. Als we het schitterende landschap buiten beschouwing laten, is er op de plaatsjes zelf na niet zoveel te zien op dit traject. Wanneer we langs een meer komen zien we van ver knalroze flamingo’s.

Bezienswaardig:

 • Punta Arenas (CHI). Leuk plaatsje voor een paar dagen.
 • Flamingo’s ergens langs Ruta 9.
 • Puerto Natales (CHI). Dé toegangspoort voor Torres del Paine Nationaal Park en daarom druk.

De conditie van de weg is goed. Alles is geasfalteerd en nergens hebben we een 4WD nodig. Langs de kant van de weg kunnen we overal gemakkelijk stoppen en nergens voelen we de hete adem van bumperklevers ondervonden.

Van Puerto Natales (CHI) naar El Calafate (ARG) (403 km)

De mooiste route door zuid Patagonië
De andere keer een stoffige weg met kuilen

We kunnen zeggen dat we het mooist voor het laatst bewaren. De weg voert ons langs meren, bergen, pampa’s en hét hoogtepunt van onze roadtrip Torres del Paine Nationaal Park. Alleen al in dit nationale park kun je twee weken doorbrengen. Vanwege het hoogseizoen moeten we al dat moois delen met veel andere reizigers. Ruta 40 is met een lengte van ruim 5.000 kilometer één van de langste wegen ter wereld, dus we rijden er maar een klein stukje van. Vanuit El Calafate bezoeken we de Perito Moreno Gletsjer. Zeer indrukwekkend om te zien (en horen) hoe het ijs van de gletsjermuur breekt en in het Lago Argentino stort.

Bezienswaardig:

 • Torres del Paine Nationaal Park. UNESCO met hoofdletters! Ideaal voor hikes of korte wandelingen.
 • El Calafate. Toegangspoort tot Los Glaciares Nationaal Park, met de Perito Moreno Gletsjer.
 • Perito Moreno Gletsjer. Enige gletsjer die groeit in plaats van krimpt, ongeveer een meter per dag.
 • Boottocht over Lago Argentina.

Er is ook een meer dan uitstekende busverbinding tussen Puerto Natales en El Calafate. Met de bus van El Calafate naar de Perito Moreno Gletsjer neemt anderhalf uur in beslag.

Hoe nu verder?

Patagonië beslaat meer dan een miljoen vierkante kilometer en daarom is het niet te doen om alles in één vakantie te proppen. In de niet al te verre toekomst willen we een tweede traject afleggen. Omdat we nog niet klaar zijn in Torres del Paine Nationaal Park, willen we dan in Puerto Natales beginnen en dan verder noordwaarts via Ruta 40 richting Mount Fitz Roy Fitz Roy (de hoogste berg), El Chaltén en Bariloche (het Argentijnse Beieren).

Des te noordelijker we komen, des te meer we wel zullen moeten vertrouwen op een 4WD voertuig. Ruta 40 loopt parallel aan de Andes en is voor de helft onverhard. Enfin, onze wensenlijstje van dingen die we willen zien begint alweer vorm te krijgen.

Op zoek naar de beste reistijd voor je reis naar Patagonië of om (een stukje) Ruta 40 te rijden? Lees dan ons bericht.

En jij?

Heb je ook een mooie route in Patagonië gereden? Onder dit bericht vind je een reactieformulier. We vinden het leuk om van je te horen. Een vraag aan ons? Maar natuurlijk.

Bestemming Patagonië, alles voor je reis naar Patagonië

John

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: