Home » Blog » Kamperen in Patagonië is reizen in ultieme vrijheid

Kamperen in Patagonië is reizen in ultieme vrijheid

Kamperen in Patagonië is reizen in ultieme vrijheid en heel goed mogelijk! Op zich niet gek voor een gebied waar enerzijds veel avontuurlijke backpackers te vinden zijn, maar dat anderzijds heel uitgestrekt is en uitdagende weersomstandigheden kent. Kamperen in Patagonië betekent dan ook dat je voorbereid moet zijn op steenkoude en stormachtige nachten. Daar krijg je natuurlijk wel een avontuur voor terug. Kampeermogelijkheden in Patagonië zijn er te kust en te keur en voor elk budget. In dit blog laten we er enkele de revue passeren.

Goed om te weten

Voordat je besluit om de knoop door te hakken om te kamperen in Patagonië, is het goed om te weten dat de campings over het algemeen maar eenvoudig van opzet zijn. Vaak een gras- of grindveld met meestal geen bomen. Houd er ook rekening mee dat lang niet alle campings uitgebreide voorzieningen hebben. Zo is een warme douche zeker geen vanzelfsprekendheid en is een toilet soms niet meer dan een dixi.

Tierra del Fuego (Vuurland), of wel zuid Patagonië, heeft nauwelijks officiële campings. Zelfs in Ushuaia is er geen te vinden. Wil je meer lezen over de mogelijkheden die je hebt als je wilt kamperen in Vuurland? Lees dan ons blog op onze website Wijopreis.eu.

Kamperen op een stadscamping

Sommige campings hebben uitgebreide voorzieningen, zoals douches met heet water en plekken waar je kunt barbecueën. Op andere campings ben je aangewezen op je eigen tent, slaapzak en -mat en bieden slechts basic sanitaire voorzieningen.

De grotere toeristische plaatsen hebben vaak een stadscamping die al dan niet wordt gerund door de gemeente. Met een zelf meegebrachte tent is het mogelijk om voor 6.000 Chileense peso’s per persoon per dag (omgerekend € 6,50) te overnachten. Bijvoorbeeld in Puerto Natales, dé toegangspoort tot Torres del Paine Nationaal Park, maken veel backpackers gebruik van camping Güino. Des te vreemder is het dat, als we in het bezoekerscentrum in Puerto Natales informeren naar een camping, camping Güino niet wordt genoemd.

Bestemming Patagonië - Kamperen in Patagonië is reizen in ultieme vrijheid
Kamperen met tent of camper op camping Güino in Puerto Natales

Camping Güino is van alle gemakken voorzien. Het heeft prima douches en een grote centrale ontmoetingskeuken, waar in een hoek een informatieloket is ingericht. De tenten op het grote veld worden met lage schuttingen uit de wind gehouden. De camping is eigenlijk berekend op trekkerstenten, maar ze voorziet ook in een aantal camperplaatsen. Gebruik van elektriciteit is tegen meerprijs.

Overnachten in Torres del Paine Nationaal Park

In Torres del Paine Nationaal Park is er aantal opties om de koude nachten door te komen. Er zijn gratis parkcampings die worden beheerd door CONAF (Corporación Nacional Forestal) en betaalde kampeerterreinen die worden beheerd door refugios. Parkcampings hebben een aangewezen plek om te koken en ‘rustieke’ sanitaire voorzieningen. Campings die worden gerund door refugios hebben meer faciliteiten, maar zijn vaak drukker.

Overnachten in een refugio

In Torres del Paine Nationaal Park is het mogelijk om in een refugio te overnachten (prijzen vanaf 110 $). Naast bed en bad beschikt een refugio over een restaurant – voor een eenvoudig ontbijt en diner -, een winkeltje en een bezoekerscentrum. Het goedkoopste bed in refugio Paine Grande (voor velen het startpunt van de populaire W-Trek) kost 57 $. Je gebruikt je eigen bedlinnen en slaapzak. Wil je een gespreid bedje, dan betaal je 87 $. Kijk op de website voor actuele prijzen. Reserveren is een must, omdat het eigenlijk altijd wel druk is.

Kamperen bij een refugio

Tijdens een meerdaagse hike in Torres del Paine Nationaal Park is kamperen niet alleen de goedkoopste optie, het brengt je ook het dichtst bij de prachtige natuur. In de afgelopen jaren zijn refugios begonnen met het verhuren van tenten, slaapzakken en slaapmatten, en bieden ze alle maaltijden aan, inclusief lunchpakketten. Het huren van een tent scheelt het meesjouwen van kostbare bepakkingskilo’s. Niet elke refugio heeft een camping.

Bestemming Patagonië - Kamperen in Patagonië is reizen in ultieme vrijheid
Bij-kleurige tenten bij refugio Paine Grande in Torres del Paine Nationaal Park

Er is voldoende plek voor je tent. Aangeraden wordt om van tevoren te reserveren, zeker in het hoogseizoen. De campings zijn al vroeg op de dag volgeboekt. Ga je buiten het hoogseizoen (bijvoorbeeld vóór November of ná Maart) dan kun je geluk hebben als je niet hebt gereserveerd. Voor een tentplaats betaal je omgerekend ongeveer € 10 per nacht. Er is één gratis camping langs de populaire W-Trek en dat is camping Italiano.

Wil je meer informatie over het lopen van de W-Trek en over overnachten in Torres del Paine Nationaal Park? Lees ons bericht dan hier.

Kamperen in een eco koepeltent

Wil je kamperen in glamping stijl in een luxe tent? Dat is overnachten in een ruime, 100% duurzame, eco-koepeltent in het EcoCamp in Torres del Paine Nationaal Park. EcoCamp Patagonië is ‘s werelds eerste dome-hotel. Ontbering is niet nodig, omdat de tenten zijn uitgerust met: airconditioning (waarom?), kachel (beter!), tafel, stoel, lamp, tapijt, bed en een al dan niet gedeelde badkamer. Het streven is om de koepeltenten zo min mogelijk te laten opvallen in het Patagonische landschap.

Bestemming Patagonië - Kamperen in Patagonië is reizen in ultieme vrijheid
Kamperen glamping stijl in Torres del Paine Nationaal Park (foto via ecocamp.travel)

Wil je meer informatie over het overnachten in een eco-koepeltent in een EcoCamp? Kijk dan hier. Heb je ervaring met deze vorm van kamperen? Wil je ons dan laten weten hoe je het vond?

Kamperen met een camper

De ruigheid, leegheid en weidsheid van Patagonië gaat pas echt leven als je er doorheen rijdt en er kampeert. Wij vinden het heerlijk om met een camper te reizen, omdat het vrijheid betekent. Ook is het een alternatief voor dure hostels. Het is kamperen, zonder de ongemakken van een tent. Een nacht in een camper heeft veel weg van slapen op een deinend schip. De Patagonische winden zijn beroemd en berucht en bij iedere windvlaag zetten we ons schrap en hopen dat onze camper niet omver wordt geblazen.

Bestemming Patagonië - Kamperen in Patagonië is reizen in ultieme vrijheid
Wildkamperen met de camper kán in Patagonië

Patagonië is zeer geschikt voor rondreizen met een 4WD camper. De wegen zijn over het algemeen van goede kwaliteit, maar in het zuiden is alleen hoofdweg Ruta 3 geasfalteerd. Ook zijn er in het zuiden weinig officiële campings te vinden.

Op onze website Wijopreis.eu staat een bericht over kamperen in Vuurland. Als je het wilt lezen, klik dan hier. Ben je op zoek naar meer informatie over reizen door zuid Patagonië? Kijk dan even op de Patagonië berichtenpagina van Wijopreis.eu.

Wildkamperen

Buiten de nationale parken is wild- of gratis kamperen op veel plekken in Patagonië toegestaan, mits je de omgeving netjes achterlaat uiteraard. Op de pampa kun je overal je tent opzetten en word je niet snel lastiggevallen door autoriteiten. Wildkamperen in Torres del Paine Nationaal Park is niet toegestaan. Wil je je tent opzetten in een dorp of gehucht, vraag dan de lokale bevolking waar dat mag. Sommige bewoners in afgelegen streken geven kampeerders toestemming om op hun land te kamperen.

Met onze camper hebben we op een publieke parkeerplaats in het centrum van Ushuaia gestaan. Niemand keek raar op, we worden niet gestoord. Dat wil zeggen niet gestoord door de lokale sterke arm der wet. Een ander verhaal is het uitgaanspubliek dat midden in de nacht, precies naast onze camper, hun auto hifi test. Of lokale ‘gangs’ die midden in de nacht een epische straatrace houden. In Torres del Paine Nationaal Park kamperen we gratis met onze camper op de parkeerplaats van de catamaran en op de parkeerplaats van het bezoekerscentrum.

Handige app iOverlander

Er zijn veel websites en apps waarop tips en reviews over plekken waar je kunt wildkamperen worden gedeeld. Picknickplaatsen, parken en een rustige plek langs de weg zijn het populairst. Een handig hulpmiddel bij het zoeken naar een (gratis) kampeerplek in Patagonië is de app van iOverlander. Naast tips en reviews over plekken om wild te kamperen geeft deze app ook informatie over supermarkten en tankstations. Kortom een app die je veel tijd en geld kan besparen.

Kamperen bij de boer

De laatste optie om te kamperen in Patagonië die we hier willen noemen, is kamperen bij de boer. Om het authentieke Patagonische boerenleven te beleven, kun je een verblijf op een estancia overwegen. Een estancia is een veeboerderij die vaak nog in bedrijf is en wordt gerund door een familie. Reken voor deze vorm van accommodatie zo’n € 300 per dag. Dit is dan wel inclusief alle maaltijden en activiteiten zoals paardrijden of zwemmen. Heb je ervaring met deze vormen van kamperen? We vinden het leuk om van je te horen.

En jij?

Met de juiste voorbereidingen en een gezonde dosis avontuurlijkheid kan kamperen in Patagonië een onvergetelijke ervaring zijn. Neem de tijd om het landschap te verkennen, te genieten van de rust en te ontspannen in de prachtige natuur. Kamperen in Patagonië is een unieke manier om dit adembenemende deel van de wereld te ervaren. Heb je ervaring met kamperen in Patagonië? Heb je op een bijzondere plek de nacht in een tent doorgebracht? Laat het ons weten, we horen graag van je. Gebruik het reactieformulier hieronder om een bericht voor ons achter te laten.

Bestemming Patagonië, alles voor je reis naar Patagonië

John

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Geverifieerd door MonsterInsights