Home » Blog » Met openbaar vervoer door Patagonië

Met openbaar vervoer door Patagonië

Is het een optie om met openbaar vervoer door Patagonië te reizen? Patagonië is een gebied dat drie keer zo groot is als Duitsland en de afstand van Bariloche in het noorden naar de meest zuidelijke stad Ushuaia is meer dan 2.100 kilometer over de weg.

Bestemming Patagonië - Met openbaar vervoer door Patagonië
Reizen met de bus in Patagonië is erg comfortabel (foto: Bestemming Patagonië)

Reizen in Patagonië met een camper of huurauto is niet goedkoop en vervoerskosten kunnen een gapend gat uit je reisbudget happen. Reden te meer om je te verdiepen in de mogelijkheden om hierop te bezuinigen. Bijvoorbeeld door met het openbaar vervoer te reizen. Openbaar vervoer in Patagonië bestaat bijna volledig uit binnenlandse vluchten, (mini)bussen en veerboten. In dit blog nemen we deze opties onder de loep.

Binnenlandse vluchten

Bestemming Patagonië - Met openbaar vervoer door Patagonië
Binnenlandse vluchten in Patagonië zijn snel en betaalbaar (foto: lakutravel.com)

De meeste reizigers die vanuit Europa Patagonië bezoeken, vliegen op de internationale luchthavens van Santiago de Chili in Chili (Arturo Merino Benítez) of Buenos Aires in Argentinië (Aeropuerto Internacional Ministro Pistarini) om van daaruit met een binnenlandse vlucht verder te reizen naar Patagonië. Als je in korte tijd veel wilt zien, zijn binnenlandse vluchten een prima optie om de eerste grote afstanden te overbruggen.

Er is een groot netwerk aan kleinere luchthavens in Patagonië, voor zowel nationale als internationale vluchten (doorgaans tussen beide landen). Korte lokale vluchten zijn betaalbaar en dat maakt vliegen interessant. Het geeft minder gedoe als je vanuit Buenos Aires op Argentijns Patagonië vliegt (Bariloche, El Calafate of Ushuaia) en vanuit Santiago de Chili op Chileens Patagonië (Punta Arenas of Puerto Montt). Deze vluchten duren ongeveer 3,5 uur en worden uitgevoerd door Aerolíneas Argentinas (Argentinië) en de Chileense luchtvaartmaatschappijen LATAM Airlines en Sky Airlines (de Easy Jet van Chili).

VanNaarPrijsDoor
Buenos AiresUshuaia€ 85 – 180Aerolíneas Argentinas
Buenos AiresPunta Arenas€ 120 – 380
Buenos AiresEl Calafate€ 95 – 250Aerolíneas Argentinas
Buenos AiresBariloche€ 50 – 230Aerolíneas Argentinas
BarilocheEl Calafate€ 120 – 410Líneas Aéreas del Estado (LADE)
Buenos AiresTrelew€ 65 – 230Aerolíneas Argentinas
Santiago de ChiliPunta Arenas€ 26 – 200Sky Airline / LATAM Airlines

Lees verder ons blog Vliegreis naar Patagonië.

Met de bus door Patagonië

Bestemming Patagonië - Met openbaar vervoer door Patagonië
Via Bariloche is een lange afstandsbus (foto: careergappers.com)

Patagonië is een uitzonderlijk veilige plek om te reizen. Bussen in Patagonië zijn schoon, modern, luxe en ontworpen voor lange afstanden. Alle lange afstandsbussen van Patagonië hebben toiletten aan boord. Reizen per bus is verreweg de goedkoopste manier om door Patagonië te reizen en daarnaast ook de meest milieuvriendelijke. Patagonië beschikt over een uitstekend busnetwerk dat de belangrijkste toeristische hotspots met elkaar verbindt. Eenmaal aan boord is het een kwestie van je semi-cama of full-cama stoel in de ligstand zetten en ontspannen het uitgestrekte landschap aan je voorbij laten trekken. Lange afstandsbussen serveren snacks, eenvoudige maaltijden en drankjes, die meestal bij de prijs zijn inbegrepen.

Populaire busverbindingen in Patagonië

Hieronder benoemen we slechts een aantal populaire busverbindingen tussen de toeristische hotspots van Patagonië. Omdat met name prijzen aan verandering onderhevig zijn, hebben we een apart overzicht gemaakt van busverbindingen met een link naar de website van BusBud. Op de website van BusBud is het mogelijk om je rit te boeken. Ons overzicht van busverbindingen vind je hier.

VanNaarDuurPrijsDoor
Buenos AiresPuerto Madryn20h 15m€ 21 – 45Don Otto / Via Bariloche
Puerto MadrynEl Bolson13h 5m€ 13 – 89Don Otto
Buenos AiresBariloche24h 18m€ 28 – 55Via Bariloche / Crucero del Norte / El Valle
BarilocheEl Calafate27h 25m€ 25 – 93Marga Taqsa
El CalafatePerito Moreno Gletsjer2h€ 8Caltur
El CalafateEl Chaltén3h€ 4 – 14Marga Taqsa / Caltur
El CalafatePuerto Natales6h€ 13 – 28Bus-Sur
Puerto NatalesTorres del Paine NP2h – 3h€ 5 – 18Bus-Sur/ Gomez/ María José
Puerto NatalesPunta Arenas3h€ 9Bus-Sur
Punta ArenasUshuaia12h€ 30 – 45Bus-Sur / Tecni-Austral

Met de bus van Puerto Natales naar Torres del Paine NP

Puerto Natales is de toegangspoort tot Torres del Paine Nationaal Park. Om hiervandaan met het openbaar vervoer naar het nationale park te reizen, zie dit bericht.

Busdiensten tussen toeristische hotspots rijden niet altijd elke dag (sommige maar twee keer per week) en bussen kunnen snel volgeboekt zijn. Tickets kunnen worden gekocht via je accommodatie, kiosk, toeristenbureau en natuurlijk op het busstation zelf. Het is ook mogelijk om tickets online te kopen. Twee websites die je kunnen helpen bij het vinden en boeken van je busreis, zijn: Busbud en Rome2Rio (ook ander openbaar vervoer). Om je een idee te geven van de prijzen; een buskaartje van Puerto Natales naar Torres Del Paine Nationaal Park kost je ongeveer €12 en drie uren reistijd. Het is aan te raden om in het hoogseizoen je buskaartjes van tevoren te reserveren, vooral op de langere afstanden wanneer minder frequent wordt gereden. Buiten het hoogseizoen kun je buskaartjes normaal gesproken een dag of twee van tevoren of op de dag van je reis kopen.

Tips voor reizen met de bus

  • Neem oordopjes mee om je te wapenen tegen het veel te luide entertainment.
  • In het hoogseizoen en rond lange weekenden kun je je buskaartjes het beste minimaal een paar dagen van tevoren kopen.
  • Zorg ervoor dat je je kaartjes hebt uitgeprint, want een digitaal vervoerbewijs wordt nog altijd niet geaccepteerd.
  • Op lange afstanden is een warme trui aan te bevelen omdat de nachten koud kunnen zijn.
  • Plan je reisroute zodat alles goed op elkaar aansluit. Als je maar een paar weken in Patagonië bent, dan is je tijd kostbaar.
  • Ben je vegetariër of veganist, neem dan voor de zekerheid je eigen eten mee.
  • Wees geduldig. Reizen met de bus door Patagonië heeft als voordeel dat het oversteken van de grens vrij soepel verloopt. Soepel is relatief. Houd er rekening mee dat het oversteken van de grens altijd de nodige tijd in beslag neemt. Met name het oversteken van de grens vanuit Argentinië naar Chili is tijdrovend. Toch gaat dit met de bus nog altijd sneller dan met eigen vervoer.

Veerboten

Bestemming Patagonië - Met openbaar vervoer door Patagonië
De veerboot die vaart tussen Porvenir en Punta Arenas (foto: Bestemming Patagonië)

Wie over de weg door Patagonië reist, ontkomt er in het zuiden en westen niet aan om af en toe op een veerboot te moeten stappen. Vuurland is immers een eiland en ook in het waterrijke westen met al zijn fjorden en meren, worden wegen onderbroken door veerdiensten.

Vuurland is met veerboten tussen Porvenir en Punta Arenas (2,5 uur) en tussen Bahía Azul en Punta Delgada (20 minuten) met het vaste land van Chili verbonden. Tarieven worden bepaald aan de hand van het vervoermiddel en het aantal passagiers. Zie voor het actuele dienstrooster en de prijzen de website van uitvoerder Transbordadora Austral Broom.

In het westen van Chileens Patagonië, van Puerto Montt naar Villa O’Higgins, loopt natuurlijk de bekende 1.247 kilometer lange Carretera Austral (Ruta 7). Ook deze toeristische route wordt enkele keren onderbroken door een veerdienst. Sociedad Marítima y Comercial (ofwel: Somarco) brengt je in het verlengde van Ruta 7 van Hornopirén naar Leptepu (3,5 uur) en vervolgens 10 km verderop van Fiordo Largo naar Caleta Gonzalo (45 minuten). De boten van Transportes Austral varen eveneens tussen Hornopirén en Caleta Gonzalo (4 uur), maar gaan daarbij om het schiereiland van Huequi heen. In het laatste stuk van Ruta 7, zo’n 100 km voor eindbestemming Villa O’Higgings, is er nog de oversteek van Puerto Yungay naar Rio Bravo (45 minuten), uitgevoerd door Barcaza Padre Antonio Ronchi.

Tussen Puerto Montt en Puerto Chacabuco opereert daarnaast Naviera Austral op vier, meer toeristische, vaarroutes. Een andere toeristische veerverbinding is die tussen Puerto Montt en Puerto Natales. Met Navimag reis je in vier dagen (drie nachten) door de prachtige fjorden van Chili. De Navimag is geen luxe cruiseschip, het hoofdoel van het schip is namelijk vrachtvervoer. Gelukkig is het adembenemende landschap hetzelfde.

Andere opties?

Zijn er dan nog andere vormen van openbaar vervoer om je door Patagonië te verplaatsen? Weinig tot geen. Er zijn geen treindiensten waarmee het mogelijk is om door heel Patagonië te reizen, anders dan toeristische boemeltreinen. Toch hebben we er één gevonden die van pas kan komen.

Tren Patagonico

Bestemming Patagonië - Met openbaar vervoer door Patagonië
El Tren Patagonico rijdt tussen Viedma en Bariloche (foto: trenesporsiempre.wordpress.com)

El Tren Patagonico is geen toeristisch boemeltreintje maar een echte lijndienst. De trein rijdt wekelijks tussen Viedma en het toeristische Bariloche en verbindt daarmee de Atlantische Oceaan met het Andesgebergte, meer dan 800 kilometer langs de Patagonische steppe. Op vrijdag vertrekt de trein vanuit Viedma en op zondag vanuit Bariloche.

Conclusie

Als je een krap budget hebt, raden we opties aan zoals bus, vliegtuig of veerboot (er zijn geen treinen in Patagonië). Reizen met het openbaar vervoer in Patagonië is zeer georganiseerd en veel reizigers kiezen ervoor om het openbare vervoer te nemen om te besparen. Het kan met name een optie zijn voor reizigers die de mogelijkheid hebben om, in een rustig tempo, voor langere tijd door Patagonië te reizen. Bedenk dat langzaam reizen de beste manier om het schitterende landschap van Patagonië te ervaren. Zorg er daarom voor dat je het niet alleen vanuit bussen ziet en kies ervoor om een klein deel van Patagonië intenser te beleven. Bijvoorbeeld rond El Calafate, Los Glaciares Nationaal Park en Torres del Paine Nationaal Park.

En jij?

Heb jij het aangedurfd om Patagonië met het openbaar vervoer te bereizen? En hoe beviel dat? Zijn je vooroordelen over reizen met het openbaar vervoer uitgekomen, of was het super chil en ben je op alle plekken geweest die je van tevoren had bedacht. We horen weer graag van je, het reactieformulier vind je hieronder. Stay safe!

Bestemming Patagonië, alles voor je reis naar Patagonië

John

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Geverifieerd door MonsterInsights