Laatst bijgewerkt op 8 juni 2025 door Bestemming Patagonië
Een reis naar Patagonië vraagt om een goede voorbereiding. In Praktisch Patagonië geven we een aantal zaken waar je aan kunt denken bij het voorbereiden van je Patagonië reis.
- Waarom Patagonië?
- Beste reistijd voor Patagonië
- Budget
- Reisdocumenten
- Huurauto
- Zomertijd en Wintertijd
- Tanken langs de Carretera Austral
- Tanken in Zuid-Patagonië
- Grensovergangen
- Valuta en geldzaken
- Inflatie en prijsstijging
- Parkpassen nationale parken
- Stekkers en adapters
- eSIM of SIM kaart
- Noodnummers
- Individueel of georganiseerd
- Reisgidsen en ander leesvoer
- Navigatie
- Accommodatie
Waarom Patagonië?
Patagonië is een plek waar je echt even weg bent van alles. Het landschap is ongerept, ruig en enorm gevarieerd, met uitgestrekte vlaktes en karakteristieke bergen. Bekende hoogtepunten zoals Torres del Paine Nationaal Park, de Perito Moreno-gletsjer en Mount Fitz Roy trekken jaarlijks veel avontuurlijke reizigers aan. Er zijn volop mogelijkheden voor korte- en langeafstandswandelingen, zoals de beroemde W-trek en de Laguna de los Tres. De regio is dunbevolkt en ligt afgelegen, waardoor het voelt alsof je in een andere wereld bent.

Een roadtrip over de Carretera Austral in Chili neemt je mee langs fjorden, bossen en charmante dorpjes, terwijl Ushuaia, de meest zuidelijke stad ter wereld, een unieke mix is van natuur en geschiedenis. Patagonië is een topbestemming om dieren te spotten, vooral op plekken zoals Peninsula Valdés, waar je pinguïnkolonies, zeeleeuwen, zeeolifanten en walvissen kunt zien. Met veel geluk kun je zelfs een poema spotten in een van de vele nationale parken. Patagonië combineert avontuur, natuur en rust. Als je er eenmaal bent geweest, zul je er zeker terugkomen.
Beste reistijd voor Patagonië
Wat de beste reistijd voor Patagonië is, hangt af van je plannen en voorkeuren. Omdat Patagonië op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen omgekeerd aan de onze in Europa. De drukke zomermaanden december, januari en februari zijn ideaal om te wandelen en wilde dieren te spotten. In de herfstmaanden maart/april en in de lentemaand november is het rustiger en ook nog steeds aangenaam, maar is het weer onzekerder. Ga je voor (extreme) wintersporten, dan kun je in het winterseizoen (dat loopt van mei t/m september) Bariloche in Argentinië bezoeken. Bepaal dus het doel van je reis en kies daarbij je beste reistijd.

Weten welke reisperiode het beste past bij jouw plannen? Lees dan onze blog Wat is de beste reistijd voor Patagonië.
Budget
Is Patagonië duur? Als je niet al te gek doet kun je met z’n tweeën af met ongeveer € 275 per dag. De kosten die je in elk geval maakt zijn: vliegtickets, huurauto, brandstof, openbaar vervoer/veerboot, accommodaties, eten en drinken, entreegelden, excursies en boodschappen. Hoewel vliegen naar Patagonië, het huren van een auto en excursies een fors deel van je budget opeisen, zijn de kosten voor accommodaties, eten en drinken, entreegelden en boodschappen vergelijkbaar met Nederland. Kosten voor brandstof en openbaar vervoer liggen onder wat we in Nederland gewend zijn.
Benieuwd naar de kosten van onze reis van vier weken over de Carretera Austral? In Is Patagonië duur hebben we onze uitgaven voor je op een rijtje gezet.
Kun je besparen op de kosten? Je kunt ervoor kiezen om een vlucht te nemen met 1 of meer tussenstops of met ongunstige vliegtijden. Des te minder comfort, des te goedkoper je ticket. Wij kiezen voor onze reis in 2024 voor 1 tussenstop in Madrid, voordat we van daaruit verder vliegen naar Santiago de Chile. Meer dan 1 tussenstop vinden we zonde van de tijd. Als je maar drie weken hebt voor je reis, dan is tijd kostbaar. Voor goedkopere internationale tickets kun je de werelddealweken van KLM in de gaten houden, maar veel zul je hier niet op besparen. Op een besparing maak je de meeste kans door ruim van tevoren te boeken en niet in een weekend te vliegen. Kijk bij je zoektocht naar vluchten vooral ook op de website van de luchtvaartmaatschappij zelf.

Een andere manier om te besparen op je reis is vervoer ter plaatse. Als je een beperkt budget hebt, kijk dan of de route die je van plan bent te rijden te doen is met een gewone stadsauto in plaats van een 4×4 of een luxe camper. Nog goedkoper ben je uit als je reist met de bus. Patagonië beschikt over een prima openbaar vervoernetwerk en leent zich er uitstekend voor om met de bus doorheen te reizen. Als het openbaar vervoer past bij je plannen, dan is dat een goedkope optie om iets van Patagonië te zien. Reizen met de bus is comfortabel en als je ’s nachts rijdt verlies je geen tijd en je bespaart op je overnachting. Ben je écht avontuurlijk ingesteld en heb je alle tijd van de wereld, dan is liften de goedkoopste manier van reizen.
Voor sommige kosten geldt dat je die zelf in de hand hebt: reizen met de bus, overnachten in een hostel of tent, boodschappen doen bij een prijsstunter en zelf je eten klaarmaken. En sommige kosten moet je gewoon met drie keer slikken voor lief nemen. Keuzes, keuzes, keuzes. Overnachten in een gespreid bedje in een lodge in Torres del Paine Nationaal Park, of zelf je eigen tent opzetten. Of iets daar tussenin.
Reisdocumenten
Paspoort
Als je naar Patagonië reist, heb je een geldig paspoort nodig. Je paspoort moet bij aankomst in Argentinië nog minstens zes maanden geldig zijn. Vreemd genoeg lezen we nergens op websites van officiële instanties dat dit ook geldt voor Chili. Voor Chili lijkt alleen te gelden dat je paspoort geldig moet zijn gedurende je verblijf. Heb je hier ervaring mee? Laat het ons weten.
Controleer in ieder geval ruim voor vertrek de geldigheid van je paspoort en vernieuw het zo nodig. Vaak moet je bij het boeken van een vlucht je paspoortnummer opgeven. Als je dit na het boeken moet laten wijzigen, omdat je een nieuw paspoort met een nieuw nummer hebt gekregen, dan kan dat gedoe geven. Bij Iberia kun je het zelf regelen via hun website, zonder een account aan te maken, gewoon met je naam en reserveringsnummer. Bij LATAM Airlines kun je het contact center bellen. Dat zit niet in Nederland, hiervoor moet je met LATAM Duitsland of Spanje bellen. Ook kun je via een persoonlijk bericht op X en Instagram in contact komen met LATAM. Onze ervaring is dat zij snel reageren en hulp bieden. Voor het achteraf laten aanpassen van ons paspoortnummer wordt ons niets extra’s in rekening gebracht.
Het is verstandig om een kopie van je paspoort en andere belangrijke documenten mee te nemen. Laat niet zomaar een kopie van je paspoort maken. Is een kopie wel nodig, anonimiseer dan de gegevens die niet nodig zijn. Welke dat zijn kun je lezen op de website van de Rijksoverheid. Je kunt ook gebruik maken van de KopieID-app die automatisch de gegevens, die voor de ontvanger niet belangrijk zijn, wegstreept. Bewaar kopieën apart van originelen of sla ze digitaal op. Als je je paspoort hebt moeten vernieuwen tussen het moment van een reservering (bijvoorbeeld boeking van je vlucht) en je reis, neem dan je oude (ongeldig gemaakte) paspoort ook mee.
Visum
Als je als Nederlander of Belg naar Patagonië reist, heb je geen visum nodig als je reis niet langer duurt dan 90 dagen. Reis je via de Verenigde Staten of Canada, dan heb je wel een visum nodig voor dat land. Ook als het alleen maar een tussenstop is.
PDI document
Bij de douane van Chili ontvang je bij aankomst in Santiago een immigratieformulier (PDI), waaruit blijkt dat je als toerist in het land bent. PDI staat voor ‘Policía de Investigaciones’, maar officieel heet het document een ‘Tarjeta unica migratoria’. Het ziet eruit als een kassabon en het heeft dezelfde kwaliteit papier. Bewaar dit document, bijvoorbeeld in je paspoort. Er wordt verteld dat je het bij vertrek uit Chili moet inleveren. Uiteindelijk hoeven wij het niet in te leveren.
Tip: Houd het papiertje droog! Een van onze PDI slips wordt tijdens een wandeling in een heftige regenbui nat en is daarna een compleet onleesbaar wit vodje geworden. Het kan geen kwaad om er voor de zekerheid een foto van te maken. Via een bezoekster van onze website komen we aan de weet dat er naar haar PDI is gevraagd bij het inchecken in hotels. Op vertoon hoeft er dan geen belasting te worden betaald. Ook kun/zul je het nodig hebben bij grensovergangen. Wees er dus zuinig op. Ons is er nooit naar gevraagd, maar wij hebben dan ook niet in hotels overnacht.
SAG formulier
Als je aankomt in Chili moet je een formulier invullen van het Ministerie van Landbouw, het SAG-formulier (Declaración SAG/Aduana). Daarmee geef je aan dat je geen spullen meeneemt die het land niet in mogen, zoals bepaalde etenswaren of planten. Dat formulier kun je op papier invullen of digitaal, maar die papieren versie is soms lastig te vinden. De makkelijkste manier is gewoon via de website. Op de luchthaven van Santiago zie je overal QR-codes hangen die je met je telefoon scant. Daarmee kom je direct op de juiste pagina terecht en kun je alles online invullen voordat je bij de douane aankomt.
Bewijs van terugvlucht of doorgaande reis
Het kan zijn dat je bij aankomst in Patagonië een bewijs van de terugreis of doorgaande reis moet laten zien. Dit is om aan te tonen dat je het land binnen de gestelde tijd weer zult verlaten. Zorg dus dat je een print of een digitaal bewijs van je vluchtgegevens bij je hebt. Als je van plan bent om over land te reizen tussen Argentinië en Chili, zorg dan dat je ook een bewijs hebt van je accommodatie of vervoer in het andere land.
Huurauto
Onze ervaring is dat het huren van een auto rechtstreeks bij een van de grote autoverhuurders (Europcar, Budget, Avis, Hertz, Dollar, Sixt) altijd duurder uitpakt dan een huurauto via een intermediair.
Intermediairs die wij eigenlijk iedere vakantie wel raadplegen zijn:
- HolidayCars – Goed aanbod maar niet overal een beste reputatie.
- EasyTerra – Linkt meestal een door naar weer een volgende intermediair (Carrentals.nl)
- Rentcars – Zuid Amerikaanse aanbieder met hoofdkantoor in o.a. Amsterdam Schiphol.
- Cheaptickets – Bekend van de vliegtickets. Heeft vaak een voordelige prijs.
- Sunnycars – Zeer betrouwbare en complete Nederlandse aanbieder. Altijd all in verhuur, maar daarmee ook veruit de duurste.
- Booking.com – Vooral voor trouwe Booking gebruikers interessant vanwege de Genius korting. Die bedraagt 10% van de kale huurprijs.
- Rentalcars.com – Dochter van Booking.com met dezelfde prijzen en huurvoorwaarden, uitgezonderd Genius voordeel. RentalCars.com werkt samen met Latam. Latam kent een soort van frequent flyer programma. Als je je registreert voor een Latam Pass kun je op veel plekken op de wereld met korting huren bij Rentalcars.com.
- DiscoverCars.com – Van oorsprong een Lets verhuurbedrijf maar met een uitgebreid internationaal netwerk. Op de website worden de prijzen in Amerikaanse Dollars weergegeven.
Van een bezoeker van onze website krijgen we Economybookings.com getipt. Met hun platform zijn ze de schakel tussen de huurder en meer dan 800 verhuurders. Verhuurder Euro Rent a Car biedt via Economy Bookings tegen scherpe tarieven aan. Drie weken autohuur in het hoogseizoen voor € 665 is geen geld. Wij hebben zelf nog geen ervaring met het platform noch met Euro Rent a Car als verhuurder, maar we houden het in gedachten voor een volgende reis naar Patagonië. Bedankt voor de tip Peet!
Neem ook eens een kijkje op Camper huren in Patagonië en Camperverhuurders in Patagonië. Heb je zelf ervaring (positief of negatief) met een auto- of camperverhuurder? Laat het ons weten. Je kunt onder dit bericht reageren.
Internationaal rijbewijs
De eeuwige vraag, heb ik nou wel of niet een internationaal rijbewijs (IRB) nodig voor mijn reis? Tijdens onze voorbereidingen wordt het ons niet duidelijk of het verplicht is voor Chili dan wel Argentinië. De ANWB, waar je een IRB kunt kopen, zal het altijd promoten. Wij schaffen het voor de zekerheid aan, maar we hebben het nooit nodig gehad. Niet voor onze reis naar zuid Patagonië (camper gehuurd in Argentinië) en ook niet voor onze reis naar de Carretera Austral (auto gehuurd in Chili). De verhuurder (Europcar) vraagt er niet om en ook bij politiecontroles (2x) wordt ons er niet naar gevraagd. Onze gewone Nederlandse rijbewijzen volstaan. Weten ze daar eigenlijk wel van het bestaan van een IRB?
Of jou er ook niet naar gevraagd wordt tijdens jouw reis, kunnen we natuurlijk niet voorspellen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen en een IRB willen aanschaffen; je kunt het bij iedere ANWB winkel laten maken. Het enige dat je nodig hebt is een recente pasfoto en je Nederlandse rijbewijs. Het is klaar terwijl je wacht. Een IRB is er in twee modellen. Model 1968 met grijze omslag (€ 24,95). Dit document is 3 jaar geldig. Daarnaast is er model 1949 met grijze omslag (€ 18,95). Dit document is 1 jaar geldig. Volgens de ANWB medewerker in onze woonplaats heb je voor Chili model 1949 nodig. Nodig? Tja.
Zomertijd en Wintertijd
Chili hanteert de zomer- en wintertijd m.u.v. de regio Magallanes y de la Antártica Chilena, waarin onder andere Torres del Paine Nationaal Park ligt. Deze regio heeft sinds 2017 een permanente tijdzone en doet niet mee aan zomertijd/wintertijd. Argentinië hanteert sinds 2009 geen zomertijd/wintertijd.
Nederland | Chili | Magallanes | Argentinië | |
Vanaf laatste weekend maart | 12:00 (ZT) | 07:00 (-5) | 07:00 (-5) | 07:00 (-5) |
Vanaf eerste weekend april | 12:00 | 06:00 (-6) (WT) | 07:00 (-5) | 07:00 (-5) |
Vanaf eerste weekend september | 12:00 | 07:00 (-5) (ZT) | 07:00 (-5) | 07:00 (-5) |
Vanaf laatste weekend oktober | 11:00 (WT) | 07:00 (-4) | 07:00 (-4) | 07:00 (-4) |
Tanken langs de Carretera Austral
De Carretera Austral is niet de Australische Outback en gelukkig is het vinden van een benzinestation geen ingewikkelde opgave. Veruit het vaakst langs de route zien we de stations van de Copec. Hieronder hebben we een handig kaartje opgenomen, waarop je kunt zien in welke plaatsen je bij de Copec kunt tanken. Met daarbij de afstanden tussen de plaatsen.

Wij adviseren je om het er niet op aan te laten komen en te tanken lang voordat de wijzer in het rood staat. Als je bij nagenoeg elke gelegenheid tankt, zul je niet snel zonder brandstof komen te staan. Houd er rekening mee dat je in Puyuhuapi alleen diesel kunt tanken en dat je niet overal met kaart kunt betalen. Contant geld bij de hand dus, voor de zekerheid. Via deze website kun je zien waar stations in Chili te vinden zijn en wat de prijzen zijn. Het laden van de website kan lang duren.
💡En als je dan hebt getankt, koffie hebt gehaald in de kiosk en naar het toilet bent geweest, vergeet dan niet om ook regelmatig je bandenspanning te checken. Als je een paar honderd kilometer op een wasbord wegdek hebt gereden, is het belangrijk dat de bandenspanning op pijl blijft.
Tanken in Zuid-Patagonië
YPF is de grootste exploitant van benzinestations in Zuid-Patagonië (Argentinië). Via deze website kun je zien waar de YPF-stations te vinden zijn.
Mocht je een benzinepomp hebben gemist, er is altijd wel een mogelijkheid om in Chili of Argentinië te tanken, ook in de kleinste gehuchten. Gewoon vragen aan de locals. In Chili: ‘Gasolina’, in Argentinië, ‘Nafta’.

Grensovergangen
Wie door Patagonië reist, zal (afhankelijk van de route) één of meerdere keren de grens tussen Chili en Argentinië oversteken. Deze grensovergang kan een uitdaging zijn, vooral als je niet bekend bent met het proces. In ‘De grens over in Patagonië‘ beschrijven we een aantal zaken die handig zijn om te weten voordat je de grens oversteekt.

Valuta en geldzaken
Zowel in Chili als Argentinië is de munteenheid de Peso, die in beide landen wordt aangeduid met een Dollarteken ($). Met de gangbare wisselkoers van januari 2025 krijg je voor €10: $10.285 Chileense of $10.969 Argentijnse Peso’s.

Pinnen bij een geldautomaat in Chili
Als je geld pint bij een geldautomaat, houd er dan rekening mee dat er een limiet is aan wat je in één keer kunt pinnen. Dat is in Chili CLP $200.000 (omgerekend €194,68 (maart 2024)). Over dit bedrag worden niet misselijke bedragen aan ‘Transactiekosten’ (€5,94) en ‘Kosten geldopname’ (€8,29) doorberekend. Bij elkaar dus €14,23. Dat is bij Santander, maar transactiekosten en kosten geldopname verschillen per bank. Bij geldautomaten in Chili moet je de transactiekosten accepteren. Probeer een automaat van een andere bank als de kosten te hoog zijn.
💡Vergeet je pasje niet als je bij de geldautomaat weg loopt! Je krijgt namelijk eerst je geld en daarna je pasje terug.
Betalen met de bankpas in Chili
Betalen met een bankpas in Chili is meestal voordelig en werkt op veel plekken. De transactiekosten zijn laag en bij restaurants, winkels en tankstations kun je gewoon je pas gebruiken. Toch kan cash soms beter uitpakken. Sommige accommodaties bieden bijvoorbeeld korting als je contant betaalt. Ingewikkeld verhaal, maar het heeft te maken met het al dan niet kunnen toepassen van de btw-vrijstelling. Deze korting kan aanzienlijk zijn.
Argentinië: cash is koning
Pinnen bij een geldautomaat in Argentinië is niet aan te bevelen. Het maximale bedrag wat je in één keer kunt pinnen, ligt veel lager dan in Chili, tegen torenhoge kosten. Denk hierbij aan; maximaal voor €13 aan Peso’s opnemen, tegen ongeveer €7 aan extra kosten! Door de economische crisis in het land, en de hyperinflatie die daarmee gepaard gaat, is betalen met cash vaak de beste optie. De meest voordelige manier om aan Argentijnse Peso’s te komen is door ongebruikte USD $100 biljetten mee te nemen en deze te wisselen bij een filiaal van Western Union. Hiermee krijg je de zogenaamde ‘Blue Dollar’ koers, die veel gunstiger is dan de officiële koers bij banken of geldautomaten.
Wil je niet met veel contant geld reizen, dan kun je in Nederland een account aanmaken bij Western Union en geld naar jezelf overmaken. In Argentinië haal je het dan op bij een filiaal van Western Union. Dit kost iets extra, maar het is een veilige optie. Let wel op: als je te laat op de dag komt, kan het cash op zijn. Vermijd straatverkopers die ‘Cambio, cambio’ roepen; zij bieden soms een slechte wisselkoers of hebben minder goede bedoelingen.
Áls je Dollars wilt meenemen en vooraf je Euro’s wilt omwisselen naar Dollars, vermijd dan dure wisselkantoren. Zo ben je bij een GWK in Nederland het slechtst af. Pott Change geeft al een betere wisselkoers. Als je onderweg naar Argentinië een tussenstop hebt in Parijs, en je hebt tijd genoeg, probeer dan daar je Euro’s naar Dollars te wisselen. De wisselkoers is er zeer gunstig.
Uit eigen ervaring
In 2024 kunnen wij in Chili bijna overal terecht met onze Nederlandse betaalpas van de ASN. De meeste betalingen doen we daarmee. Voor het huren van een auto of camper is je creditcard onmisbaar. Bij het betalen met onze betaalpas wordt ons steeds gevraagd: ‘Debito o credito?’. Dat heeft zowel een technische- als een financiële reden. Technisch vanwege de verschillende betaalroutes/netwerken en financieel, omdat debet kaarten direct afschrijven en credit kaarten vaak later en met extra kosten. Meestal kies je voor ‘Debito’ om kosten te vermijden.
In afgelegen gebieden of kleine plaatsen kán betalen met je betaalpas een enkele keer een probleem zijn. Ook een storing van een pinautomaat bij de kassa van een supermarkt maken we mee. Daarom is het handig om iets aan cash bij je te hebben. Als het goed is weet je nu hoe je daar zo goedkoop mogelijk aan kunt komen. Door slim te betalen en goed te plannen, kun je flink besparen.
Inflatie en prijsstijging
Sinds 2018 (de eerste keer dat we Patagonië bezoeken) is de Argentijnse peso flink in waarde gedaald. De entree voor Tierra del Fuego Nationaal Park was toen 980 peso’s, wat overeen kwam met ongeveer €14. In maart 2025 komt 980 peso’s overeen met nog maar €0,85. Dat betekent een waardeverlies van bijna 94%.
Tegelijkertijd zijn de prijzen in Argentinië gestegen. De toegangsprijs voor Tierra del Fuego was in 2018 dus €14. In 2025 betaal je €26. Dat is een prijsstijging van ongeveer 86%. Dit soort prijsstijgingen maken reizen door Argentinië duurder, ondanks de zwakke peso.
Het is handig om goed te letten op wisselkoersen en waar je je geld wisselt. Cash dollars of euro’s geven een betere koers dan pinnen, en Western Union kan een voordelige optie zijn. Daar lees je hierboven alles over. Prijzen veranderen snel in Argentinië, wat vandaag voordelig lijkt kan volgende maand alweer anders zijn.
Parkpassen nationale parken
Als je een nationaal park in Chileens Patagonië bezoekt, dan heb je daar over het algemeen een digitale parkpas voor nodig. Voor zo’n pas betaal je een bepaald bedrag, sommige parken zijn gratis toegankelijk. De meeste Chileense nationale parken hanteren een digitaal reserveringssysteem. Via de officiële website van Pases Parques kun je je pas kopen. Dit is vooral handig voor Torres del Paine Nationaal Park, waar bezoekersaantallen zijn gereguleerd. Om een pas te kunnen kopen, moet je je eerst via de website registreren. Passen zijn niet overdraagbaar.
In Argentijnse nationale parken werkt het iets anders. Hier koop je vaak je entreebewijs bij de ingang van het park. In populaire parken zoals Los Glaciares (met de beroemde Perito Moreno-gletsjer) is het slim om er vroeg in de ochtend te zijn, om lange wachtrijen te vermijden. Ben je van plan om meerdere nationale parken in korte tijd te bezoeken, dan kan een Flexipass van 3 of 7 dagen interessant zijn. Een Flexipass is een eenmalige, niet-overdraagbare pas, waarmee je 3 of 7 dagen toegang hebt tot één park. De pas moet binnen 6 maanden na aankoop, aaneengesloten of afwisselend, worden gebruikt. Een overzicht van alle Argentijnse nationale parken met de toegangsprijzen, vind je hier.
De entreekosten variëren per park en zijn onder andere afhankelijk van je nationaliteit. Buitenlandse bezoekers betalen een hoger tarief dan lokale inwoners. Daar valt iets voor te zeggen. In Argentinië liggen de toegangsprijzen van de nationale parken vele malen hoger dan in Chili. Argentinië lijkt bezig te zijn met een inhaalslag en verhoogt de toegangsprijzen in rap tempo. Hoeveel is de bezoeker bereid te betalen? Het reguleert de bezoekersaantallen in elk geval wel.
Stekkers en adapters
Het voltage in Chili en Argentinië is 220V/50Hz. Je hebt dus geen spanningsomvormer nodig om je apparaten aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk. In Chili en Argentinië worden twee verschillende soorten stekkers en stopcontacten gebruikt: type C en type L in Chili, en type C en type I in Argentinië. Type C is de meest voorkomende stekker in Europa, met twee ronde pinnen. Dit is ook het type dat in Nederland wordt gebruikt. Type L heeft drie ronde pinnen, waarvan één een aardingspin is. Type I heeft ook drie pinnen, maar dan plat en in een V-vorm.


Om in Argentinië je apparaten te gebruiken op een type I stopcontact heb je een reisadapter nodig. Een universele reisadapter met meerdere stekkertypes is een handige optie.
Om in Chili je apparaten te gebruiken op een type L stopcontact heb je geen reisadapter nodig. Dit geldt alleen voor een ongeaarde stekker. Voor een Nederlandse geaarde stekker heb je wel een adapter nodig. De polen van een geaarde stekker zijn te dik en passen zonder adapter niet in een Chileens stopcontact.
eSIM of SIM kaart
Als je door Patagonië reist, dan wil je bereikbaar zijn in geval van nood. Gelukkig is wifi in dorpen en steden tegenwoordig net zo gewoon als in Nederland. Elke accommodatie of restaurant heeft wel wifi voor gasten. Buiten de dorpen en steden kun je niet altijd vertrouwen op bereik. Heb je wel bereik, dan kun je via je Nederlandse SIM-kaart bellen. We adviseren om dat alleen in noodgevallen te doen.
Wij hebben tijdens onze reis langs de Carretera Austral geen lokale SIM-kaart. Omdat we even Google Maps raadplegen (heel even maar), maken we gebruik van onze Nederlandse SIM-kaart. Bij thuiskomst worden we verrast door een extra bellen-in-het-buitenland-post op onze telefoonrekening van bijna €30. En dat voor hooguit twee minuten Google Maps. Niet doen dus. Maar hoe ontkom je dan aan torenhoge roamingkosten? Als je in Patagonië reist, kun je het beste een lokale SIM-kaart kopen van een Chileense of Argentijnse provider, je belt dan tegen lokaal tarief.
eSIM
Een Elektronische SIM (eSIM) betekent dat je je eigen fysieke SIM-kaart houdt (die hoef je dus niet te wisselen). Het is een kwestie van een abonnement kopen, ter plaatse activeren en online gaan. In Patagonië wordt veel geadverteerd met een eSIM van Holafly. Op de website van Holafly wordt de werkwijze van het gebruik van deze eSIM duidelijk beschreven. Een voordeel van Holafly is dat zij onbeperkt datagebruik aanbieden. Een nadeel is dat zij geen abonnement aanbieden waarbij je je eSIM zowel in Chili als Argentinië kunt gebruiken. Daarnaast is Holafly gewoon duur vergeleken met andere aanbieders.
💡Van een bezoeker van Bestemming Patagonië horen we over Airhub en Monty. Bij beide aanbieders heb je de keuze uit meerdere abonnementen. Voor een 4Gb eSIM abonnement voor 30 dagen Latijns Amerika betaal je bij Airhub US$ 15,00. Bij Monty betaal je voor dezelfde periode voor 3Gb US$ 9,50. Een handige website die je kunt gebruiken om de verschillende aanbieders te vergelijken is eSIMdb.com. Vertrouw niet blind op de goedkoopste, immers bereikbaarheid in geval van nood is belangrijker dan de laagste prijs.
Check van te voren of je toestel geschikt is voor eSIM, niet elk toestel is dat. Om eSIM te kunnen gebruiken, moet een telefoon zowel hardwarematig als softwarematig geschikt zijn. Door *#06# te bellen krijg je een EID code terug als je toestel geschikt is.
Fysieke SIM-kaart
Als je een fysieke SIM-kaart in Patagonië nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je telefoon geen eSIM ondersteunt, is het belangrijk om een provider te kiezen met een goed bereik in de afgelegen gebieden. We lezen positieve berichten over de providers Entel en Movistar, waarbij de eerste beter scoort op dekking in afgelegen gebieden zoals Torres del Paine Nationaal Park en langs de Carretera Austral.
Je koopt een SIM-kaart bij een winkel van de provider, een supermarkt of een kiosk. Op de luchthaven kan het ook, maar daar betaal je meestal meer. Voor een SIM-kaart in Chili betaal je ongeveer €5-€10, exclusief beltegoed of data. Een bundel van 5 GB kost rond de €10-€15. In Argentinië zijn de prijzen vergelijkbaar. Voor een SIM-kaart is registratie met je paspoort verplicht. Sommige providers vragen ook een RUT-nummer (Chileens belastingnummer), maar er zijn nog steeds opties voor toeristen zonder RUT. Check in de winkel altijd of je SIM-kaart werkt om gedoe achteraf te voorkomen.
💡: Download vooraf offline kaarten (bijvoorbeeld via Google Maps of Maps.me). Dit is vooral handig in gebieden met beperkt mobiel bereik.
Noodnummers

Individueel of georganiseerd
Een reis door Patagonië kun je prima zelf regelen. De regio is veilig en steeds meer wegen zijn geasfalteerd. De onverharde stukken rijd je met een SUV of camper zonder problemen als je rustig aan doet. Vluchten, overnachtingen, excursies en een huurauto regel je makkelijk zelf en dat is nog leuk ook. Waarom zou je het uit handen geven?

Heb je geen tijd of zin om alles zelf uit te zoeken, dan kun je bij reisorganisaties terecht. Je kunt kiezen voor een compleet georganiseerde reis of alleen een reisadvies op maat. Sommige reisorganisaties werken met bouwstenen: korte trips van een paar dagen tot een week, die je aan elkaar knoopt tot een langere reis.
Reis je liever in een groep, dan zijn er genoeg groepsreizen naar Patagonië. Vaak reis je met een kleine groep onder begeleiding van een Nederlandstalige gids, die de streek goed kent en alles regelt. Groepsreizen zijn niet goedkoop; denk aan een vanaf prijs van zo’n €5.000 p.p. voor 26 dagen.
Wij vinden de voorbereidingen onderdeel van de voorpret. We zoeken naar routesuggesties van reisorganisaties en andere reizigers en stellen onze eigen reis samen. Polarsteps is een erg handige inspiratiebron.
Reisgidsen en ander leesvoer
Als je op zoek bent naar een reisgids van Patagonië, dan kan het soms even zoeken zijn. Een reisgids die alléén over Patagonië gaat, is er bijna niet. Moon’s Trip of a lifetime (ISBN 978-1-63121-631-2) is geschreven door Wayne Bernhardson. De schrijver woont al meer dan dertig jaar in Zuid-Amerika en heeft diepgaande kennis van de regio. Deze Engelstalige gids is verkrijgbaar bij Bol.com voor slechts € 16,99 in papieren vorm of € 13,99 als E-book en dat is zeker niet duur voor wat je krijgt. Het 607 pagina’s tellende boekwerk heeft een prettige indeling en het bevat veel foto’s en handige kaartjes, waaronder stadsplattegrondjes.
Als reisgids voor de Carretera Austral, kiezen we voor de 376 pagina’s tellende gids uit 2022 van Bradt Chile The Carretera Austral (9781784774752). Het Engelstalige boek kost € 26,00 bij Bol.com. We komen het in eerste instantie nergens goedkoper tegen, totdat we op een vroege zondagochtend Bol.com nog eens checken. Blijkt dat het nu ineens voor € 19,99 wordt aangeboden. We annuleren onze eerder gedane bestelling en bestellen het boek opnieuw, nu tegen de lagere prijs. Een reis naar Patagonië is al duur genoeg.
Verwacht geen kleurrijke foto’s, althans niet veel. De gids moet het hebben van het geven van zoveel mogelijk nuttige informatie in de stijl van Lonely Planet. Kaartjes zijn er gelukkig wel veel in opgenomen.
In Patagonia
Behalve reisgidsen zijn er boeken die over reizen in Patagonië gaan. Zo kom je lekker in de stemming. Dé klassieker op dit gebied is In Patagonia van Bruce Chatwin uit 1977. Op dit moment bij Bol.com te koop voor € 11,53 in de zoveelste heruitgave. Dit is de Engelstalige versie. Probeer als het kan de Nederlandstalige versie te pakken te krijgen, bijvoorbeeld via Marktplaats. Dat leest prettiger en het wordt op Marktplaats vaak voor een habbekrats van de hand gedaan.
Navigatie
Naast Google Maps kun je voor het navigeren ook gebruiken maken van de gratis app maps.me. Je kunt de kaarten vooraf downloaden en dan off line gebruiken. Het ei van Columbus wat ons betreft. Voor onze reis is deze app van onschatbare waarde.
Accommodatie
Het meest gebruikelijk is om je verblijf te boeken via booking.com of een ander platform. Wat je misschien niet weet is dat de eigenaar van de accommodatie per boeking een fors percentage moet afstaan aan het platform. Als het mogelijk is kun je beter rechtstreeks bij de accommodatie zelf boeken. Veel eigenaren zijn blij met een rechtstreekse boeking. Zij kunnen je vaak een betere prijs geven dan booking.com (of ander platform).
Ontdek meer van Bestemming Patagonië
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.