Home » Blog » Vliegreis naar Patagonië

Vliegreis naar Patagonië

Het vinden van goedkope tickets voor je vliegreis naar Patagonië is tegenwoordig een uitdaging en kan de nodige tijd in beslag nemen. Met de huidige hoge brandstofprijzen loont het zeker de moeite om een paar weekenden te besteden aan het shoppen voor de beste prijs. Om je een beetje op weg te helpen, zetten we hieronder een en ander voor je op een rijtje. Hopelijk helpt het je bij het voorbereiden van je vliegreis naar Patagonië.

Van Schiphol naar Buenos Aires of Santiago

Rechtstreeks vliegen naar Patagonië is geen optie en daarom begint je reis vanuit Nederland met een internationale vlucht naar de hoofdstad van Argentinië (Buenos Aires) óf de hoofdstad van Chili (Santiago), om van daaruit met een (binnenlandse) vlucht verder te reizen naar Patagonië.

Vanuit Nederland naar Argentijns Patagonië

De makkelijkste manier om vanuit Nederland in Argentijns Patagonië te komen, is door het vliegtuig te nemen naar Buenos Aires en vervolgens via een binnenlandse vlucht door te vliegen naar een luchthaven in Argentijns Patagonië.

Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die vluchten vanaf Schiphol naar Buenos Aires (Aeropuerto Internacional Ministro Pistarini (Ezeiza, EZE)) aanbieden, waaronder KLM, Air France, Iberia en Aerolíneas Argentinas. De vluchten duren gemiddeld zo’n 14 uur, afhankelijk van het aantal tussenstops en keren overstappen. Vanuit Nederland vliegt alleen de KLM rechtstreeks op Buenos Aires.

Vanuit Buenos Aires neem je vervolgens een binnenlandse vlucht naar een van de belangrijkste luchthavens in Argentijns Patagonië, zoals El Calafate, Bariloche of Ushuaia. Dit zijn allemaal toegangspoorten tot populaire bezienswaardigheden van Patagonië, zoals de Perito Moreno-gletsjer, het Nahuel Huapi-meer en Tierra del Fuego Nationaal Park.

Over het algemeen zijn binnenlandse vluchten in Argentinië betaalbaar en frequent, maar het is altijd het beste om van tevoren te boeken om zeker te zijn van beschikbaarheid en redelijke prijzen. Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die binnenlandse vluchten aanbieden, waaronder Aerolíneas Argentinas, LATAM en Flybondi.

Vanuit Nederland naar Chileens Patagonië

De makkelijkste manier om vanuit Nederland in Chileens Patagonië te komen, is door het vliegtuig te nemen naar Santiago (Arturo Merino Benítez (SCL)) en vervolgens via een binnenlandse vlucht door te vliegen naar een luchthaven in Chileens Patagonië. De vliegtijd naar Santiago bedraagt gemiddeld 17 uur. Afhankelijk van je bestemming in Chileens Patagonië zul je minimaal één overstap moet maken. De meeste vluchten vanuit Europa hebben een overstap op een grote luchthaven, zoals Madrid, Parijs, Santiago of Buenos Aires.

De meeste internationale vluchten naar Patagonië vertrekken vanaf Schiphol. Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die vluchten naar Chileens Patagonië aanbieden, waaronder KLM, Air France, Iberia, LATAM Airlines en British Airways.

Vanuit Santiago neem je vervolgens een binnenlandse vlucht naar een van de belangrijkste luchthavens in Chileens Patagonië, zoals Balmaceda (BBA), Punta Arenas (PUQ) en Puerto Montt (PMC). Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die binnenlandse vluchten aanbieden, waaronder LATAM, Sky Airline en JetSmart.

Zelf hebben we nog geen ervaring met vliegen op Santiago.

Kosten retourticket Buenos Aires

Op het moment dat we dit bericht schrijven, kost een retourticket naar Buenos Aires in het hoogseizoen (half december – maart) ongeveer €1.700. Wij reisden begin december. Pikant detail is dat ten tijde van onze reis naar Patagonië een retourtje nog €849 (!) kostte. Wel even wennen dus aan de huidige prijzen.

Natuurlijk kun je bezuinigen op je vliegreis naar Patagonië. In deze tijd van hoge brandstofprijzen kan een vlucht waarbij je 1 keer moet overstappen aantrekkelijk zijn. Vluchten met een tussenstop / overstap zijn soms goedkoper. Je vliegt dan bijvoorbeeld met Lufthansa vanaf Schiphol via Frankfurt naar Buenos Aires. Je bent dan ruim €500 per persoon per retourticket goedkoper uit en je bent slechts drie uur langer onderweg. Rechtstreeks vliegen vanaf Frankfurt kost je ongeveer €1.200. Persoonlijk zijn wij bereid om voor comfort, een kortere reistijd en comfortabele vluchttijden iets meer te betalen, maar dit verschil is te aanzienlijk om te laten lopen. Vaker dan 1 tussenstop is in verhouding minder interessant. Je kunt dan misschien nog eens €100 per retourticket besparen, maar je bent dan met bijvoorbeeld Swiss Air maar liefst 43 uur onderweg. Geen serieuze optie voor ons.

Hoe dan ook adviseren wij je wel om ruim van te voren je vliegreis naar Patagonië te boeken. Wij hebben de indruk dat de prijzen dan gunstiger zijn dan last minute.

Wij beginnen onze reis door Patagonië in Ushuaia in het uiterste zuiden van Patagonië. Ushuaia ligt in Argentinië en daarom vliegen we vanuit Schiphol met KLM rechtstreeks op Buenos Aires. Als tussenstop is Buenos Aires heerlijk om even bij te komen en we doen de prachtige stad te kort om het enkel te benoemen als handige tussenstop. Helaas zijn we aan tijd gebonden en kunnen we enkel kort aan het begin en aan het eind genieten van het Parijs van Zuid-Amerika.

Binnenlandse vluchten naar Patagonië

Bestemming Patagonië - Vliegreis naar Patagonië
Binnenlandse vluchten in Patagonië zijn snel en betaalbaar (foto via lakutravel.com)

Nationale vluchten binnen Patagonië zijn snel en betaalbaar. Er is een groot netwerk aan kleinere luchthavens in Patagonië. Goed om te weten, is dat het minder gedoe geeft als je vanaf Buenos Aires vliegt op Argentijns Patagonië (Bariloche, El Calafate of Ushuaia) en vanaf Santiago de Chili op Chileens Patagonië (Punta Arenas of Puerto Montt). Dit zijn immers nationale vluchten.

Bijna alle grote toeristische plaatsen hebben een vliegveld en dagelijkse vluchten naar Buenos Aires. De belangrijkste aanbieder is Aerolíneas Argentinas. Nationale vluchten vertrekken vanaf de luchthaven Aeroparque Jorge Newbery (AEP) in het noorden van de stad. Reken op zeker een uur reistijd om van de internationale luchthaven Ezeiza naar deze luchthaven te komen.

Bestemming Patagonië - Vliegreis naar Patagonië
Nationale vliegvelden Patagonië (foto via Swoop)

Binnenlandse vluchten duren doorgaans niet langer dan 3 á 4 uur en worden onder andere uitgevoerd door Aerolíneas Argentinas (Argentinië) en de Chileense luchtvaartmaatschappijen LATAM Airlines en Sky Airlines (de prijsvechter van Chili). Onze binnenlandse vluchten vonden alleen in Argentinië plaats en boekten we rechtstreeks bij Aerolíneas Argentinas (AA). Op dit moment betaal je voor de vlucht naar Ushuaia en voor de vlucht van El Calafate naar Buenos Aires ongeveer € 300,- per persoon. Ter vergelijking: voor beide binnenlandse vluchten samen betaalden we destijds omgerekend nog geen € 60 (!) voor twee personen. Dat is wel tegen de huidige wisselkoers, toen was de prijs ongeveer € 130,- per persoon. Wat een voorbeeld van inflatie!

Er zijn alternatieve maatschappijen voor Aerolíneas Argentinas. Zo zijn er de Chileense maatschappij LATAM en Flybondi (een Argentijnse prijsvechter). Aerolíneas Argentinas is lid van het Sky Team waar ook KLM deel van uitmaakt en dat schept vertrouwen.

Binnenlandse vlucht van Buenos Aires naar Ushuaia

Omdat onze roadtrip door zuidelijk Patagonië begint in Ushuaia, vliegen we in ongeveer 3,5 uur van Aeropuerto Internacional Jorge Newbery in Buenos Aires naar Ushuaia.

Aeropuerto Internacional Jorge Newbery is de kleinste van de twee luchthavens van Buenos Aires en wordt gebruikt voor binnenlandse- en regionale vluchten. De luchthaven bevindt zich buiten het stadscentrum, maar er zijn goede verbindingen met het openbaar vervoer om er te komen. Houd er wel rekening mee dat je met het OV ruim twee uur onderweg bent om van Aeropuerto Internacional Ministro Pistarini naar Aeropuerto Internacional Jorge Newbery te komen.

De luchthaven van Ushuaia (Islas Malvinas International Airport) is de meest zuidelijk gelegen luchthaven ter wereld. De kleine luchthaven wordt voornamelijk gebruikt voor regionale vluchten naar andere delen van Argentinië en Chili, maar er zijn ook internationale vluchten naar omliggende landen en zelfs Europa.

Voor wat betreft je bagage sta je voor een uitdaging. Op de vlucht van Schiphol naar Buenos Aires mag je maximaal 23 kilo ruimbagage meenemen, maar op de vlucht met AA mag je maar 15 kg meenemen. Gelukkig hebben wij de controle niet als streng ervaren en kon alle bagage gewoon mee.

En jij?

Wat zijn jouw ervaringen met het boeken van je vliegreis naar Patagonië? Heb je een aanvulling op ons blog? Klim in je toetsenbord, we horen graag van je. Het reactieformulier vind je hieronder. Safe travels!

Bestemming Patagonië, alles voor je reis naar Patagonië

John

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Geverifieerd door MonsterInsights