Home » Blog » Vooral niets laten in El Calafate

Vooral niets laten in El Calafate

Waar ligt El Calafate?

El Calafate is een Argentijns stadje op zo’n 35 km van de grens met Chili aan de zuidoever van Lago Argentino, het grootste meer van Argentinië. Hemelsbreed ligt El Calafate misschien maar 200 km ten noorden van Puerto Natales en Torres del Paine Nationaal Park , maar over de weg is dat zo’n 270 km. Dan kun je wel 65 hobbelige kilometers over de beruchte Ruta 40 aan je ervaringen toevoegen.

El Calafate heeft ongeveer 17.000 inwoners en is vooral bekend als de uitvalsbasis voor een bezoek aan Los Glaciares Nationaal Park met de wereldberoemde Perito Morenogletsjer. Het toerisme floreert dan ook gestaag, zodat het stadje vrijwel nooit slaapt. Wat wij een bijzondere gewaarwording vonden, is dat het in El Calafate ineens een stuk warmer was dan in geheel zuidelijk Patagonië tot dan toe. Onze winddichte warme kleding maakte in een dag plaats voor korte broek en t-shirt, zelfs bij de gletsjer!

Hoe kom je in El Calafate?

El Calafate is zowel per vliegtuig als over de weg te bereiken. Sinds in 2000 het huidige, moderne internationale vliegveld opende, heeft het al zo’n 9 miljoen passagiers verwerkt. Het vliegveld ligt 21 km ten oosten van de stad. Er is een rechtstreekse vliegverbinding vanuit onder andere Buenos Aires, Ushuaia en Bariloche. Maar ook buiten Patagonië is het vliegnetwerk ruim. Voor ons was El Calafate het eindpunt van onze kennismaking met zuidelijk Patagonië. Hier vandaan vlogen we terug naar Buenos Aires, een vlucht van ongeveer 3,5 uur.

De enige toegangsweg tot El Calafate is de geasfalteerde Ruta 11, een aftakking van Ruta 40. Vanuit het zuiden verbindt Ruta 40 El Calafate met Torres del Paine en Puerto Natales. Naar het noorden is dat met El Chalten (214 km). In westelijke richting gaat Ruta 11 verder naar de Perito Morenogletsjer (77 km).

Voor wie geen eigen vervoer heeft, is de bus een prima optie om in El Calafate te komen.

Wat is er te doen in El Calafate?

El Calafate zelf heeft niet echt onmisbare bezienswaardigheden; het is vooral de nabijheid van de Perito Morenogletsjer die een kort verblijf de moeite waard maakt. Maar het is een leuk, relaxed stadje in een mooie omgeving.

Bestemming Patagonië - Vooral niets laten in El Calafate
Door het gebruik van hout in veel gevels heeft El Calafate wel iets weg van een wintersportdorp (foto van Bestemming Patagonië)

El Calafate bruist rond de boomrijke hoofdstraat Avenida de Libertador. Dit is tevens de doorgaande Ruta 11. Aan deze hoofdstraat liggen de restaurants, clubs, (souvenir- en outdoor)winkels, toeristenbureau’s, banken, een speelgoedmuseum en wat accommodatie. Door het gebruik van hout in veel gevels heeft het wel iets weg van een wintersportdorp. De sfeer is goed. Wij ervaren die net als in Puerto Natales als sportief en laid back.

Omgeving van El Calafate

Vanwege de vanzelfsprekendheid laten we Perito Morenogletsjer hier buiten beschouwing. Zie daarvoor onze blog Perito Moreno Gletsjer.

De opsomming hieronder bevat slechts enkele voorbeelden. De plaatselijke toeristenbureau’s hebben ongetwijfeld veel meer tips en suggesties.

Reserva Laguna Nimez

Het Laguna Nimez is een vogelreservaat op ongeveer één kilometer ten noorden van het stadscentrum. Prima te lopen dus. Er zouden wel 100 verschillende vogelsoorten voorkomen, waarvan de Chileense flamingo de meest indrukwekkende is. Onmisbaar voor vogelaars dus. De toegang is niet gratis maar je kunt er wel op eigen gelegenheid rondlopen. De 3 km lange rondwandeling met diverse uitkijkpunten geeft informatie over de flora en fauna in de lagune en in het Lago Argentino.

Punta Walichu – Cuevas Gualicho

Ongeveer 10 km ten oosten van El Calafate, aan de oevers van het Lago Argentino, ligt Punta Walichu, een archeologische vindplaats. In de grotten in de zandsteenrotsen zijn sporen en muurschilderingen gevonden die erop wijzen dat er mensen leefden. Tot op de dag van vandaag bieden de grotten bescherming aan dieren en planten. In één van de grotten is een openlucht restaurant gevestigd waar wij een beetje gemengde gevoelens bij hebben. Op de locatie is ook het leven van het oude Ahonikenk volk in beeld gebracht.

Glaciarium

Op zo’n 8 km langs Ruta 11 naar het westen ligt dit informatiecentrum, dat is gewijd aan ‘de verspreiding van het Patagonische ijs en zijn gletsjers’. Het is een van de weinige glaciologische interpretatiecentra in de wereld. In het centrum zie en hoor je alles over geschiedenis, wetenschappelijke onderzoek, belang van het milieu en kennis van gletsjers en Patagonië. Er zijn interactieve tentoonstellingen en in de Glacio Bar kun je genieten van drankjes uit ijsglazen, omringd door ijsmuren en ijsmeubels, gemaakt uit heus gletsjerijs (temperatuur -10°C). Er rijdt een gratis pendelbus van het toeristenbureau in het stadscentrum naar het Glaciarium.

Lago Argentino

Met 1560 km² is Lago Argentino het grootste meer van Argentinië en ook een van de grootste van heel Zuid-Amerika. De diepte varieert van 35 tot wel 1000 meter. De matte turkooise kleur van het water is te danken aan de omringende gletsjers en staat bekend als glaciale melk. Het meer is de oorsprong van de Santa Cruz-rivier die uitmondt in de Atlantische Oceaan. Er zijn enkele vertakkingen die ‘armen’ worden genoemd: de Upsala-arm, Noord-arm, Rico-arm en Zuid-arm. Deze laatste twee zijn verbonden met de hoofdmassa van het meer via het Canal de los Témpanos, dat voor de Perito Morenogletsjer langs loopt en daar het water afvoert. Een belangrijke activiteit op het meer is een boottocht naar de Upsala- en Spegazzinigletsjer, en de Onelli-baai. De boottocht voert tussen grote ijsbergen met prachtige kleuren. De boten vertrekken vanuit Punta Bandera, 45 km van El Calafate op de weg naar de Perito Morenogletsjer.

De directe omgeving van Lago Argentino staat niet echt bekend als wandelparadijs, maar aan weerszijden van Ruta 11 zijn wat uitkijkpunten te vinden en via onverharde wegen kun je van de gebaande paden afwijken voor een wandeling.

Kamperen in El Calafate

Net als Puerto Natales is El Calafate goed ingesteld op de rondtrekkende kampeerder. Er zijn inmiddels meerdere stadcampings, alle gelegen in de boomrijke groene long van het riviertje Arroyo Calafate. Wij weten maar van één camping hoe het er daadwerkelijk is. Dat is het kleine El Ovejero, ook wel bekend als restaurant en ontmoetingsplaats La Marca. Vreemd genoeg stond de camping wel in onze reisgids vermeld, maar is er geen website. El Ovejero is in de eerste plaats een hostel en daarom vooral een praktische plek om je camper neer te zetten of je tent op te slaan, vanwege de ligging aan de rand van het centrum. Tenten staan tussen de bomen en de speeltoestellen voor de kinderen, met een eigen picknicktafel. Campers staan dicht naast elkaar op een kleine parkeerplaats achterop het terrein. De ligging aan het begin van de hoofdstraat is echter perfect en maakt veel goed.

Camping Amsa ligt eigenlijk tegenover El Ovejero aan de andere kant van de Avenida. De camping is een groen, open kampeerveld met tafels, elektriciteit en bbq plekken. Er is geen campingkeuken en de wifi schijnt niet echt goed te zijn, maar de warme douche is dat wel. Net zo perfect en toch rustig gelegen aan het begin van Avenida del Libertador. Qua voorzieningen beter ingericht als camping en dus een betere keuze dan El Ovejero.

Camping El Niriguao. Volgens sommigen de beste camping van El Calafate. De kampeerplaatsen hebben een eigen bbq en de afbakening met stuiken geeft wat privacy. Er is een ontmoetingsruimte met TV.

Camping 5 de Octubre met enkele blokhutten. Over de camping is weinig informatie te vinden. Foto’s op internet laten vooral feestjes zien, dus waarschijnlijk niet de allerbeste keuze.

Vegetarisch en veganistisch eten in El Calafate

In El Calafate staan we op een klein kampeerterrein dat hoort bij een typisch Argentijns grill restaurant met een gruwelijke parilla voor het raam. Dat kunnen we gelukkig links laten liggen, want El Calafate biedt genoeg voor de vegetariër en veganist.

Een restaurant dat zich volledig toelegt op plantaardig eten, hebben we echter niet ontdekt. Maar vrijwel alle restaurants hebben een of meer vegetarische en veganistische opties op de menukaart of eventueel op verzoek. Van goedgevulde linzensoep, pizzas en pastas tot veganistische sushi.

Wil je het echt helemaal zelf in de hand hebben, dan biedt La Anonima supermarkt voldoende mogelijkheden om zelf wat eten te maken (bijv. de plantaardige burgers van Green Life en de plantaardige zuivel van La Serenísima).

El Calafate op internet

Handige links over El Calafate en omgeving:

En jij?

Heb je El Calafate ook al eens bezocht of ben je van plan naar dit laid back dorpje te gaan? Onder dit bericht vind je een reactieformulier. We vinden het leuk om je tips en ervaringen te horen.

Bestemming Patagonië, alles voor je reis naar Patagonië

John

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Geverifieerd door MonsterInsights