Home » Blog » Voorbereiding rondreis Patagonië

Voorbereiding rondreis Patagonië

Geef je de voorbereiding voor je rondreis door Patagonië uit handen of zoek je alles zelf uit? Reizen door Patagonië is reizen buiten de gebaande paden, weg van de massa en letterlijk aan het einde van de wereld. Vaak in een imponerende leegte, rijdend over eindeloze wegen waar je nauwelijks iemand tegenkomt.

Bestemming Patagonië - Voorbereiding rondreis Patagonië
Rijdend over eindeloze wegen waar je nauwelijks iemand tegenkomt, dat is Patagonië

Ondanks die leegte is er zoveel te zien. Wanneer je maar een beperkt aantal dagen of weinig budget hebt voor je rondreis door Patagonië, moet je keuzes maken. Misschien dat ons blogbericht je helpt bij de voorbereiding van jouw reis naar Patagonië.

Hoeveel dagen nodig voor een rondreis?

Hoeveel tijd moet je nu precies uittrekken voor je rondreis door Patagonië? Wij hebben tweeënhalve week voor onze rondreis in zuidelijk Patagonië en ondanks dat we ons niet opgejaagd voelen, is er weinig ruimte om net even iets langer op die ene bijzondere plek te blijven. Als je in korte tijd veel wilt zien, ontkom je er niet aan om je reisroute af te bakenen. De Carretera Austral (Ruta 7) van 1240 kilometer in twee weken rijden kán wel, maar dan weet je zeker dat je veel moois mist.

Op internet vind je suggesties van tien dagen. Als je vliegt op Santiago de Chili en daar vandaan een binnenlandse vlucht neemt, dan schijnt het mogelijk te zijn om Punta Arenas aan te tikken en nog te gaan hiken ook. Wij moeten er niet aan denken om zó kort te gaan. Een reis tot tien dagen, bijvoorbeeld om de W-Trek te lopen in Torres del Paine Nationaal Park, is hooguit bruikbaar als bouwsteen voor een langere reis.

Dus, halveer de route die je in gedachten hebt, geniet van al het moois onderweg en blijf ergens een dagje langer hangen omdat het er zo mooi is of gewoon omdat het kan. Wij raden je aan om voor je rondreis door Patagonië ongeveer vier weken uit te trekken, inclusief een paar dagen bijkomen van je vlucht uit Europa aan het begin en een dagje koffers pakken aan het einde van je reis.

Wat is m’n budget?

Patagonië is niet goedkoop. Als je niet al te gek doet kun je met z’n tweeën af met ongeveer €275 per dag. De kosten die je in elk geval maakt, zijn die voor: vliegtickets, huurauto, brandstof, openbaar vervoer/veerboot, accommodaties, eten en drinken, entreegelden, excursies en boodschappen.

Kun je besparen op de kosten? Vast en zeker. Je kunt zoeken naar vliegreizen met onderweg één of meer tussenstops. Des te minder comfort door een langere vlucht met vaker overstappen, des te goedkoper je ticket. Zelf kiezen we vrijwel nooit voor deze manier van besparen, of het moet wel heel veel geld schelen. Als je drie weken hebt voor je reis, dan is tijd kostbaar. Je komt ook zonder tussenstop(s) al brak genoeg aan, laat staan wanneer je vlucht twee keer zo lang duurt. Voor goedkopere internationale tickets kun je KLM werelddealweken in de gaten houden, maar veel zul je hier niet op besparen. Je maakt meer kans goedkoper uit te zijn door je (binnenlandse) vlucht ver van tevoren te boeken en niet in een weekend te vliegen. Kijk voor binnenlandse vluchten ook vooral op de eigen website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.

Bestemming Patagonië - Voorbereiding rondreis Patagonië
Reizen met de bus in Patagonië is veilig en erg comfortabel

Een andere manier om te besparen op je rondreis door Patagonië is vervoer ter plaatse. Als je een klein budget hebt, dan is de bus een goede optie. Reizen met de bus in Patagonië is erg comfortabel, maar de afstanden zijn groot en een busrit kan veel tijd in beslag nemen. Het scheelt enorm veel geld wanneer je reist met de bus, overnacht in een hostel of tent, zelf je eten klaarmaakt en hiervoor inkopen doet bij een prijsstunter. Sommige kosten moet je gewoon met drie keer slikken voor lief nemen. Overnachten in Torres del Paine Nationaal Park is nu eenmaal erg duur, maar dat mag geen reden zijn om dit prachtige park dan maar over te slaan.

Wat is de beste reistijd?

Bestemming Patagonië - Voorbereiding rondreis Patagonië
Patagonië in de vroege zomer is zonnig, fris en altijd winderig

Wil je naar Patagonië reizen en vraag je je af wat de beste reistijd is? Dat hangt vooral af van je plannen en voorkeuren. Omdat Patagonië op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen omgekeerd aan die in Europa. De zomermaanden december, januari en februari zijn ideaal om te wandelen en wilde dieren te spotten. Maar houd er wel rekening mee dat het dan druk en duur kan zijn, dus reserveer op tijd. In de herfst (maart) en lente (november) is het rustiger en mooi om te fotograferen. Wil je liever wintersporten, ga dan tussen mei en september naar Bariloche. Bepaal dus je doel en kies zo de beste reisperiode voor jou!

Lees ook ons blog: Wat is de beste reistijd voor Patagonië.

Welke reisdocumenten nodig?

Als je naar Patagonië reist is het belangrijk om te weten welke reisdocumenten je nodig hebt. Als Nederlander of Belg heb je in ieder geval een paspoort nodig dat nog minstens zes maanden geldig is bij aankomst in Patagonië. Een visum heb je in principe niet nodig als je maximaal 90 dagen in het land verblijft. Wel kan het zijn dat je bij aankomst een toeristenkaart moet kopen, ook wel bekend als de ‘Tarjeta de Turismo’. Deze is verkrijgbaar op de luchthaven van aankomst en kost ongeveer $10.

Daarnaast is het handig om een bewijs van terugvlucht of doorgaande reis te hebben, zodat je kunt aantonen dat je het land binnen de gestelde tijd weer zult verlaten. Ook is het verstandig om een kopie van je paspoort en andere belangrijke documenten mee te nemen, voor het geval dat. Zorg dat je deze documenten op tijd regelt, zodat je zonder zorgen op reis kunt.

Geldzaken en valuta

In zowel Chili als Argentinië is de officiële munteenheid de peso. Het is handig om bij aankomst op de luchthaven wat pesos te pinnen voor het geval je geen creditcard kunt gebruiken. Zorg er wel voor dat je voldoende contant geld hebt, want niet alle restaurants, winkels en accommodaties accepteren creditcards. Houd er ook rekening mee dat in sommige kleine dorpen en afgelegen gebieden geen geldautomaten zijn, dus neem voldoende cash geld mee.

In Patagonië is het wisselkoersniveau vaak aan veranderingen onderhevig, dus houd de wisselkoersen in de gaten om de beste deal te krijgen. Het is aan te raden om contant geld te wisselen bij een officieel wisselkantoor in plaats van bij straatverkopers, omdat je anders het risico loopt om opgelicht te worden. Overweeg ook om een ​​creditcard mee te nemen, want dat kan handig zijn voor grotere aankopen en voor het boeken van excursies.

Houd er rekening mee dat de kosten in Patagonië hoger kunnen zijn dan in andere delen van Zuid-Amerika. Vooral in de toeristische gebieden zijn de prijzen vaak hoger. Zorg er daarom voor dat je voldoende geld bij je hebt voor je reis, vooral als je van plan bent om veel excursies te doen.

Individueel of georganiseerd?

Een individuele rondreis door Patagonië is prima te doen. Patagonië is veilig genoeg om op eigen gelegenheid te reizen en steeds meer wegen zijn geasfalteerd. De wegen die onverhard zijn, zijn met een beetje 4WD auto of camper en een beheerste rijstijl goed te berijden. Je kunt ervoor kiezen om het regelen van je (binnenlandse) vluchten, overnachtingen, excursies, transfers, huurauto, reisroute en reisduur in eigen hand te houden. En waarom zou je niet?

Heb je geen zin of tijd om alles voor je rondreis door Patagonië zelf uit te zoeken, dan zijn er op internet genoeg reisorganisaties te vinden die je het regelen van alles uit handen kunnen nemen, of deels uit handen kunnen nemen in de vorm van een reisadvies op maat. Reisorganisaties bieden vaak bouwstenen aan. Dit zijn korte reizen, vaak niet langer dan een week, die je aan elkaar kunt rijgen tot een langere reis. Alles is mogelijk.

Bestemming Patagonië - Voorbereiding rondreis Patagonië
Een rondreis door Patagonië is zowel met een groepsreis als individueel prima te doen

Is alleen reizen in het onbekende toch niet je ding, dan is een groepsreis misschien iets voor je. Het aanbod van groepsreizen naar Patagonië, in diverse gradaties van luxe, is groot. Je reist met een kleine groep, vaak onder begeleiding van een Nederlandstalige gids. Hij of zij heeft veel kennis van de streek en zorgt ervoor dat alles ter plaatse vlekkeloos verloopt. Bedenk wel dat reizen via een groepsreis niet goedkoop is. Er zijn aanbieders die je voor 18 dagen bijna €5.200 p.p. laten neertellen.

Wij vinden dat de voorbereiding voor je rondreis door Patagonië onderdeel is van de voorpret. Ons advies is daarom om de voorbereiding lekker in eigen hand te houden en een routesuggestie van een reisorganisatie te lenen. Google is je vriend…

Welke reisgids voor Patagonië?

Als je op zoek bent naar een goede reisgids voor Patagonië, kan het soms even zoeken zijn. Een reisgids die alléén over Patagonië gaat, is er bijna niet. Gelukkig hebben wij een aanrader voor je: Moon’s ‘Trip of a lifetime‘ (ISBN 978-1-63121-631-2). Het is geschreven door Wayne Bernhardson, die al meer dan dertig jaar in Zuid-Amerika woont en diepgaande kennis heeft van de regio. Deze voortreffelijke (Engelstalige) reisgids is verkrijgbaar bij Bol.com voor slechts €16,99 in papieren vorm of €13,99 als E-book en dat is zeker niet duur voor wat je krijgt. Het 607 pagina’s tellende boekwerk heeft een prettige indeling, is rijk geïllustreerd en bevat veel handige kaartjes (waaronder stadsplattegrondjes), die je op weg helpen tijdens je reis door Patagonië.

Bestemming Patagonië - Voorbereiding rondreis Patagonië
De reisgids van Moon is de gids van onze keuze

En jij?

Welke rondreis door Patagonië heb jij gemaakt, of welke reis hoop je ooit te maken naar deze geweldige streek? Geef je de voorbereiding voor je rondreis Patagonië (deels) uit handen of zoek je alles zelf uit? Is het jou gelukt om een rondreis te maken met een beperkt budget in een paar weken verlof van de baas? Heb je toen alles kunnen zien en doen wat je van plan was? Laat een reactie achter via het formulier hieronder.

Bestemming Patagonië, alles voor je reis naar Patagonië

John

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Geverifieerd door MonsterInsights