Home » Blog » Voorbereiding rondreis Patagonië

Voorbereiding rondreis Patagonië

Geef je de voorbereiding voor je rondreis door Patagonië uit handen of zoek je alles zelf uit? Reizen door Patagonië is reizen buiten de gebaande paden, weg van de massa en letterlijk aan het einde van de wereld. Vaak in een imponerende leegte, rijdend over eindeloze wegen waar je nauwelijks iemand tegenkomt.

Bestemming Patagonië - Voorbereiding rondreis Patagonië
Rijdend over eindeloze wegen waar je nauwelijks iemand tegenkomt, dat is Patagonië

Ondanks die leegte is er zoveel te zien. Wanneer je maar een beperkt aantal dagen of weinig budget hebt voor je rondreis door Patagonië, moet je keuzes maken. Misschien dat ons blogbericht hierbij helpt.

Hoeveel dagen heb ik voor mijn rondreis?

Hoeveel tijd moet je nu precies uittrekken voor je rondreis door Patagonië? Wij hebben tweeënhalve week voor onze rondreis in zuidelijk Patagonië en ondanks dat we ons niet opgejaagd voelen, is er weinig ruimte om net even iets langer op die ene bijzondere plek te blijven. Als je in korte tijd veel wilt zien, ontkom je er niet aan om je reisroute af te bakenen. De Carretera Austral (a.k.a. Ruta 7) van 1240 kilometer in drie weken rijden kán wel, maar dan weet je zeker dat je veel moois mist.

Op internet vind je suggesties van tien dagen. Als je vliegt op Santiago de Chili en daar vandaan een binnenlandse vlucht neemt, dan schijnt het mogelijk te zijn om Punta Arenas aan te tikken en nog te gaan hiken ook. Wij moeten er niet aan denken om zó kort te gaan. Een reis tot tien dagen, bijvoorbeeld om de W-Trek te lopen in Torres del Paine Nationaal Park, is hooguit bruikbaar als bouwsteen voor een langere reis.

Dus, halveer de route die je in gedachten hebt, geniet van al het moois onderweg en blijf ergens een dagje langer hangen omdat het er zo mooi is of gewoon omdat het kan. Wij raden je aan om voor je rondreis door Patagonië ongeveer vier weken uit te trekken, inclusief een paar dagen bijkomen van je vlucht uit Europa aan het begin en een dagje koffers pakken aan het einde van je reis.

Wat is m’n budget?

Patagonië is niet goedkoop. Als je niet al te gek doet kun je met z’n tweeën af met ongeveer € 275,- per dag. De kosten die je in elk geval maakt, zijn die voor: vliegtickets, huurauto, brandstof, openbaar vervoer/veerboot, accommodaties, eten & drinken, entreegelden, excursies en boodschappen.

Kun je besparen op de kosten? Vast en zeker. Je kunt zoeken naar vliegreizen met onderweg één of meer tussenstops. Des te minder comfort door een langere vlucht met vaker overstappen, des te goedkoper je ticket. Zelf kiezen we vrijwel nooit voor deze manier van besparen, of het moet wel heel veel geld schelen. Als je drie weken hebt voor je reis, dan is tijd kostbaar. Je komt ook zonder tussenstop(s) al brak genoeg aan, laat staan wanneer je vlucht twee keer zo lang duurt. Voor goedkopere internationale tickets kun je KLM werelddealweken in de gaten houden, maar veel zul je hier niet op besparen. Je maakt meer kans goedkoper uit te zijn door je (binnenlandse) vlucht ver van tevoren te boeken en niet in een weekend te vliegen. Kijk voor binnenlandse vluchten ook vooral op de eigen website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.

Bestemming Patagonië - Voorbereiding rondreis Patagonië
Reizen met de bus in Patagonië is erg comfortabel

Een andere manier om te besparen op je rondreis door Patagonië is vervoer ter plaatse. Als je een klein budget hebt, dan is de bus een goede optie. Reizen met de bus in Patagonië is erg comfortabel, maar de afstanden zijn groot en een busrit kan veel tijd in beslag nemen. Het scheelt enorm veel geld wanneer je reist met de bus, overnacht in een hostel of tent, zelf je eten klaarmaakt en hiervoor inkopen doet bij een prijsstunter. Sommige kosten moet je gewoon met drie keer slikken voor lief nemen. Overnachten in Torres del Paine Nationaal Park is nu eenmaal erg duur, maar dat mag geen reden zijn om dit prachtige park dan maar over te slaan.

Wij verkiezen de vrijheid om te gaan en staan boven alles en reizen met een camper. Reizen met een camper of huurauto geeft je veel vrijheid, maar huren slaat wel een gapend gat in je budget. Een beetje maken we goed, omdat: we niet in hotels hoeven te overnachten, campings over het algemeen goedkoop zijn, wild kamperen is toegestaan en onderweg zelf ons eten kunnen klaarmaken. In ons blog Camper huren in Patagonië lees je meer over de mogelijkheden van het huren van een camper.

Wanneer ga ik?

De beste reistijd voor Patagonië is afhankelijk van je wensen. Wat wil je zien en doen? Omdat Patagonië op het zuidelijk halfrond ligt, lopen de seizoenen tegengesteld aan onze Europese seizoenen. De zomermaanden december, januari en februari zijn de beste maanden om te wandelen in zuidelijk Patagonië. De temperatuur bereikt dan een piek van 15°C. Het is ook een goed seizoen om wilde dieren te spotten. Misschien zie je wel de Grote Vijf van Patagonië…! Het spreekt dus voor zich dat het een plus is als je in deze maanden kunt reizen.

Al dat moois heeft wel een keerzijde. Zoals overal in het hoogseizoen is het in Patagonië drukker en duurder. De meeste Chilenen en Argentijnen hebben zomervakantie in deze periode. Het is daarom in elk geval aan te raden om je bus-/vliegtickets (evt. ook veerboot), auto, accommodatie en excursies tijdig te reserveren. Denk daarbij aan het vier maanden(!) van tevoren reserveren van een overnachting in Torres del Paine Nationaal Park.

Bestemming Patagonië - Voorbereiding rondreis Patagonië
Patagonië in de vroege zomer. Zonnig, fris en altijd winderig

Maar moet je Patagonië dan van je bucketlist strepen als het hoogseizoen geen optie is? Niet direct. In de randen van het hoogseizoen kun je Patagonië ook prima bezoeken. De Patagonische herfst in maart is een traktatie voor de fotograaf wanneer de zuidelijke beukenbossen exploderen in de herfstkleuren goud en oranje. In de Patagonische lente in november ontwaakt het landschap en begint de temperatuur alweer wat op te lopen.

Ben je op zoek naar rust en natuur, dan zijn de lente en herfst dus ook een goede keuze. Patagonië is dan op haar mooist en de prijzen zijn vriendelijker voor je portemonnee. Iets om rekening mee te houden is dat in het voor- en najaar niet alle restaurants, hotels en hostels open zijn en dat bussen en excursies een uitgedunde dienstregeling hanteren. Check dus het internet of de excursie van je dromen mogelijk is in jouw reismaand.

Alles heeft dus met het doel van je reis te maken. Voor ons is daarom december een goede keuze. Ons doel om veel te zien en te wandelen is bereikt. We lopen een trek in Torres del Paine onder vriendelijke weersomstandigheden en nemen de beginnende drukte en hogere prijzen voor lief. Maar ga je voor de extreme wintersporten, dan past Bariloche ergens tussen mei en september beter bij je.

Individueel of georganiseerd?

Een individuele rondreis door Patagonië is prima te doen. Patagonië is veilig genoeg om op eigen gelegenheid te reizen en steeds meer wegen zijn geasfalteerd. De wegen die onverhard zijn, zijn met een beetje 4WD auto of camper en een beheerste rijstijl goed te berijden. Je kunt ervoor kiezen om het regelen van je (binnenlandse) vluchten, overnachtingen, excursies, transfers, huurauto, reisroute en reisduur in eigen hand te houden. En waarom zou je niet?

Heb je geen zin of tijd om alles voor je rondreis door Patagonië zelf uit te zoeken, dan zijn er op internet genoeg reisorganisaties te vinden die je het regelen van alles uit handen kunnen nemen, of deels uit handen kunnen nemen in de vorm van een reisadvies op maat. Reisorganisaties bieden vaak bouwstenen aan. Dit zijn korte reizen, vaak niet langer dan een week, die je aan elkaar kunt rijgen tot een langere reis. Alles is mogelijk.

Bestemming Patagonië - Voorbereiding rondreis Patagonië
Rondreis Patagonië met een groepsreis, maar individueel ook goed te doen

Is alleen reizen in het onbekende toch niet je ding, dan is een groepsreis misschien iets voor je. Het aanbod van groepsreizen naar Patagonië, in diverse gradaties van luxe, is groot. Je reist met een kleine groep, vaak onder begeleiding van een Nederlandstalige gids. Hij of zij heeft veel kennis van de streek en zorgt ervoor dat alles ter plaatse vlekkeloos verloopt. Bedenk wel dat reizen via een groepsreis niet goedkoop is. Er zijn aanbieders die je voor 18 dagen bijna € 5.200,- p.p. laten neertellen.

Wij vinden dat de voorbereiding voor je rondreis door Patagonië onderdeel is van de voorpret. Ons advies is daarom om de voorbereiding lekker in eigen hand te houden en een routesuggestie van een reisorganisatie te lenen. Google is je vriend…

En jij?

Welke rondreis door Patagonië heb jij gemaakt, of welke reis hoop je ooit te maken naar deze geweldige streek? Geef je de voorbereiding voor je rondreis Patagonië (deels) uit handen of zoek je alles zelf uit? Is het jou gelukt om een rondreis te maken met een beperkt budget in een paar weken verlof van de baas? Heb je toen alles kunnen zien en doen wat je van plan was? Laat een reactie achter via het formulier hieronder. Stay safe!

Bestemming Patagonië, alles voor je reis naar Patagonië

John

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: