Home » Blog » Cruise langs fjorden en gletsjers van Patagonië

Cruise langs fjorden en gletsjers van Patagonië

Voor velen is een cruise langs de spectaculaire fjorden en gletsjers van Patagonië een verankerd item op de bucketlist. De enige manier om de ijzige schoonheid van één van de laatste grote wildernisgebieden van dichtbij te bewonderen is vanaf het water met een expeditie cruise. De kustlijn is niet met de auto of te voet te bereiken. De beste reistijd om een cruise te maken is van oktober t/m maart. Dit geldt als het hoogseizoen in Patagonië.

Bestemming Patagonië - Cruise langs de fjorden en gletsjers van Patagonië
Cruise langs fjorden en gletsjers van Patagonië met de Stella Australis (foto: australis.com)

Rederij Australis

Een rederij die cruises aanbiedt en waarvan de schepen vaak exclusieve toegangsrechten hebben tot een bepaald gebied, is Australis. Australis heeft twee moderne cruiseschepen in de vloot, de Ventus Australis en het nieuwere schip de Stella Australis, die ieder maximaal 210 gasten kunnen vervoeren. De schepen zijn uitgerust met 100 comfortabele hutten met grote ramen voor een panoramisch uitzicht op ruig Patagonië. Australis biedt cruises aan op basis van vol pension, dat betekent dat alle maaltijden, drankjes en excursies zijn inbegrepen.

Bestemming Patagonië - Cruise langs de fjorden en gletsjers van Patagonië
De Stella Australis heeft honderd comfortabele hutten met panoramische ramen (foto: smartrip.travel)

Te zien onderweg

Onderweg vaar je in kristalhelder water omgeven door de ruige Andes met dramatische rotsformaties, watervallen en spectaculaire blauwe gletsjers. Vanaf het dek spot je pinguïnkolonies, zeehonden, dolfijnen en migrerende walvissen op zoek naar warmere wateren. Bonus is een bezoek aan de stuurhut van het schip. Een gids doet uitgebreid verslag van het reilen en zeilen op dit deel van het schip. Indrukwekkend dat slechts twee á drie mannen en vrouwen zo’n kolossaal schip manoeuvreren alsof het een kleine auto is.

Zit je dan alleen maar aan boord? Nee, dagelijks zijn er excursies waarbij je met kleine zodiacs op de kust wordt afgezet om onder begeleiding van een gids de flora en fauna van het desolate landschap van dichtbij te bewonderen. Je krijgt de garantie dat je droog wordt afgezet op de kust en dat is wel zo prettig voor je dure fotocamera, die je speciaal voor deze reis hebt aangeschaft.

Van Ushuaia naar Punta Arenas

Op het kaartje hieronder is de route te zien die de Stella Australis aflegt. Voor dit traject zijn er diverse opties: optie 1: van Ushuaia naar Punta Arenas (vijf dagen, vier nachten), optie 2: van Punta Arenas naar Ushuaia (vijf dagen, vier nachten) en optie 3: van Ushuaia naar Punta Arenas én terug (acht dagen, zeven nachten).

Bestemming Patagonië - Cruise langs de fjorden en gletsjers van Patagonië

Vertrek vanuit Ushuaia

Ushuaia (Vuurland, Argentinië) is de meest zuidelijke stad ter wereld en geldt als de toegangspoort tot Antarctica. Het stadje met ongeveer 50.000 inwoners ligt aan de oever van het 280 kilometer lange Beagle Kanaal dat de Atlantische Oceaan met de Stille Oceaan verbindt. Vroeger gold het Beagle Kanaal als de alternatieve vaarroute voor schepen die de helse wateren rond Kaap Hoorn wilden vermijden. Het Martial Gebergte, dat Ushuaia omringt, laat het unieke landschap van Patagonië zien, een combinatie van bergen, zee, gletsjers en eeuwenoude bossen.

Bestemming Patagonië - Cruise langs de fjorden en gletsjers van Patagonië
Ushuaia geldt als de toegangspoort tot Antarctica (foto: wikimedia.org)

Vroeg in de avond is het tijd om te boarden in de haven van Ushuaia. Na het losgooien van de vuistdikke touwen en het voorstellen van de bemanning vertrekt de Stella Australis of de Ventus Australis de nacht in door het Murray Kanaal en de Nassau Baai richting de mythische en beruchte Kaap Hoorn (Cabo de Hornos).

Kaap Hoorn en Wulaia Baai

Kaap Hoorn is de meest zuidelijke punt van Zuid-Amerika, hier ontmoeten de Atlantische Oceaan de Stille Oceaan elkaar. De Kaap werd op 30 januari 1616 ontdekt door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Corneliszoon Schouten en is vernoemd naar de stad Hoorn in Nederland. Voordat het Panama Kanaal werd geopend was dit de enige doorgaande route. Dat het bevaren van deze wateren niet zonder gevaar was, bewijst het Albatrosmonument ter nagedachtenis aan zeelieden die het leven lieten.

Bestemming Patagonië - Cruise langs de fjorden en gletsjers van Patagonië
Cruise door het Beagle Kanaal met de Stella Australis (foto: premiertours.com)

Na het ontbijt is het tijd om van boord te gaan en Kaap Hoorn Nationaal Park te bezoeken. Na een korte klim, waarbij je misschien wel een Andescondor spot, kom je uit bij de vuurtoren. Vanaf hier heb je een wijds uitzicht op de ruige zee van de Drake Passage tussen Kaap Hoorn en Antarctica. Je balanceert op het randje van de wereld. Dit is de plek waarop de jonge geoloog en natuurkenner Charles Darwin, tijdens zijn reis aan boord van de HMS Beagle, een deel van zijn werk over de evolutie van de mens ‘The Origin Of Species‘ baseerde.

Na een bezoek aan de vuurtoren, een kapelletje en het Albatrosmonument, brengen de zodiacs je weer terug naar het moederschip om vervolgens weer koers te zetten richting Ushuaia. Onderweg wordt Wulaia Baai aangedaan. Deze baai, aan de westkant van Navarino Eiland, is een historische plek waar ooit een van de grootste nederzettingen van de oorspronkelijke bewoners van de regio was gevestigd; de Yamana. Hier wandel je door het Magelhaense woud met inheemse bomen naar het uitkijkpunt met een geweldig zicht op de baai.

Pia Fjord/Pia Gletsjer en Garibaldi Fjord/Garibaldi Gletsjer

De derde dag staat in het teken van gletsjers. Dit deel van het kanaal heet Glacier Alley (Avenue of the Glaciers) en dat is niet voor niets. Tijdens de tocht zie je de ene prachtige gletsjer na de andere langs het Darwin Ice Field naar beneden glijden. Een aantal indrukwekkende gletsjers zijn vernoemd naar vijf Europese landen waarvan de 19e-eeuwse ontdekkingsreizigers de regio documenteerden: Holanda (Holland), Italia (Italië), Francia (Frankrijk), Alemania (Duitsland) en España (Spanje).

In de ochtend gaat het schip voor anker in het Pia Fjord voor een excursie naar de Pia Gletsjer. De Pia Gletsjer strekt zich uit van de bergtoppen tot aan de zee en is een van de weinige gletsjers die sneller aangroeit dan smelt. Met de zodiac vaar je door een met ijsschotsen bezaaid fjord en word je aan land gezet aan de voet van de gletsjer. Een korte wandeling heuvel op brengt je bij het ​​panoramisch uitkijkpunt met zicht op de Pia Gletsjer. Regelmatig is het geluid van krakend blauw ijs te horen en zie je gigantische ijsbrokken afbreken en zich in het fjord storten. Optioneel kun je hier een langere, zwaardere wandeling maken.

Bestemming Patagonië - Cruise langs de fjorden en gletsjers van Patagonië
Het Garibaldi Fjord met de Garibaldi Gletsjer (foto via lowcostdeals)

In de middag wordt het Garibaldi Fjord met de Garibaldi Gletsjer aangedaan. Tijdens alweer een hoogtepunt van de reis vaar je te midden van bulderende watervallen, dicht opeengepakte bossen en hoge bergen. Weer terug aan boord vaart het schip verder door het Beagle Kanaal.

De Agostini Fjord en Águila Gletsjer

Het landschap maakt onderdeel uit van het Alberto de Agostini Nationaal Park, één van de vele nationale parken die Chili rijk is. Precies op dit punt stort de machtige 7.000 kilometer lange Andes bergketen, die begint in Venezuela, zich in de oceaan. In de Agostini Fjord worden de twee meest prominente gletsjers aangedaan; Agostini Gletsjer en de Águila Gletsjer. Tijdens een kustexcursie varen de zodiacs naar de kop van de Águila Gletsjer. De grilligheid van de bergen doet denken aan Torres del Paine Nationaal Park. Na de landing volgt een korte wandeling langs de waterlijn naar de basis van de gletsjer. Onderweg wordt door de gids uitgebreid verslag gedaan over dit stukje sub-Antarctisch regenwoud van Patagonië.

Magdalena Eiland en Punta Arenas

De boot vervolgt z’n route door het Magdalena Kanaal, terug in de Straat van Magellaan. Tijdens de laatste dag van de cruise langs de fjorden en gletsjers van Patagonië staat een bezoek aan het kleine Magdalena Eiland op het programma. Het onbewoonde eiland stelt qua oppervlakte niet zoveel voor, maar het is tegelijkertijd de belangrijkste broedplaats van naar schatting 120.000 Magelhaenpinguïns. Je kunt tot dicht bij de dieren komen dankzij een smal gemarkeerd pad dat tussen hun holen slingert. De vele toeristen hebben volgens (eigen?) onderzoek geen nadelig effect op de dieren. Dit valt af te leiden uit de omvang van de kolonie, die nog steeds aangroeit. Het pad leidt naar de vintage vuurtoren van Magdalena Eiland uit 1902 waarin een klein museum is ondergebracht.

Magdalena Eiland ligt op ongeveer 35 kilometer van Punta Arenas en is ook als dagtrip te boeken. In september en april verblijft de kolonie Magelhaenpinguïns elders. Als alternatief voor Magdalena Eiland doet Australis daarom in deze maanden Marta Eiland aan. Op dit eiland leeft een kolonie van meer dan duizend Zuid-Amerikaanse zeeleeuwen en verschillende vogelsoorten. Het verschil met Magdalena Eiland is dat het niet mogelijk is om aan land te gaan bij Marta Eiland. Je blijft aan boord van de zodiac.

Na dit bezoek eindigt de Patagonische cruise aan het einde van de ochtend van dag vijf in Punta Arenas.

En jij?

Heb jij al een cruise gemaakt langs de majestueuze fjorden en betoverende gletsjers van Patagonië? Deel jouw adembenemende foto’s en onvergetelijke ervaringen met ons! We zijn benieuwd naar jouw avonturen en willen deze graag met onze lezers delen. Heb je hierover geschreven op je blog? Vul het contactformulier hieronder in om contact met ons op te nemen en jouw verhaal te delen. We kijken er naar uit om van je te horen!

Bestemming Patagonië, alles voor je reis naar Patagonië

John

Geef een reactie

%d
Geverifieerd door MonsterInsights