Home » Blog » Wist je dat over Patagonië?

Wist je dat over Patagonië?

In ons blog ‘Wist je dat over Patagonië?’ willen we je kennis laten maken met Patagonië door middel van tien wetenswaardigheden over het gebied.

1.

Patagonië is een regio in het zuiden van Zuid-Amerika. Het omvat zowel Argentinië als Chili. Het gebied verbindt de Andes in het westen met de Atlantische Oceaan in het oosten en beslaat een oppervlakte van ongeveer 1,2 miljoen vierkante kilometer. Patagonië is één van de meest afgelegen en onbewoonde gebieden ter wereld, met een bevolkingsdichtheid van slechts 2,5 mensen per vierkante kilometer.

2.

Patagonië is ook de thuisbasis van enkele van de hoogste bergtoppen in Zuid-Amerika, waaronder de Aconcagua, die met een hoogte van 6.959 meter de hoogste berg buiten de Himalaya is.

3.

Patagonië is bekend om zijn gletsjers, waaronder de Perito Moreno Gletsjer in Argentinië en de Grey Gletsjer in Chili. De bekendste trekpleister van Patagonië is waarschijnlijk de Perito Moreno Gletsjer, een grote gletsjer in het Nationaal Park Los Glaciares in Argentinië. De gletsjer is ongeveer 5 km breed en 60 meter hoog en is één van de weinige gletsjers ter wereld die nog steeds groeit. Gletsjers zijn een van de grootste toeristische attracties in Patagonië.

4.

Patagonië was oorspronkelijk bewoond door indianenstammen, zoals de Mapuche en de Tehuelche. Die leefden al duizenden jaren in het gebied voordat de Spanjaarden het ontdekten. De oorspronkelijke bewoners spelen nog steeds een belangrijke rol in de regio.

5.

De naam Patagonië is afkomstig van de naam die de oude Spanjaarden gaven aan de indianenstammen die ze daar aantroffen. Volgens de 16e eeuwse ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan waren deze indianenstammen erg groot van gestalte, wat leidde tot de naam Patagonië, afgeleid van het woord “patagon”, wat “grote voet” betekent in het Spaans.

6.

Patagonië is bekend om zijn unieke flora en fauna. Er leven onder andere guanaco’s (een soort lama), poema’s, Andes-condors, pinguïns en flamingo’s in het gebied. Ook komen er in Patagonië veel verschillende soorten kruiden en bloemen voor, zoals de fraaie Patagonische roos.

7.

Patagonië heeft een koud en wisselvallig klimaat, met gemiddelde temperaturen tussen de 5 en 15 graden Celsius. Patagonië is ook bekend om zijn winderige weer. Het gebied heeft vaak sterke winden die kunnen oplopen tot wel 200 kilometer per uur.

8.

Patagonië is ook de thuisbasis van het Torres del Paine Nationaal Park in Chili, een van de meest bezochte nationale parken in Zuid-Amerika. Het park is beroemd om zijn indrukwekkende granieten torens, die opduiken uit het landschap als een natuurlijk monument. Een ander indrukwekkende nationaal park in Patagonië is het Los Glaciares Nationaal Park in Argentinië. Beide parken staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

9.

Patagonië is vanwege zijn indrukwekkende landschappen, met hoge bergtoppen, gletsjers, meren en vlaktes een populaire bestemming voor actieve outdoor activiteiten zoals trektochten, (gletsjer)wandelen, paardrijden en kajakken en raften.

10.

De stad Ushuaia in Argentinië, gelegen op het eiland Tierra del Fuego, wordt beschouwd als de zuidelijkste stad ter wereld en ‘het einde van de wereld’. Ushuaia dient als de poort naar Antarctica.

En jij?

Heb je aanvullingen of correcties op ‘Wist je dat over Patagonië’? Laat van je horen door via het reactieformulier hieronder een berichtje voor ons achter te laten. We vinden het leuk om van je te horen. Safe travels.

Bestemming Patagonië, alles voor je reis naar Patagonië

John

Geef een reactie

%d
Geverifieerd door MonsterInsights