Home » Blog » Overleven als vegetariër of veganist in Patagonië

Overleven als vegetariër of veganist in Patagonië

Is het een kwestie van overleven als vegetariër of veganist in Patagonië? Is het een lastig verhaal om ergens lekker te gaan eten, of valt het mee en kun je goed en gezond eten in vlees minnend mekka Argentinië, bakermat van de steak? Patagonië, dat is opgedeeld tussen Chili en Argentinië, staat nou niet echt bekend om een uitgebreide vleesloze keuken. Argentijnen is het eten van vlees met de paplepel ingegoten. Gemiddeld eet een Argentijn per jaar 65 kg vlees per persoon (slik!). Chilenen hebben op hun beurt een voorliefde voor zeevruchten. Onze verwachtingen vooraf zijn laag gespannen.

Bestemming Patagonië - Overleven als vegetariër of veganist in Patagonië
In de ‘Loving Hut’ is het prima overleven als vegetariër of veganist (foto van Bestemming Patagonië)

In de hippe uitgaanswijken van Buenos Aires en Santiago de Chili is het overdag geen probleem om een gezonde maaltijd, vrij van dierenleed, te vinden. Met name in Buenos Aires groeit de populatie mensen die voor een veganistische levensstijl kiest. Maar hoe zit dat op de pampa in Patagonië? Als vegetariër kom je de dag nog wel door. Voor een dulce de leche als ontbijt, een empanada (deegtaartje gevuld met kaas en ui) als medialuna of voorgerecht en een pizza of pasta om de dag mee af te sluiten kun je terecht bij een panadería (bakkerij) of lunchroom van een grotere plaats. Maar dat dieet houdt geen mens drie weken vol en hoe zit het als je er een veganistische levensstijl op na houdt en gezond wilt eten in Patagonië?

Wil je over onze persoonlijke ervaring met vegetarisch eten in Buenos Aires lezen? Bekijk dan ons blog op Wijopreis.eu.

Vegan restaurants in Patagonië

Hoe is het om te overleven als vegetariër of veganist in Patagonië als je gaat uit eten? Vind je tussen het grote aanbod van restaurants die Asado (vlees van de barbecue), vis of Mariscos (zeevruchten) serveren, opties die aansluiten bij jouw levensstijl? De Argentijnse keuken is een mix van verschillende Europese keukens. Het best kun je de jacht op gespecialiseerde restaurants onderdeel maken van de voorbereiding van je rondreis. Zet bijvoorbeeld vooraf een aantal lokale vegetarische restaurants die je op je route tegenkomt in je telefoon en bekijk online alvast de menukaart.

Bestemming Patagonië - Overleven als vegetariër of veganist in Patagonië
Een heerlijke lunch bestaande uit Crepes (foto van Bestemming Patagonië)

De meeste restaurants en eetgelegenheden hebben wel een stuk of drie vegetarische opties, zoals quinoa salades, groentenstoofpotjes en sojagerechten op de menukaart staan. Anders kun je altijd in je beste Spaans vragen of ze een maaltijdsalade voor je willen bereiden of iets creatiefs kunnen doen door een aantal bijgerechten samen te voegen tot een hoofdgerecht. Ontbreekt de wil, dan kun je altijd een deurtje verder proberen. Het advies is om te benadrukken dat je ook geen kip eet (No como pollo). Kip wordt namelijk op het platteland niet altijd gezien als vlees en dus kun je zomaar een salade met kip krijgen terwijl je vegetarische had besteld. Kip is toch immers geen vlees…?! Een woordenboek of een vertaalapp kan uitkomst bieden.

Ben je van plan om te gaan hiken in Torres del Paine Nationaal Park, dan ben je in de restaurantjes bij de lodges onderweg al snel aangewezen op pizza en pasta (best lekker voor een keer). Eigen proviand meenemen, voor het geval er geen vegetarische of veganistische opties beschikbaar zijn, kan natuurlijk altijd. Onderweg kun je dit dan aanvullen met wat de restaurantjes serveren en/of met gezonde producten die zij in hun winkeltjes aanbieden. Het is belangrijk om de balans te vinden. Je kunt nu eenmaal niet al je eten meenemen, omdat anders je rugzak veel te zwaar zou worden.

Veganistisch restaurant El Living

Bestemming Patagonië - Overleven als vegetariër of veganist in Patagonië
Restaurant ‘El Living’ in Puerto Natales serveert veganistische- en vegetarische gerechten (foto van Bestemming Patagonië)

Vegan heaven ‘El Living’ is een cafetaria in backpackerstijl en het enige vegetarische restaurant in Puerto Natales. Het huiskamerrestaurant levert al twintig jaar vegetarisch eten van hoge kwaliteit; op de kaart staan onder anderen broodjes, salades, soep en taart. Achter het restaurant ligt een tuin waar je op zonnige dagen heerlijk kunt lunchen. El Living serveert zoveel mogelijk lokaal geteelde biologische producten en heeft een uitgebreide veganistische menukaart. Ook voor gluten- en lactosevrije gerechten kun je er terecht. Het interieur voelt aan als een gezellige woonkamer (vandaar El Living) en de sfeer is er prettig ontspannen.

Bestemming Patagonië - Overleven als vegetariër of veganist in Patagonië
Het voorgerecht bij El Living in Puerto Natales is gezond, kleurrijk en lekker (foto van Bestemming Patagonië)

El Living is razend populair. Het mooiste compliment voor dit restaurant is wel dat slechts 15% van de klanten vegetariër is. Ook de locatie Puerto Natales is slim gekozen. Puerto Natales is namelijk de toegangspoort tot Torres del Paine Nationaal Park en de meeste reizigers verblijven vóór of na een bezoek aan het meest populaire nationaal park van Patagonië in dit stadje. Vanaf hier vertrekken ook bussen naar het park voor als je bent aangewezen op openbaar vervoer. Het is dus dé plek als je op zoek bent naar lekker vegetarisch eten en gelijkgestemden.

Onze tip is om ervoor te zorgen dat je contant geld bij je hebt als je gaat uit eten. Niet alleen bij El Living, maar bij meerdere restaurants in Patagonië maken we mee dat er alleen met contant geld kan worden betaald. Iets om rekening mee te houden. Na een heerlijke vegetarische diner wil je waarschijnlijk liever uitbuiken dan in de regen op zoek naar een pinautomaat (die lang niet altijd jouw bankpas slikt).

Update Nov. 2022:

Helaas is El Living permanent gesloten, zoals op hun website te lezen is. Dat is jammer!

In onze zoektocht naar alternatieven voor El Living in Puerto Natales, komen we Hablemos Coco tegen. De recensies op Happy Cow zijn unaniem positief. We hebben dit, uitsluitend veganistische, restaurant nog niet zelf kunnen proberen, maar daar gaat verandering in komen de eerstvolgende keer dat we Puerto Natales aandoen.

Bestemming Patagonië - Overleven als vegetariër of veganist in Patagonië
Is Hablemos Coco een waardig alternatief voor El Living? (foto via Tripadvisor)

Het adres van Hablemos Coco: Magallanes 73, 6160000 Puerto Natales, Natales, Magallanes y la Antártica Chilena, Chili.

Vegetarisch- en veganistisch in de supermarkt

Als je gezond wilt eten en een eigen gasstelletje mee kunt nemen, dan is zelf koken de beste optie. Voor de basisingrediënten kun je prima terecht bij één van de grotere supermarktketens in bijvoorbeeld El Bolson, Ushuaia, El Calafate en Puerto Natales. Hier zijn veganistische producten zoals peulvruchten, pasta, rijst (Quinoa komt uit de Andesregio), tomatensaus, groenten & fruit (wisselend van kwaliteit) en noedels goed verkrijgbaar. Ook als je op zoek bent naar proteïnerepen, noten, gedroogd fruit of een trailmix om je energieniveau hoog te houden tijdens het wandelen, dan is de supermarkt the place to be. In de zomermaanden kun je ook veel fruit en groenten vinden op lokale markten, zodat je je eigen potje kunt klaarmaken. Ga daar dus ook eens kijken!

Bestemming Patagonië - Overleven als vegetariër of veganist in Patagonië
Het aanbod aan vegetarische producten in een supermarkt (foto van Bestemming Patagonië)

Als je tijdens je rondreis in Patagonië zelf je eten klaarmaakt, dan is ons advies om van elke gelegenheid gebruik te maken om in te slaan. Het is niet uitgesloten dat in kleine plaatsen je enige opties vlees, vis, pizza of empanadas zijn. Laat je niet, net na het doen van je weekboodschappen, verrassen door de 100% grenscontrole tussen Argentinië en Chili. Het is namelijk niet toegestaan om vers fruit of groenten mee de grens over te nemen en met name Chili is daar erg streng in. Deze producten worden zonder pardon in beslag genomen en vernietigd met een boete voor het geen aangifte doen op de koop toe. Triest maar waar.

Conclusie

Is het mogelijk om als veganist of vegetariër te overleven in Patagonië? Wij denken van wel met de nodige voorbereiding en wat flexibiliteit. Alhoewel vegetarische restaurants nog niet voor het oprapen liggen, is het mogelijk om Patagonië gezond en vleesvrij te bereizen. In grotere steden zoals Punta Arenas en Ushuaia zijn er vegetarische restaurants, maar op de pampa kan het vinden van een diervriendelijk maaltijd een uitdaging zijn.

Met name in toeristische plaatsen word je al lang niet meer vreemd aangekeken wanneer je in een restaurant informeert naar vegetarische menuopties. Veganistische opties zijn minder vanzelfsprekend. Hiervoor moet je op zoek naar gespecialiseerde uitbaters of een beroep doen op de creativiteit van de dienstdoende kok.

Bestemming Patagonië - Overleven als vegetariër of veganist in Patagonië
Vegetarisch hoofdgerecht in een restaurant ergens in Patagonië (foto van Bestemming Patagonië)

Het aanbod vleesvervangers in supermarkten verbaast ons in positieve zin. Het prijsniveau van vegaburgers is vergelijkbaar met Nederland en ligt soms zelfs iets lager. Er is een groeiende populatie veganisten die bewust met hun eten omgaat. Door de bewuste reiziger zal de honger naar gezonde veganistische- of vegetarische producten in de toekomst alleen maar toenemen. Vraag stimuleert aanbod, blijf dus vooral vragen!

En jij?

Heb jij als veganist of vegetariër kunnen overleven in Patagonië? En heb je er ook iets anders kunnen eten dan pizza, pasta of een empanada met kaasvulling? Laat het ons weten, we vinden het leuk om van je te horen. Tips voor veganistische- en vegetarische hotspots in Patagonië zijn meer dan welkom. Misschien dat we hier in de toekomst een blog over schrijven. Met tips over waar in Patagonië je heerlijke sushi kunt eten kun je bonuspunten verdienen die inwisselbaar zijn voor onze dankbaarheid. Smakelijk! 😋

Bestemming Patagonië, alles voor je reis naar Patagonië

John

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Geverifieerd door MonsterInsights