Home » Blog » Carretera Austral, door het hart van Chileens Patagonië

Carretera Austral, door het hart van Chileens Patagonië

De Carretera Austral is de meer legendarische naam voor Ruta 7 in het zuiden van Chili, tussen de stad Puerto Montt en het afgelegen dorp Villa O’Higgins. De 1247 kilometer lange route is één van ’s werelds mooiste autoroutes en loopt dwars door het zuidelijke Andesgebergte. De route wordt geflankeerd door eeuwenoude bossen, door fjorden, gletsjers, ijskappen, actieve vulkanen, en door meren en rivieren met oogverblindend turquoise wateren. Allemaal beschermd in uitgestrekte nationale parken en reservaten.

Hoe kom je bij de Carretera Austral?

Als je vanuit Nederland komt, dan is het meest logisch om te vliegen op Santiago de Chile. Hier kun je rustig bijkomen van de lange vliegreis.

Vanuit Santiago zijn er meerdere opties om naar het officiële beginpunt van de Carretera Austral, de havenstad Puerto Montt, te gaan. Je kunt hier een camper of auto huren, waarmee je naar het zuiden rijdt, je kunt met het openbaar vervoer naar Puerto Montt reizen, of je pakt in Santiago het vliegtuig naar Puerto Montt. In Puerto Montt kun je vervolgens ervoor kiezen om een camper of auto te huren of verder met het openbaar vervoer te reizen. Er zijn ook durfals die de Carretera Austral liftend afleggen.

Wat is de beste tijd om de Carretera Austral te rijden?

De maanden november tot en met april zijn de beste reistijd voor een reis over de Carretera Austral, waarvan januari en februari de drukste maanden zijn.

De gemiddelde dagtemperatuur is dan 20°C (‘s nachts daalt deze naar 15°C), de dagen zijn lang en alle toeristische voorzieningen zijn open. Maar zelfs als je de regio in deze periode bezoekt, dan is sneeuw half november niet helemaal uit te sluiten.

In het voorjaar is het langs de route extra mooi door de enorme hoeveelheden brem, lupines, firebush en struik fuchsia’s die in bloei staan.

Zie ook ons blog ‘Wat is de beste reistijd voor Patagonië?‘.

Auto of camper huren voor de Carretera Austral

Met eigen vervoer heb je veel vrijheid en kun je stoppen waar je maar wilt. Langs de Carretera Austral zijn een paar plekken waar vandaan je een camper of auto kunt huren, uiteraard afhankelijk van je plannen. Besluit je de volledige route te rijden, of alleen in de noordelijke helft te blijven, dan is Puerto Montt de beste verhuurlocatie. Rijd je alleen de zuidelijke helft, vanaf Coyhaique, dan is dat ook de place to be voor een huurauto of -camper.

Het is een hele uitdaging en een heel gepuzzel om uit te zoeken waar je je huurauto of camper aan het einde van je reis kunt inleveren. Wanneer je eindigt in Villa O’ Higgins, dan heb je de mogelijkheid om je auto in Balmaceda in te leveren en terug te vliegen naar Santiago de Chili. Weet dan dat je Balmaceda ongeveer 500 km eerder al bent gepasseerd en je begrijpt het gepuzzel. Het is overigens niet perse noodzakelijk om een 4×4 te rijden, maar een grotere huurauto, zoals een SUV, is wel aan te raden. Een Toyota RAV4 volstaat prima.

Zie ook ons blog ‘Camper huren in Patagonië‘.

Is de Carretera Austral mogelijk met het openbaar vervoer?

Ja, het is mogelijk om de Carretera Austral met het openbaar vervoer te bereizen. Dit is, op liften na, de goedkoopste optie, maar het geeft je wel minder vrijheid dan reizen met een huurauto of camper. Je hebt immers geen zeggenschap over de stops.

Over het algemeen is er het hele jaar door openbaar vervoer tussen de plaatsjes mogelijk, maar buiten het zomerseizoen neemt de frequentie van de diensten af. Met de bus kun je gemakkelijk van dorpje naar dorpje reizen. Bouw voldoende tijd in je reisschema in voor het geval je een keer te maken krijgt met een onregelmatige busdienst. Vanuit de plaatsjes ben je afhankelijk van dagexcursies om van en naar nationale parken of andere bezienswaardigheden te komen.

Is de Carretera Austral verhard?

Chili is een van de meest ontwikkelde landen van Zuid-Amerika en de wegen zijn er over het algemeen van prima kwaliteit. Aan de Carretera Austral vinden permanent wegwerkzaamheden plaats. Op dit moment (2022) is de Carretera Austral nog voor 60% onverhard. Het noordelijke deel van Puerto Montt tot Coyhaique (660 km) is geasfalteerd met hier en daar een stukje grindweg. Het zuidelijke deel van Coyhaique tot Villa O’Higgins (580 km) is nog grotendeels ongeasfalteerd, wat de reis avontuurlijk maakt. Maar het ingeklonken gravel voelt net zo stevig. Er zijn nauwelijks rulle zandwegen.

Het kost veel tijd om de hele route te asfalteren. Het terrein is ruig en het Patagonische weer is onvoorspelbaar. Het duurt soms lang om bouwvoertuigen op de plaats van bestemming te krijgen. Het is de bedoeling om de hele Carretera Austral in de komende jaren te asfalteren.

Hoeveel tijd heb je nodig om de Carretera Austral te rijden?

De hele Carretera Austral kan in meerdere dagen, enkele weken of enkele maanden worden gedaan. In twee weken heb je een vol reisschema, maar kun je in sneltreinvaart langs alle hoogtepunten. Drie of vier weken is ideaal, omdat je dan een rustdag of reserve dag kunt inlassen als het even tegenzit.

Welke accommodatie is er langs de Carretera Austral?

Langs de Carretera Austral zijn er meer dan genoeg overnachtingsmogelijkheden. Er zijn drie opties: kamperen in een tent, slapen in een camper en overnachten in hotels en lodges.

Kamperen is de meest budgetvriendelijke optie. Campings zijn in elk stadje of dorpje te vinden en wildkamperen is op veel plaatsen toegestaan. Maar let op: lokale besturen verbieden kamperen op stranden en openbare plaatsen (parkeerplaatsen, pleinen en parken, woonstraten). Laat je ter plaatse goed informeren. Als je goed zonder basisvoorzieningen kunt, dan is kamperen dé manier om de schoonheid van dit deel van Patagonië te beleven.

Zie ook ons blog over ‘Kamperen in Patagonië‘.

Waar begint en waar eindigt de Carretera Austral?

De Carretera Austral begint in Puerto Montt, de hoofdstad van de regio Los Lagos in het zuiden van Chili. De route eindigt 1247 km zuidelijker in het plaatsje Villa O’Higgins, een klein stadje in de regio Aysén in Chileens Patagonië.

Puerto Montt (1 van 1247 km)

In Puerto Montt kun je de voorbereidingen treffen voor het grote avontuur. Puerto Montt is in meerdere opzichten handig, omdat het een luchthaven en een busstation heeft. Nadat de voorraden zijn ingeslagen, de tank is volgegooid en iets aan contant geld is gepind, kan het avontuur beginnen! Hieronder beschrijven wij de route van noord naar zuid. Dit is de meest gangbare rijrichting.

Bestemming Patagonië - Carretera Austral, door het hart van Chileens Patagonië
Puerto Montt, waar de Carretera Austral begint (foto via https://www.chile.travel/en/)

Al zo’n 45 km na Puerto Montt, over een keurig geasfalteerde weg, volgt de eerste van de drie veerboot overtochten. Deze veerboot steekt de Estero Reloncavi over van Caleta La Arena naar Caleta Puelche. De overtocht van 6 km duurt ongeveer 40 minuten en vindt tussen 7:30 en 23:00 uur elk half uur plaats. ‘s Nachts elke twee uur. Tickets worden aan boord of in de wachtrij gekocht en kosten voor een auto/kleine camper op het moment van dit schrijven € 10,60. Kijk op de website van de rederij voor de meest actuele informatie.

Vanaf de veerboot in Caleta Puelche, loopt de route verder over grind, door een groen landschap naar het vissersdorp Hornopirén.

Hornopirén (106 van 1247 km)

Bestemming Patagonië - Carretera Austral, door het hart van Chileens Patagonië
Hornopirén wordt ook wel de noordelijke poort van de Carretera Austral genoemd (foto via Wikimedia)

Hornopirén wordt ook wel de noordelijke poort van de Carretera Austral genoemd. Het plaatsje heeft kleurrijke houten huisjes, hotels, een camping, winkels en restaurants. Hornopirén wordt omringd door bossen, grillige bergen, hangende gletsjers en warmwaterbronnen. Dit maakt het gebied ideaal voor een aantal mooie wandelingen. Vrij kamperen in het parkje langs het water is hier mogelijk.

De naam Hornopirén betekent ‘Sneeuwoven’, een verwijzing naar de imposante 1800 m hoge vulkaan Hornopirén, die het landschap bekroont. De vulkaan met zijn perfecte ronde kegel is ook te beklimmen. Het landschap rond de vulkaan is beschermd als Hornopirén Nationaal Park. Alleen meerdaagse wandelingen zijn hier de moeite waard omdat het al vier uur lopen is naar de ingang van het park.

Het vervolg van de route begint met een tweede oversteek met de veerboot door fjorden naar Leptepú (60 km in 4 uur). Met een beetje geluk spot je dolfijnen!

Vanaf Leptepú is de weg onverhard en met droog weer kan het erg stoffig zijn. Na 10 km volgt alweer de derde overtocht met de veerboot over de Largo fjord naar Caleta Gonzalo (8 km in 45 minuten).

Pumalin Nationaal Park (184 van 1247 km)

Bestemming Patagonië - Carretera Austral, door het hart van Chileens Patagonië
Pumalin Nationaal Park, droom van Douglas Tompkins en zijn vrouw (foto via Wikimedia)

De Carretera Austral is hierna onverhard, smal en stoffig en loopt door het gematigd regenwoud van het Pumalin Nationaal Park. Dit is één van de parken die de Amerikaanse weldoener Douglas Tompkins (oprichter van het outdoor merk ‘The North Face’) heeft aangekocht ter bescherming van de ongerepte natuur in dit zuidelijke deel van Chili.

Pumalin Nationaal Park is een fantastische plek voor wandel- en natuurliefhebbers, ook een aantal korte wandelingen is er de moeite waard. In het park staan grote varens, bamboe, monumentale Patagonische cipressen en zeldzame Alerce-bomen (lariksachtige naaldbomen) van meer dan duizend jaar oud.

Na het overlijden van Douglas Tompkins door een noodlottige kanotocht, heeft zijn weduwe het park in 2017 aan de Chileense overheid geschonken onder de voorwaarde dat het beschermd gebied blijft. In het park zijn veel kampeermogelijkheden langs de Carretera Austral.

Chaitén (240 van 1247 km)

Bestemming Patagonië - Carretera Austral, door het hart van Chileens Patagonië
Chaitén wordt beschouwd als de toegangspoort van Patagonië (foto via El Huemul)

Havenstad Chaitén wordt beschouwd als de toegangspoort van Patagonië. In mei 2008 werd de stad getroffen door de grootste vulkaanuitbarsting in de geschiedenis van Chili van vulkaan Chaitén. Hierbij veranderde de stad in een spookstad waarbij het grotendeels werd verwoest en onder een dikke laag as verdween. Hoewel het herstel nog steeds aan de gang is, keren steeds meer mensen terug om bij te dragen aan de wederopbouw; er wonen inmiddels weer zo’n 5.000 mensen.

De stad ligt aan de oevers van de rivier de Chaitén en is omgeven door prachtige natuur, waaronder bossen, rivieren en bergen. Dat maakt Chaitén een populaire bestemming voor wandelen, kamperen en andere outdoor activiteiten.

Per boot

Het is mogelijk om de Carretera Austral van Puerto Montt naar Chaitén in één keer per veerboot af te leggen. Je slaat dan een groot deel van de route over. Ben je hierin geïnteresseerd; de bootreis met de nachtferry van Naviera Austral duurt in totaal 9 uur. Er zijn geen cabines aan boord, maar op de veerboot is een winkeltje waar je eenvoudige snacks kunt kopen.

Uitstapje naar Futaleufú (76 km)

Het is mogelijk om via Ruta 235 een uitstapje naar Futaleufú (betekent Grote Rivier) te maken. Hoewel best een stuk van de Carretera Austral af, is dit uitstapje absoluut de moeite waard. Futaleufú ligt op de grens tussen Chili en Argentinië en is beroemd om de Futaleufú-rivier, die wordt beschouwd als één van de top drie rivieren ter wereld voor wildwatervaren en als een bedevaartsoord voor watersportliefhebbers. Het landschap om Futaleufú is als een schilderij, vooral in de herfst (maart en april).

Tussen Villa Santa Lucia en La Junta is de weg weer keurig met mooi asfalt en twee rijstroken. De weg voert door het brede dal van de Rio Frio.

Puyuhuapi (428 van 1247 km)

Bestemming Patagonië - Carretera Austral, door het hart van Chileens Patagonië
Vooral de stijl van de houten huizen is kenmerkend in Puyuhuapi (foto via Wikimedia)

Puyuhuapi (1500 inwoners) is een vredig en pittoresk stadje dat ligt aan het hoofd van het Puyuhuapi fjord. Het staat bekend om zijn thermale baden en natuurlijke warmwaterbronnen (Termas Puyuhuapi en Termas Ventisquero), waarvan wordt aangenomen dat ze therapeutische eigenschappen hebben. Dit maakt Puyuhuapi tot een populaire bestemming voor bezoekers.

Puyuhuapi heeft een unieke geschiedenis omdat het in de 19e eeuw werd gekoloniseerd door de Duitsers. In de jaren 40 van de vorige eeuw werd het een toevluchtsoord voor Duitsers die op de vlucht waren voor het naziregime. Het voelt daarom Europees aan. Vooral de stijl van de houten huizen is kenmerkend.

De omgeving van Puyuhuapi wordt gekenmerkt door bossen, bergen en watervallen. Het stadje is daarom ook een populaire uitvalsbasis voor een aantal nationale parken en natuurreservaten, waaronder het Queulat Nationaal Park, het Tamango Natuurreservaat en het Alerce Andino Nationaal Park. Dit laatste park is bekend om de oude, hoge Alerce-bomen.

Queulat Nationaal Park

Bestemming Patagonië - Carretera Austral, door het hart van Chileens Patagonië
De ultieme blikvanger van Queulat Nationaal Park is de hangende gletsjer Ventisquero Colgante (foto via Wikimedia)

Even voorbij Puyuhuapi passeer je de indrukwekkende ijsvelden van het Queulat Nationaal Park. De ultieme blikvanger van Queulat Nationaal Park is de hangende gletsjer Ventisquero Colgante. De smalle, hobbelige en stoffige weg naar deze gletsjer is een uitstapje van de Carretera Austral. Je loopt in ongeveer 1,5 uur, door een bos met grote varens, naar het uitkijkpunt met zicht op de gletsjer of je kunt de gletsjer van dichtbij bekijken met een boottocht. Queulat Nationaal Park is ook dé plek om te kajakken en raften.

Uitstapje naar Puerto Cisnes

Zo’n 40 km na Ventisquero Colgante, de hangende gletsjer, kun je de weg vervolgen of kiezen voor een uitstapje via de X-25 naar het vissersdorpje Puerto Cisnes. Tegenwoordig is de route naar Puerto Cisnes grotendeels verhard. Vanuit Puerto Cisnes is het mogelijk om Bahía Puyuhuapi over te steken naar Isla Magdalena Nationaal Park. Met een beetje geluk sluit je de dag in Puerto Cisnes af met een schitterende zonsondergang.

Villa Mañihuales (573 van 1247 km)

122 km ten zuiden van Puerto Cisnes ligt Villa Mañihuales. De weg ernaartoe loopt langs hoge rotswanden van het Lago Las Torres Nationaal Reservaat. Met een beetje geluk spot je hier de Condor. De route loopt verder door de brede vallei van de Río Mañihuales. In Villa Mañihuales ben je op het platteland van Chili, met boerderijen en schapen in de wei.

Uitstapje naar Puerto Aysén

Ongeveer 13 km vanaf Villa Mañihuales kun je er weer voor kiezen om van de Carretera Austral af te wijken, via de X-50 en Ruta 240, om naar Puerto Aysén te rijden en het 15 km verderop gelegen Puerto Chacabuco. Puerto Aysén is de op een na grootste stad in de regio en ligt aan de Río Aysén. Kenmerkend voor het stadje is de Presidente Ibáñez brug, welke is uitgeroepen tot nationaal monument. Houd er rekening mee dat je ongeveer 150 à 200 km extra rijdt als je dit uitstapje maakt en rijdt tot aan Cascada del Léon. In de havenplaats Puerto Chacabuco leggen grote cruiseschepen aan die vanuit Puerto Montt komen.

Na dit uitstapje rijd je via de comfortabele Ruta 240 weer terug naar de Carretera Austral naar Coyhaique over een afstand van 65 km.

Coyhaique (660 van 1247 km)

Coyhaique ligt in een cirkelvormige vallei en is, met een kleine 50.000 inwoners, de grootste stad langs de Carretera Austral en de hoofdstad van de regio Aysen. Het gebied rond Coyhaique is waarschijnlijk de beroemdste plek om de Huemul en de Andescondor te zien. Soms niet geasfalteerd. Uitstapje naar Ruta de las Seis Lagunas via een smalle, onverharde weg (X-674). Op ongeveer 40 km van Coyhaique ligt de afslag naar Balmaceda via Ruta 245. Dit is de plek waar campers ingeleverd kunnen worden en het vliegtuig genomen kan worden terug naar Santiago de Chili. Het is tevens een grensovergang met Argentinië.

Villa Cerro Castillo (755 van 1247 km)

Onderweg naar Villa Cerro Castillo kom je langs Mirador Cerro Castillo. Het is de moeite waard om hier even te stoppen en te genieten van het uitzicht over de iconische slingerweg.

Bestemming Patagonië - Carretera Austral, door het hart van Chileens Patagonië
Mirador Cerro Castillo

Kort na Mirador Cerro Castillo is het mogelijk om een uitstapje van de Carretera Austral te maken om via de X-65 naar Salto del Río Ibáñez te rijden. De 30 km lange weg ernaartoe is onverhard en moet heen en weer worden gereden.

Cerro Castillo Natuurreservaat

65 km lang doorkruist de Carretera Austral dit reservaat. In dit natuurreservaat zijn de indrukwekkende prehistorische rotsschilderingen van Manos de Cerro Castillo te zien. Ze zijn ongeveer 10.000 jaar oud.

Het reservaat is vernoemd naar de 2318 meter hoge Cerro Castillo (Kasteelberg), zo genoemd vanwege de vele toppen die doen denken aan de torens en kantelen van een kasteel.

Het is mogelijk om hier de Huemul te spotten, een hertensoort dat helaas met uitsterven wordt bedreigd.

Bestemming Patagonië - Carretera Austral, door het hart van Chileens Patagonië
Cerro Castillo

Vanuit het kleine pittoreske dorpje Villa Cerro Castillo, met slechts 400 inwoners, is een inspannende dagwandeling te maken naar de turquoise Laguna Cerro Castillo, waar ook een gletsjer boven hangt. Het uitzicht op de gletsjer is uniek – hetzelfde geldt voor het uitzicht in de vallei van de Ibañez-rivier tijdens de beklimming en afdaling.

Laguna San Rafael Nationaal Park

Het gebied waar je nu doorheen rijdt maakt onderdeel uit van Laguna San Rafael Nationaal Park. De prachtige landschappen van San Rafael zijn een mozaïek van fjorden, kanalen, eilanden, inhammen en ijs.

Puerto Río Tranquilo (875 van 1247 km)

Puerto Rio Tranquilo is een vredig gehucht met iets meer dan 2.000 inwoners, direct aan de Carretera Austral. Het ligt aan de oevers van de azuurblauwe Lago General Carrera, het grootste meer van Chili en het op één na grootste meer van Zuid-Amerika.

Een bezoekje aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Lourdes mag niet ontbreken als je in Puerto Rio Tranquilo bent. Deze houten kerk is gebouwd aan het begin van de 20e eeuw.

Hoewel het stadje zelf al de moeite van het bezoeken waard is, is het ook een populaire uitvalsbasis voor verschillende outdoor activiteiten in de omgeving. Puerto Río Tranquilo wordt omgeven door adembenemende landschappen, waaronder gletsjers, bergen en bossen en dit maakt het plaatsje een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de omgeving. We noemen vier uitstapjes die je kunt maken om te genieten van de natuurlijke schoonheid van dit deel van Patagonië.

Uitstapje naar Laguna San Rafael

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Laguna San Rafael is de San Rafael-gletsjer, een enorme gletsjer die zich uitstrekt over het gebied. De gletsjer is ongeveer 30 km lang en 3 km breed en is te zien vanaf het land of vanuit de lucht. Vanwege de afgelegen ligging en het ruige karakter van het terrein kan het een uitdaging zijn om Laguna San Rafael te bereiken. Dat is misschien wel de reden dat hier de poema kan worden gespot. Kleine zodiacs varen tot aan de imposante gletsjermuur waar het mogelijk is om een drankje te drinken met ijs rechtstreeks van de gletsjer.

Uitstapje naar Exploradores Gletsjer

Puerto Tranquilo is ook de uitvalsbasis voor de Exploradores-gletsjer, een enorme gletsjer die deel uitmaakt van het Laguna San Rafael National Park. De 20 km lange gletsjer is te bereiken via een boottocht vanuit Puerto Tranquilo. Het is ongeveer 50 km naar het westen om het uitkijkpunt op de Exploradores-gletsjer te bereiken in het Laguna San Rafael Nationaal Park. Een activiteit vanuit Puerto Rio Tranquilo die steeds populairder wordt is het wandelen op deze gletsjer. Tours worden georganiseerd door Tour Glacier Exploradores.

Uitstapje naar Mármol Capilla

Puerto Tranquilo staat bekend als uitvalsbasis voor de zuidelijk gelegen unieke geologische formaties, de Mármol Capilla (Marmeren Grotten). Dit is een reeks monolieten, grotten en tunnels met een marmerachtige structuur die door de golven van het Lago General Carrera in marmer zijn uitgehouwen. Vanuit Puerto Tranquilo zijn excursies te boeken.

Bestemming Patagonië - Carretera Austral, door het hart van Chileens Patagonië
Mármol Capilla door het water van Lago General Carrera uitgehouwen grotten met een marmerstructuur

Een excursie met kleine houten bootjes naar en tussen Mármol Capilla duurt ongeveer 3 uur (Andes Austral). Deze excursie kun je ter plekke boeken. Je kunt ook op eigen gelegenheid per kajak tussen dit natuurwonder peddelen. In de verte domineert de ijskap van Campo de Hielo Norte. Catedral de Mármol is de bekendste monoliet van de Mármol Capilla.

Uitstapje naar Lago Leones

Lago Leones ligt op ongeveer 40 km van Rio Tranquilo. Het 60 km lange gletsjermeer maakt onderdeel uit van het Los Glaciares Nationaal Park en is omringd door het ruige berglandschap van de Andes. Dat maakt de omgeving van Lago Leones perfect voor buitenactiviteiten zoals wandelen, klimmen en paardrijden.

Het is niet eenvoudig om er te komen, over de ‘weg’ kan maximaal 15 km/u worden gereden en de laatste 19 km moet heen en weer worden gelopen. Je kunt ervoor kiezen om Lago Leones met een gids te bezoeken, aangezien een wandelpad door Valle Leones niet altijd makkelijk te vinden is.

Uitstapje naar Chile Chico

Chile Chico is een charmant en pittoresk stadje met ongeveer 4.000 inwoners. Het ligt aan de oostelijke kant van Patagonië, aan de zuidoever van het Lago General Carrera en op nog geen 5 km van de grens met Argentinië. Het stadje wordt omgeven door het imposante Andesgebergte en de Patagonische steppe.

Het ligt weliswaar niet direct aan de Carretera Austral en om in Chile Chico te komen moet een flinke uitstap van zo’n 114 km enkele reis (ruim 2 uur) worden gemaakt via Ruta 265. De reden om dit grensstadje met Argentinië toch te noemen, is omdat je via Chile Chico de mogelijkheid hebt om op een andere legendarische route door Patagonië te komen, namelijk Ruta 40.

Puerto Bertrand (941 van 1247 km)

Puerto Bertrand is een zeer toeristisch punt aan de Carretera Austral. Enerzijds vanwege de schoonheid van het turquoise water van het Lago Bertrand, waaruit later de Baker River ontspringt. Aan de andere kant worden veel toeristen aangetrokken door de Río Baker, een geweldige plek om te raften.

Bij Puerto Bertrand kun je wandelen naar het uitkijkpunt met zicht op de samenvloeiing van de Rio Baker (vanuit het zuiden) en Rio Neff (vanuit het westen). De rivier slingert verder als de kobaltblauwe Rio Chacabuco.

Je kunt ervoor kiezen om in Puerto Bertrand te eindigen. Het volgende traject moet namelijk heen en weer worden gereden.

Cochrane (988 van 1247 km)

Cochrane is de grootste stad in het zuidelijke deel van de Carretera Austral. Tot hier is de Carretera Austral bevolkt. Vanaf hier is het pure verlatenheid. Cochrane is een strategisch punt om te tanken, geld te pinnen en voorraden in te slaan.

Op steenworp afstand van Cochrane ligt het Tamango Nationaal Park. In dit park leeft de bedreigde Huemul (Zuid-Andeshert). De Huemul is zeer schuw en wordt maar zelden gespot.

Tussen Cochrane en Lago General Carrera loopt de weg door een schilderachtig rivierlandschap waar de turquoise Rio Baker door de vallei slingert.

Patagonia Nationaal Park

Patagonia Nationaal Park ligt ten noordoosten van Cochrane en heeft verschillende geweldige dagwandelingen en meerdaagse trektochten. Het park is vrij nieuw aangezien het pas begin 2018 officieel werd geopend. Ook Patagonia Nationaal Park is nauw verbonden met de Tompkins Conservation stichting van Doug en Kris Tompkins.

Patagonia Nationaal Park heeft een overvloed aan vogels, waaronder flamingo’s, uilen, condors, ibis en loopvogels zoals kleine inheemse struisvogels. Ook leven er grote kuddes guanaco’s (wilde lama’s).

Uitstapje naar Caleta Tortel

Uitstapje van de Carretera Austral naar Caleta Tortel (via X-904). Caleta Tortel is een sprookjesachtige plek tussen fjorden, dat bekend staat om zijn paalwoningen die met elkaar verbonden zijn door houten loopbruggen, gebouwd van cipressenhout. Caleta Tortel heeft karakteristieke cipreslanen en een boardwalk langs het water van een fjord is de enige (voetgangers)weg. Kleurrijke huizen zijn er tegen de bergen gebouwd. Alles in Caleta Tortel lijkt van cipressenhout, zelfs het dorpsplein Plaza San Pedro. Er is een regelmatige minibusdienst vanuit Cochrane naar dit lieflijke plaatsje. Als je wat meer tijd in Tortel kunt doorbrengen, kun je een excursie maken naar de Gorge Montt Gletsjer. Deze excursie per boot, die een halve dag duurt, is niet goedkoop.

De laatste van vier veerboten door de fjorden van Patagonië, loopt van Caleta Yungay naar Rio Bravo. Dit is ongeveer 10 km die in ongeveer 45 minuten wordt afgelegd. Er kunnen maximaal twaalf auto’s op de kleine veerboot. De overtocht wordt in de zomer drie keer per dag uitgevoerd en de rest van het jaar twee keer. Het is vanaf Río Bravo nog zo’n 100 km naar het dorpje Villa O’Higgins.

Villa O’Higgins (1247 van 1247 km)

Villa O’Higgins, een klein dorp met 600 inwoners in de regio Aysen in Chileens Patagonië, markeert het einde van de Carretera Austral. Villa O’Higgins is omgeven door bergen, meren en vele gletsjers, aangezien het plaatsje een toegangspoort is tot het zuidelijke Patagonische ijsveld. Het is een paradijs voor wandelaars en bergbeklimmers.

Glaciar O’Higgins, die uitkomt in het turquoise Lago O’Higgins, is indrukwekkend maar moeilijk te bereiken. Vanaf Villa O’Higgins vertrekt er in het zomerseizoen ongeveer elke 2-3 dagen een boot naar de gletsjer. Het is een chagrijn voor je budget, maar; Whisky met gletsjerijs 🥃, dat wel.

Het is dan nog zo’n 6 km naar het bord dat het officiële einde van de Carretera Austral markeert naast Lago O’Higgins.

Tips voor de Carretera Austral

De Carretera Austral is een prachtige, maar ook uitdagende route om te rijden. Als je van plan bent om deze route te rijden, zijn hier een aantal tips om in gedachten te houden:

  • Plan je route zorgvuldig. De Carretera Austral is een afgelegen gebied, dus het is belangrijk om voldoende eten en drinken mee te nemen voor onderweg. Zorg voor voldoende brandstof: De afstanden tussen de benzinestations op de Carretera Austral kunnen soms behoorlijk groot zijn. Zorg ervoor dat je voldoende brandstof hebt om de hele route te rijden, of neem extra jerrycans mee.
  • De Carretera Austral is deels onverhard en kan soms moeilijk begaanbaar zijn. Zorg ervoor dat je voertuig klaar is voor de omstandigheden. De Carretera Austral is niet overal geasfalteerd en dat stelt eisen aan je voertuig.
  • Wees voorbereid op wisselend weer. Zorg voor kleding waarmee je je kunt wapenen tegen regen en kou. Het dragen van een aantal lagen kleding over elkaar is ideaal.
  • Neem een EHBO-kit mee en zorg ervoor dat je weet hoe je hulp kunt krijgen onderweg als dat nodig is. Heb je een noodnummer dat je 24/7 kunt bellen?
  • Het is aan te raden om iets van contant geld bij je hebben voor excursies. Geldautomaten zijn maar op een paar plaatsen te vinden (Chaitén, Futaleufú, Puerto Cisnes, Coyhaique en Cochrane).
  • De app iOverlander is erg handig om mooie plekjes te vinden om te overnachten. Hier geven gebruikers camping spots aan die zij ontdekken tijdens hun reis. Van gratis tot betaald, van geschikt voor de tent, auto of camper en elke keer weer anders.

En jij?

We hopen dat we je enthousiast hebben gemaakt met ons blog en dat het je helpt bij het voorbereiden van je reis langs de immens mooie Carretera Austral. Heb je de Carretera Austral al eens gereden en heb je tips of aanvullingen op ons blog of heb je vragen? We vinden het leuk om van jullie, mede Patagonië fanaten, te horen. Hieronder vind je het reactieformulier.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Geverifieerd door MonsterInsights