Home » Blog » Waar ligt Patagonië?

Waar ligt Patagonië?

Waar ligt Patagonië? Ondanks dat Patagonië met een oppervlakte van 1.043.000 km2 ongeveer 21 keer zo groot is als Nederland, zal toch niet iedereen weten waar het precies ligt. Patagonië is geen land maar een gebied, dat zich uitstrekt over de zuidelijkste 2.000 km van Zuid-Amerika, net boven Antarctica. Het bestaat uit een Argentijns en Chileens deel die elkaar ontmoeten in de Andesbergketen. Patagonië wordt begrensd door de Stille Oceaan in het westen en de Atlantische Oceaan in het oosten.

Patagonië op de kaart

Bestemming Patagonië - Waar ligt Patagonië?

Chileens- en Argentijns Patagonië

Het Chileense deel beslaat ongeveer 10% van Patagonië en het bestaat uit de volgende regio’s: Los Lagos, Aysén en Magallanes y la Antártica Chilena. De westkust wordt gekenmerk door een fjordenkuststrook.

Het grootste deel van Patagonië (90%) ligt in Argentinië en het bestaat uit de volgende provincies: Neuquén, Río Negro, Chubut en Santa Cruz. Het strekt zich uit van het Andesgebergte in het westen tot aan de Atlantische Oceaan in het oosten.

De noordgrens van Patagonië

Bestemming Patagonië - Waar ligt Patagonië?
Perito Moreno Gletsjer, het noordelijkste puntje van Patagonië waar we zijn geweest

Argentijnen en Chilenen zijn het zelden met elkaar eens en dus ook niet over het antwoord op de vraag waar Patagonië in het noorden precies begint. Vraag het een Argentijn en hij antwoordt: ‘Ten zuiden van de Río Colorado (41ste breedtegraad) of de Río Negro (39ste breedtegraad)’. Vraag het een Chileen en je krijgt waarschijnlijk het antwoord: ‘Beneden de Río Biobío’.

De zuidgrens van Patagonië

Bestemming Patagonië - Waar ligt Patagonië?
Baie Lapataia, het zuidelijkste puntje van Patagonië waar we zijn geweest

Over de zuidgrens is men het wel eens…nou ja eens. In het zuiden wordt Patagonië begrensd door de Straat Magellaan. Maar ook over waar de zuidgrens precies loopt bestaat discussie. Net aan de andere kant van Straat Magellaan, daar waar de Andes in de oceaan glijdt‚ ligt Vuurland ofwel Tierra del Fuego, met de zuidelijkste stad ter wereld: Ushuaïa (ARG). Vuurland is een archipel (eilandengroep) en de naam van één van de 23 provincies van Argentinië. Niet iedereen is het er over eens dat Vuurland bij Patagonië hoort. Omdat we er zelf zijn geweest, vinden wij dat dit deel ook bij Patagonië hoort.😊

En jij?

Ben je zelf in Patagonië geweest? Hoe noordelijk of hoe zuidelijk ben je toen geweest? We zijn benieuwd naar de indrukken die het wisselende landschap op je heeft gemaakt. Wil je jouw ervaringen delen of heb je tips? We horen graag van je. Het reactieformulier vind je hieronder.

Bestemming Patagonië, alles voor je reis naar Patagonië

John

2 gedachten over “Waar ligt Patagonië?”

  1. Vuurland is 100% Patagonië, de “discussie” over waar het gebied begint is meer met betrekking tot de noordgrens. De provincie La Pampa wordt hier in Argentinië vaak beschouwd als Patagonië bijvoorbeeld, maar is in mijn ogen meer een soort tussengebied. Hoe dan ook, kom in ieder geval één keer in je leven genieten van de natuur en leegte van deze unieke streek in de wereld! Groet uit Córdoba, Jan

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Geverifieerd door MonsterInsights