Home » Blog » De Grote Vijf van Patagonië

De Grote Vijf van Patagonië

Welke dieren behoren tot de Grote Vijf van Patagonië? Wilde dieren zijn er genoeg in Patagonië en reizen door deze prachtige streek is als een rondleiding door een dierentuin, een speeltuin voor natuurliefhebbers. Er is een grote variatie aan diersoorten maar voor dit bericht beperken we ons tot de Grote Vijf van Patagonië en noemen we de plekken waar je deze bijzondere dieren kunt spotten en in welke tijd van het jaar je de meeste kans maakt.

1. Andescondor

Torres del Paine Nationaal Park

We beginnen onze top vijf met de nationale vogel van zowel Argentinië als Chili. Als je aan Patagonië en roofvogels denkt, dan denk je aan de Andescondor (lid van de gierenfamilie). Volwassen vogels hebben een spanwijdte van wel drie meter (de grootste spanwijdte van alle landvogels) en kunnen tot wel vijftien kilo wegen. In de lucht boven Torres del Paine Nationaal Park ‘hangen’ Andescondors stil op de wind. Ze zijn grootmeesters in het gebruik maken van thermische luchtstromen en hoeven daarom nauwelijks vleugelslagen te maken.

Andescondor - De Grote Vijf van Patagonië
De Andescondor met zijn enorme spanwijdte (foto: Pedro Szekely via Wikimedia Commons)

Gezien hun grootte en gewicht hebben ze een sterke wind nodig om ze in de lucht te houden, wat dat betreft zijn ze nergens beter op hun plek dan in Patagonië. De moeilijkheid zit ‘m niet in het spotten van de Andescondor, maar in het spotten van dichtbij. Tijdens een hike in Torres del Paine Nationaal Park zul je er vast een paar zien en ook hoog in de lucht zijn ze gemakkelijk te herkennen aan de vingervormige uiteinden van hun vleugels.

Naast Torres del Paine Nationaal Park kun je deze bedreigde aaseter ook zien bij Quebrada del Condorito (bij Córdoba) en Mirador de Los Cóndores in Santa Cruz. Hier komt elk jaar, eind november, een koppel van ongeveer vijftien Andescondors samen.

Wanneer?

Het hele jaar door.

2. Poema

Torres del Paine Nationaal Park

De poema, eens bedreigd nu beschermd. De concentratie poema’s is nergens zo hoog als in en rondom Torres del Paine Nationaal Park in het zuiden van Chili. Het is de thuisbasis van de ‘Lord of the Andes’ en er leven ongeveer vijftig poema’s.

Poema - De Grote Vijf van Patagonië
De ongrijpbare poema in Torres del Paine Nationaal Park (foto: Bas Lammers)

Als je niet mee gaat met een excursie is de kans dat je een poema ziet niet zo groot. Ook niet nu ze door toerisme gewend zijn aan mensen. In de Chileense winter (onze zomer) maak je de meeste kans. De wegen zijn dan verlaten en er zijn weinig andere bezoekers. Er worden peperdure excursies aangeboden van een paar dagen waarbij je met een gids, vroeg in de ochtend, op pad gaat. Waarnemingen zijn dan min of meer gegarandeerd.

Wanneer?

Juni en augustus, wanneer guanaco’s zich in de winter in grote kuddes verzamelen. Bij zonsopgang en zonsondergang jagen poema’s op guanaco’s.

3. Guanaco

Torres del Paine Nationaal Park

De Patagonische graslanden en de bergen van Torres del Paine Nationaal Park zijn het leefgebied van de guanaco. Een guanaco lijkt op een lama of alpaca, maar behoort tot de kameelachtigen. Gemengde kuddes bestaan uit één dominant mannetje met zijn vrouwtjes en hun jongen. Kuddes bestaande uit vrijgezellen zijn groter. Van afstand zijn de dieren makkelijk te spotten, maar ze zijn altijd alert en wanneer je te dichtbij komt galopperen ze snel de veilige vrijheid in.

Guanaco - De Grote Vijf van Patagonië
De guanaco is altijd op z’n hoede (foto: Bestemming Patagonië)

Hun alertheid, snelheid (55 km/u) en vermogen om op grote hoogten te kunnen overleven, maakt dat guanaco’s in grote aantallen voorkomen. Tegenwoordig leven er naar schatting 600.000 guanaco’s in Zuid-Amerika, vooral in Chili en Argentinië, waarvan er ongeveer 3.000 leven in Torres del Paine Nationaal Park. De dieren zijn ook te zien in Tierra del Fuego. Je moet wel heel veel moeite doen om er geen een te zien tijdens je reis door Patagonië.

Wanneer?

Het hele jaar door.

4. Walvis

Peninsula Valdés

Er zijn vier hoofdsoorten walvissen te zien in Patagonië: de orka (Killer Whale), de bultrug, de zuidkaper (Southern Right Whale) en de blauwe vinvis. Peninsula Valdés (Chubut) is één van de beste plekken ter wereld om orka’s en zuidkapers te spotten. De plek maakt sinds 1999 onderdeel uit van de werelderfgoedlijst van Unesco. Bijna 2.000 walvissen doen elk jaar de baaien van dit schiereiland aan. Puerto Madryn ligt op ongeveer 80 kilometer van schiereiland Valdés. De meeste natuurliefhebbers gebruiken deze moderne stad als uitvalsbasis, maar voor de ultieme ervaring moet je op het schiereiland zelf, in Puerto Pirámides, zijn.

Orka - De Grote Vijf van Patagonië
Orka’s in de baai van schiereiland Valdés (foto: awe365.com)

Puerto Pirámides is ook de enige plek waar je een bootexcursie kunt boeken. Een walvistocht wordt aanbevolen, maar is zo’n trip je te prijzig, dan kun je de dieren met wat geluk in Playa Doradillo of Puerto Madryn ook vanaf het vaste land zien. Er is trouwens nog een (tamelijk luguber) zeldzaam schouwspel dat je vanaf de kust bij Punta Norte kunt zien. Dit is de enige plek ter wereld waar orka’s nietsvermoedende zeehondenpups van het strand ‘happen’. 😲

Wanneer

Orka (Killer Whale): september, maart en april.
Zuidkaper (Southern Right Whale): juni tot december.

5. Pinguïn

Magelhaenpinguïn

Schiereiland Punta Tombo

Patagonië herbergt vijf verschillende soorten pinguïns, waarvan de Magelhaenpinguïn de meest voorkomende is. Punta Tombo is een schiereiland gelegen aan de Atlantische Oceaan in het oosten van Argentinië. In het Punta Tombo Pinguïn reservaat leeft de grootste kolonie Magelhaenpinguïns ter wereld, van wel 200.000 pinguïnkoppels. De dieren zijn heel nieuwsgierig, zodat je ze makkelijk van dichtbij kunt bekijken of er zelfs tussen kunt lopen.

Bestemming Patagonië - De Grote Vijf van Patagonië
De Magelhaenpinguïn is de meest voorkomende pinguïnsoort in Patagonië (foto: wowiwalkers.com)

De enige vijand van de Magelhaenpinguïn is het gordeldier, die het heeft gemunt op verse pinguïneieren of een dood kuiken van het vorige broedseizoen. Wil je Magelhaenpinguïns bezoeken, dan is het plaatsje Trelew een goede uitvalsbasis. Er gaat een binnenlandse vlucht van Aerolineas Argentinas van Buenos Aires naar Trelew. Hiervandaan kun je verder reizen naar Punta Tombo.

Andere plekken waar je Magelhaenpinguïns kunt zien, zijn: Bahía Bustamante (Chubut), Punta Entrada (Santa Cruz) en Ushuaia (Tierra del Fuego).

Wanneer?

Van half september tot half april. In november komen de eieren uit.

Koningspinguïn

Tierra del Fuego (Vuurland)

De beroemde koningspinguïn komt niet alleen op Antarctica voor. Het kleinere broertje van de keizerspinguïn leeft op Vuurland en is te herkennen aan de oranje vlek in de hals. De dieren kunnen tot wel 85 cm groot worden en 15 kilo zwaar. Wij zien de koningspinguïn op het Chileens deel van Vuurland in Parque Pingüino Rey. Dit reservaat ligt aan Inútil Bay (Useless Bay 😀).

Koningspinguïn - De Grote Vijf van Patagonië
De koningspinguïn is het kleinere broertje van de keizerspinguïn (foto: Dr Graham Beards via Wikimedia Commons)

Tijdens een praatje vooraf door een beheerder, krijg je informatie over deze prachtige dieren. Daarna loop je over een comfortabel vlonderpad om de dieren vanachter een houten omheining met kijkgaten te zien. Vooral de jonkies (chicks) met hun wollige bruine vacht zijn erg aandoenlijk. Neem een fotocamera met telelens of een verrekijker mee!

Wanneer?

Het hele jaar door.

Zuidelijke Rockhopper Pinguïn

Puerto Deseado

Vanwege de bereikbaarheid is Puerto Deseado misschien wel de beste bestemming om pinguïns te spotten. Puerto Deseado is het domein van de Rockhopper. De kolonie bestaat uit ongeveer 30.000 dieren, zowel Rockhoppers als Magelhaenpinguïns, die er nestelen en hun jongen grootbrengen in het Penguin Island Provincial Reserve.

Zuidelijke Rockhopper Pinguïn - De Grote Vijf van Patagonië
Zuidelijke Rockhopper Pinguïn (foto: Hullwarren)

Rockhoppers zien er door hun uiterlijk erg aandoenlijk uit en je mag als toerist erg dichtbij de dieren komen. Maar toch is het oppassen, de dieren kunnen agressief worden als het aan komt op het beschermen van hun jongen.

Wanneer

Eind oktober tot april.

En jij?

Welke dieren heb jij gepot tijdens je reis naar Patagonië, of zou je graag willen spotten mocht je ooit naar Patagonië afreizen? We zijn benieuwd naar jouw Grote Vijf van Patagonië.

Bestemming Patagonië, alles voor je reis naar Patagonië

John

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: