Home » Blog » Camper huren in Patagonië

Camper huren in Patagonië

Camper huren in Patagonië? Veel mensen huren een camper of auto om Patagonië te ontdekken. En dat is logisch, deze vorm van vervoer geeft je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Letterlijk alle vrijheid want wildkamperen is in Patagonië bijna overal toegestaan. Op de meest prachtige plekken met panoramische uitzicht kun je je ongestoord door de Patagonische wind in slaap laten wiegen. Home is where you park it!

Het zoeken naar een camperverhuurder heeft veel weg van het zoeken naar een telefoonabonnement. Met ons blog zetten we graag een aantal zaken voor je op een rij. Misschien helpt het je bij het voorbereiden van je eigen reis naar Patagonië.

Voor het huren van een camper om daarmee Ruta 7 (Carretera Austral) te rijden hebben we een apart blog gemaakt Camper huren Carretera Austral. Zelf hebben we de Carretera Austral nog niet gereden, dus het verhaal zal in de toekomst worden bijgeplekt.

Type campers

Er zijn verschillende typen campers waarmee je kunt reizen. In het algemeen geldt dat campers in Argentinië en Chili een eenvoudig interieur hebben zonder veel toeters en bellen. Je kunt er in koken en slapen en sommige campermodellen hebben een toilet en douche aan boord. Verwacht geen luxe campers met bijvoorbeeld een magnetron. Hieronder zetten we de drie goedkoopste modellen op een rijtje.

Kamperen in een auto met daktent

Dit is het instapmodel onder de campers (we noemen ‘m voor het gemak even camper). De wendbaarheid van een gewone auto, maar toch voldoende ruimte om met twee personen mee te reizen. Je slaapt in een tweepersoonsbed, in een tent bovenop auto. Dit is zonder meer de voordeligste manier van reizen waar het gaat om huurprijs en brandstofkosten. Het geeft je veel vrijheid, omdat je met deze 4WD kunt gaan en staan waar je wilt.

Bestemming Patagonië - Camper huren in Patagonië
Een auto met daktent (foto via Condor Campers)

Het gemak van relatief lage huur- en brandstofkosten heeft ook een keerzijde. Patagonië is berucht om haar extreme wind die altijd aanwezig is. Ons lijkt het daarom geen optie om in een tent op het dak van een auto slapen. Verder lijkt het ons niet fijn in de regen de tent op te zetten en dan weer nat in te pakken. Ook koken buiten de auto is door de wind, regen en kou nagenoeg onmogelijk. Heb je ervaring met kamperen in een daktent op een auto? Stuur ons een berichtje. We vinden het leuk om van je te horen.

Kamperen in een busje

Stel je geen hoge eisen en zoek je puur een campertje om in te zitten en te slapen? Dan zou een klein busje volstaan. De beschrijving van de aanbieder laat zien dat je er met drie personen in kunt slapen. Mwah, we weten niet of dát nou zo comfortabel is.

Bestemming Patagonië - Camper huren in Patagonië
Een camperbusje (foto via Condor Campers)

Persoonlijk vinden we het een voorwaarde om in een camper rechtop te kunnen staan. Dat is bij dit type niet het geval. De zitruimte moet iedere avond worden omgebouwd tot slaapruimte. Ook dat vinden we geen voordeel en daarom zouden wij niet snel voor een laag busje kiezen.

Kamperen in een 4WD campervan

Tijdens onze reis door Patagonië reden we met een 4WD pick up camper met dubbele cabine. Er is voldoende leefruimte voor twee volwassenen met een kind. Boven de cabine bevindt zich een vast tweepersoonsbed. De eethoek kan worden omgebouwd tot een extra tweepersoonsbed, maar voor ons kan het eet-/zitgedeelte zo blijven. De keuken is praktisch en er is een douche en chemisch toilet aan boord.

Bestemming Patagonië - Camper huren in Patagonië
Wij huren een campervan voor onze reis door zuid Patagonië (foto van Bestemming Patagonië)

De stahoogte is met ongeveer 2 meter berekend op onze Europese lengte. Soms heeft dit type camper zelfs zonnepanelen. Onder de motorkap ronkt een betrouwbare Ford diesel motor. Verderop in dit bericht hebben we een filmpje geplaatst over de inrichting van dit type camper. Voor een volgende route door Patagonië zullen we zeker weer voor dit type kiezen.

Camperverhuurders in Patagonië

Het aantal verhuurders voor zuidelijk Patagonië is beperkt en dat maakt het overzichtelijk. Enkele verhuurders vallen voor onze reisroute op voorhand af, omdat zij verhuren vanuit Buenos Aires of Santiago de Chili. Santiago is interessant als verhuurlocatie, maar omdat wij zuidelijk Patagonië willen bereizen betekent vertrekken vanuit de hoofdstad van Chili dat we veel tijd verliezen.

Neem ook eens een kijkje op Camperverhuurders in Patagonië voor een overzicht van camperverhuurders in Patagonië.

De verhuurvoorwaarden

Wanneer je een camper gaat huren in Patagonië, is het belangrijk om je te verdiepen in de verhuurvoorwaarden. Toegegeven het is niet het meest sexy onderdeel van je reis, maar het kan misverstanden achteraf besparen.

Belangrijke zaken om op te letten of om te vergelijken:

 • Hoeveel kilometer mag ik per dag rijden? Vaak is dat 200 km/dag (en dat is ruim voldoende in Patagonië)
 • Waaruit bestaat de inventaris?
 • Wat wordt gedekt door de verzekering? Is er een eigen risico van toepassing?
 • Zijn extra kosten van toepassing omdat je de grens oversteekt? Niet onbelangrijk aangezien Patagonië in zowel Chili als Argentinië ligt.
 • Zijn drop-off kosten van toepassing?
 • Zijn er beperkingen waar je mag rijden?

Een internationaal rijbewijs behoort misschien niet direct tot de verhuurvoorwaarden, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Voor het huren van een camper in Patagonië is een internationaal rijbewijs verplicht. Dit document kun je zo laten maken bij iedere ANWB winkel. Het enige dat je nodig hebt zijn twee recente pasfoto’s. De kosten van een internationaal rijbewijs bedragen ongeveer €20.

Onze keuze camperverhuurder

We hebben niet alle verhuurders benaderd, maar uiteindelijk hebben we de lijst ingekort tot twee lokale verhuurders: Patagonia Austral Motorhome en Holiday Rent. Deze aanbieders hebben een kantoor in zuid Patagonië. Bijkomend voordeel is, naast een lokaal aanspreekpunt, dat het soms goedkoper is om rechtstreeks bij een lokale verhuurder te boeken.

Onze keuze valt op Patagonia Austral. We hebben een goed gevoel bij dit vriendelijke familiebedrijf en ze reageren steeds snel op onze e-mails. Hun verhuurvoorwaarden komen als beste uit de bus; zo mogen we 300km/dag rijden en is de verzekering helemaal compleet voor een aantrekkelijk bedrag. Hun vestiging in Rio Grande maakt Patagonia Austral aantrekkelijk voor onze reisroute, die begint in Ushuaia in zuid Patagonië. De route is toegestaan en er hoeft geen meerprijs voor te worden betaald. Dit maakt hét verschil met andere verhuurders.

Update: In Maart 2023 lezen we over een camperverhuurder die gevestigd is ín Ushuaia zelf, dit is Patagonia Drivers. In 2018 had deze verhuurder nog geen vestiging in Ushuaia, anders zou dat ons destijds tijdens onze voorbereidingen zijn opgevallen en dan hadden we zeker prijzen en voorwaarden met Patagonia Austral vergeleken. Misschien voor een volgende keer. Hey Patagonia Drivers, kunnen jullie ons een mooi aanbod doen…?😉

De camper van onze keuze: Arco Iris 2

Ons advies is om de eerste dag een niet al te grote rijafstand in te plannen. De uitleg van de camper door de verhuurder en het in orde maken van het papierwerk neemt veel tijd in beslag. Waarschijnlijk ga je daarna boodschappen doen en dan blijft er niet veel tijd meer over om een lange afstand te rijden. Wij kiezen ervoor om de eerste dag rustig aan te doen en ons te richten op het inrichten van ons huisje op vier wielen.

Welk type camper je ook huurt, wees op tijd met reserveren. Op 2 november lezen we op de website van een verhuurder:

Omdat er geen 4wd campers, camperbusjes of 4wd’s met daktent meer beschikbaar zijn in Chili en Argentinië in november, december en januari a.s. kunnen wij voor die reisperiode helaas geen camper offertes meer maken.

Als je de camper ongeveer zes tot acht maanden van tevoren regelt, dan heb je nog volop keuze.

Kosten camperhuur

Een camper huren in Patagonië is duur. Een aanbieding die te mooi lijkt om waar te zijn is dat vaak ook. Aanbiedingen gaan vaak ten koste van je verzekering, van het maximaal aantal te rijden kilometers per dag, of van je ophaal- of afleverlocatie. Niet de beste verhuurder staat in Google bovenaan, maar degene die het meest betaalt voor zijn advertentie.

Wat zijn de kosten om een camper te huren in Patagonië? Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Bij Wicked Campers ben je bijvoorbeeld relatief goedkoop uit, maar daar lever je naar onze mening comfort voor in. De huurprijs is ook afhankelijk van het seizoen. Wij huren onze camper van 5 december t/m 21 december (2018) en die periode valt onder het vroege hoogseizoen in Patagonië. Voor onze Arco Iris 2 betalen we de volgende bedragen:

Prijs (USD)
Huurprijs voor 17 dagen, excl. verzekering2380
Verzekering voor de totale huurperiode340
Pick-up kosten (verhuurder brengt de camper naar Ushuaia)150
Drop-off kosten (we laten de camper achter in El Calafate)700
Totaal huurprijs3570

Dit komt neer op 210USD (incl. verzekering) per huurdag, uitgezonderd de brandstofkosten. Omdat we onze camper inleveren in een andere plaats dan de plaats waar we ‘m krijgen, is het een zogenaamde one-way rental en hebben we te maken met drop-off kosten Die hakken er behoorlijk in. Je kunt proberen om je reisschema zo aan te passen dat je je camper ophaalt en achterlaat op dezelfde plek.

Relocations

Op zoek naar de beste deal? Hou dan de websites van de aanbieders in de gaten voor een relocation. Tegen de helft van de normale kosten, soms zelfs alleen tegen benzinekosten (want die zijn altijd voor eigen rekening), breng je een ex-rental camper terug van locatie B naar locatie A. Relocations zijn populair dus je moet geluk hebben om er één te bemachtigen. Ook moet je flexibel zijn in je reisschema, omdat deze aanbiedingen nooit ver vooruit worden gepland.

Als je met een camper door Patagonië wilt reizen is dus de combinatie; met meer personen in een relocation camper met eigen douche/toilet zoveel mogelijk wildkamperen, de allergoedkoopste optie. In principe mag je in Patagonië overal kamperen, tenzij is aangegeven dat het niet mag. Aan de andere kant kun je misschien beter voor een andere reis kiezen als je weinig te besteden hebt.

De wegen in Patagonië

Bestemming Patagonië - Camper huren in Patagonië
De wegen in Patagonië zijn soms best een uitdaging (foto van Bestemming Patagonië)

Veel plekken in Patagonië zijn goed bereikbaar met een vierwiel aangedreven camper, maar veel minder goed met een gewone auto. Het gladde asfalt kan maar zo veranderen in een lange dirtroad. 70 kilometer rijden over een stoffige weg vol kuilen en grote stenen, ook dat komt voor in Patagonië. Het eist de nodige stuurmanskunst en concentratie. Wanneer we eindelijk het gladde asfalt weer onder de wielen hebben, is het tijd voor een sanitaire stop. Een sanitaire stop betekent in dit geval niet dat we naar de wc moeten, maar dat we moeten stoppen langs de kant van de weg om ons chemisch toilet weer rechtop te zetten. Deze lag op z’n kop!!! 🤢

En jij?

We zijn benieuwd naar jouw verhaal! Heb je ervaring met het huren van een camper in Patagonië? Was je tevreden over de service van een verhuurder, of waren er verbeterpuntjes? Tips zijn ook altijd welkom. Stuur ons je bericht via het onderstaande reactieformulier.

Bestemming Patagonië, alles voor je reis naar Patagonië

John

4 gedachten over “Camper huren in Patagonië”

 1. Mike Verdaasdonk

  Beste,

  Wij willen graag aankomende Februari 17 dagen met de camper reizen in Patagonia.
  Daardoor is deze blog super hulpzaam, dank daarvoor!
  Wij hadden een aantal vragen over PatagoniaAustralMotorhome:
  – We zagen weinig recensies staan over dit bedrijf, in hoeverre hebben jullie een goede ervaring met die bedrijf gehad?
  – Zijn ze goed bereikbaar bij vragen onderweg?
  – Is contact leggen in het Engels mogelijk?
  – Is het mogelijk om eigen risico af te kopen of is dit niet ter sprake?

  Wij horen graag van jullie!

  Mike Verdaasdonk en Naomi Bink

  1. Hallo Mike en Naomi,

   Wat leuk dat jullie vragen voor ons hebben en natuurlijk dat jullie plannen hebben om naar het prachtige Patagonië af te reizen. Wat betreft onze ervaringen met Patagonia Austral het volgende.

   Onze goede ervaring begint al in de voorbereiding. Wij hebben vooraf per e-mail contact gezocht (in het Engels) en vragen afgevuurd. Steeds kregen wij binnen 24 uur een reactie, ook in het Engels. Ook de offerte was in het Engels. Er werd uitgebreid op onze e-mails en vragen ingegaan en er werd expliciet terug geschreven dat het helemaal geen probleem was om ons op weg te helpen in onze voorbereidingen. Wat ons betreft win je dan al een paar punten.

   In de e-mail contacten werd ons ook ongevraagd een paar tips gegeven over dingen waarmee we rekening moesten houden tijdens onze reis door Patagonië.

   Wat wij verder een belangrijke pre vonden, is dat we een relatieve kleine aanbetaling hoefden te doen en de rest ter plekke contant of met creditcard konden betalen. Dat verkleint toch wel het risico.

   Het contact bleef ook na de boeking heel goed en we hebben duidelijke afspraken kunnen maken over het ophalen en inleveren van de camper. Patagonia Austral is maar een klein verhuurbedrijf maar wij hebben wel een uitstekende service ervaren wat betreft het ophalen en afleveren. Dat kan in nagenoeg elke Argentijnse plaats, zij reizen er speciaal voor jou naartoe. Uiteraard hangt hier wel een prijskaartje aan, zie onze drop-off kosten van toen.

   Eigenlijk kunnen we maar één ‘nadeel’ noemen uit onze ervaring van een aantal jaren geleden: de betaling van het voorschot ging nog ouderwets via een bankoverschrijving. Dat was wel een gedoe. Misschien is dit inmiddels gemoderniseerd.

   Gelukkig hebben wij Patagonia Austral onderweg niet nodig gehad, maar we hebben er vertrouwen in dat het contact net zo goed zou zijn verlopen. Tegen het einde van de huurperiode hebben we per sms contact gehad en dat verliep ook weer prima. Wat we ook wel heel erg plezierig vonden is dat we één aanspreekpunt hadden (Antonio).

   De verzekering was toen zonder eigen risico, we moesten alleen een borg betalen. Die kregen we na afloop probleemloos terug.

   Wij maken plannen om later dit jaar weer naar Patagonië te gaan en zullen zeker weer contact zoeken met Patagonia Austral. We zouden het leuk vinden om af en toe van de voortgang van jullie plannen te horen.

   Reislustige groeten, John en Patricia.

 2. Dag! Wat een top webiste, dat mag even eerst gezegd worden 🙂
  Wij zouden graag in januari komend jaar 6 weken met een camper van Bariloche naar Ushuaia willen rijden. Het liefste one-way omdat we 2 jonge kindjes mee hebben (bijna 2 en 4 dan) met het idee dat we dan tijd besparen en rustig aan kunnen doen. Ik heb nu een offerte van een bedrijfje wat helaas helemaal in Buenos-Aires zit waardoor we op pick up en drop off kosten zitten van 1350 euro en 1050 euro nog bovenop de huurprijs. De rede voor vertrekpunt Bariloche is door een geplande taalcursus hier van 4 weken voordat we onze trip van 6-7 maanden verder kruisen door zuid-Amerika.
  Misschien jullie nog een gouden tip die mij helpt om ‘om te denken’ in ons plan en de kosten van de camper (ondanks het hoogseizoen) iets aan de lagere kant te kunnen houden. Totaal voor die 6 weken kom ik op 11.000 euro. Wat een enorm bedrag! Maar als dat is zoals het is willen we dit wel overwegen voor de ultieme vrijheid. Hoor graag tips van voorgangers 🙂 Als ik een vergelijking maak met jullie berekening doorgeteld voor 6 weken kom ik echt wel op een lager bedrag uit namelijk…

  1. Dag Eline,

   Dank je wel voor je reactie onder ons blog en wat een fijn compliment! We hebben beide berichten van je ontvangen, dus het ging goed hoor. Helaas zijn wij van onze zijde door omstandigheden momenteel niet in de gelegenheid om onze volle aandacht aan de website te geven. Vandaar deze late reactie, excuses daarvoor.

   Jullie hebben een prachtige route in gedachten! Ongetwijfeld Carretera Austral, El Chaltén, Torres del Paine, Ruta 40, mmm… jaloersmakend! En wat geweldig dat jullie daar zes weken de tijd voor kunnen nemen. Dan kunnen jullie veel tijd nemen voor al het moois. Wij raden je echt niet aan om de route heen en terug te rijden! Je tikt dan de 6000 km aan en dat betekent elke dag flink rijden. De beste alternatieve keuze is dan om de route te verkorten, bijvoorbeeld tot aan Puerto Natales (Torres del Paine NP) of Punta Arenas (Chili). Het laatste stuk naar Ushuaia is niet het meest spectaculaire stuk, maar we begrijpen het wel als jullie ‘naar het einde van de wereld’ willen rijden :-).

   We herkennen je ‘probleem’ dat de meeste (camper)verhuurders geen kantoor in Patagonië hebben, waardoor je extra kosten maakt om daar toch een camper te huren of achter te laten. Nu is Bariloche vaak geen probleem, omdat die stad ook wordt aangedaan door reizigers die meer in het midden en noorden van Argentinië en Chili blijven. Maar Ushuaia blijft lastig. Gelukkig komt daar steeds meer verandering in. Onze eigen ervaring met Patagonia Austral is heel goed. Zie daarvoor ons blog en het commentaar daaronder (hierboven). Nieuw op de markt (en ook voor ons) is Patagonia Drivers (https://patagoniadrivers.com/eng/index.html#home) dat een kantoor heeft in Ushuaia. We weten niet van welk bedrijfje jij een offerte hebt, maar het is de moeite wellicht waard om het nog bij Patagonia Austral en Patagonia Drivers te proberen. Je zult sowieso one way kosten maken, die waren bij ons ook niet gering ($700, ongeveer €650,-), maar de pick up kosten zijn echt te beperken door een verhuurder in Patagonië zelf te vinden. Daarbij is het goed dat jullie je richten op Argentijnse verhuurders omdat je vanuit twee Argentijnse steden huurt. In Chileens Patagonië (Punta Arenas) zit Holiday Rent (https://www.holidayrent.cl/english/). Het zal zeker schelen dat zij in Patagonië zitten, maar wel in Chili en niet in Argentinië. Dat maakt het verhuren vanuit twee Argentijnse steden wellicht onhandig of misschien wel onmogelijk. Maar vragen kan altijd!

   Realiseren jullie je ook dat de tijden gewoon zijn veranderd en alles duurder is geworden. Ook in Chili en vooral Argentinië, waar de mensen bovendien momenteel met een geweldige inflatiecrisis hebben te maken en sommigen nauwelijks het hoofd boven water weten te houden. Als wij nu dezelfde camper zouden willen huren, zullen we vast niet betalen wat we toen betaalden.

   Hopelijk hebben we je hiermee een beetje op weg geholpen? Laat het gerust weten als je met nog meer vragen rondloopt of als we nog iets verder moeten verduidelijken of uitdiepen. Of natuurlijk als we nog een vraag onbeantwoord hebben gelaten. We wensen jullie heel veel voorpret en een fantastische reis door Patagonië. We zouden het leuk vinden om daar meer over te horen of te lezen. Tips aan ons en/of aanvullingen voor de website zijn ook altijd welkom!

   Reislustige groet,
   John & Patricia

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Geverifieerd door MonsterInsights