Home » Blog » Camper huren in Patagonië

Camper huren in Patagonië

Camper huren in Patagonië? Veel mensen huren een camper of auto om Patagonië te ontdekken. En dat is logisch, deze vorm van vervoer geeft je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Letterlijk alle vrijheid, want op heel veel plekken in Chileens en Argentijns Patagonië mag je vrij kamperen. Het zoeken naar een camperverhuurder heeft veel weg van het zoeken naar een telefoonabonnement. Met ons blog zetten we graag een aantal zaken voor je op een rij, zodat het je kan helpen bij je voorbereidingen voor je reis naar Patagonië. Natuurlijk zijn we ook nieuwsgierig naar jouw ervaringen.

Type campers

Er zijn verschillende typen campers waarmee je kunt reizen. In het algemeen geldt dat campers in Argentinië en Chili een eenvoudig interieur hebben zonder veel toeters en bellen. Je kunt er in koken en slapen en sommige campermodellen hebben een toilet en douche aan boord. Verwacht geen luxe campers met bijvoorbeeld een magnetron. Hieronder zetten we de drie goedkoopste modellen op een rijtje.

Kamperen in een auto met daktent

Dit is het instapmodel onder de ‘campers’ (we noemen ‘m voor het gemak even camper). De wendbaarheid van een gewone auto, maar toch voldoende ruimte om met twee personen mee te reizen. Je slaapt in een tweepersoonsbed, in een tent bovenop auto. Dit is zonder meer de voordeligste manier van reizen waar het gaat om huurprijs en brandstofkosten. Het geeft je veel vrijheid, omdat je met deze 4WD kunt gaan en staan waar je wilt.

Camper huren in Patagonië
Een auto met daktent (foto: Condor Campers)

Het gemak van relatief lage huur- en brandstofkosten heeft ook een keerzijde. Patagonië is berucht om haar extreme wind die altijd aanwezig is. Ons lijkt het daarom geen optie om in een tent op het dak van een auto slapen. Verder lijkt het ons niet fijn in de regen de tent op te zetten en dan weer nat in te pakken. Ook koken buiten de auto is door de wind, regen en kou nagenoeg onmogelijk. Ben je van mening dat het allemaal wel meevalt en heb je ervaring met kamperen in een daktent op een auto? Stuur ons een berichtje. We vinden het leuk om van je te horen.

Kamperen in een busje

Stel je geen hoge eisen en zoek je puur een campertje om in te zitten en te slapen? Dan zou een klein busje volstaan. De beschrijving van de aanbieder laat zien dat je er met drie personen in kunt slapen. Mwah, we weten niet of dát nou zo comfortabel is.

Camper huren in Patagonië
Een camperbusje (foto: Condor Campers)

Persoonlijk vinden we het een voorwaarde om in een camper rechtop te kunnen staan. Dat is bij dit type niet het geval. De zitruimte moet iedere avond worden omgebouwd tot slaapruimte. Ook dat vinden we geen voordeel en daarom zouden wij niet snel voor een laag busje kiezen.

Kamperen in een 4WD campervan

Tijdens onze reis door Patagonië reden we met een 4WD pick up camper met dubbele cabine. Er is voldoende leefruimte voor twee volwassenen met een kind. Boven de cabine bevindt zich een vast tweepersoonsbed. De eethoek kan worden omgebouwd tot een extra tweepersoonsbed, maar voor ons kan het eet-/zitgedeelte zo blijven. De keuken is praktisch en er is een douche en chemisch toilet aan boord.

Camper huren in Patagonië
Wij huren een campervan voor onze reis door zuidelijk Patagonië

De stahoogte is met ongeveer 2 meter berekend op onze Europese lengte. Soms heeft dit type camper zelfs zonnepanelen. Onder de motorkap ronkt een betrouwbare Ford diesel motor. Verderop in dit bericht hebben we een filmpje geplaatst over de inrichting van dit type camper. Voor een volgende route door Patagonië zullen we zeker weer voor dit type kiezen.

Camperverhuurders in Patagonië

Het aantal verhuurders voor zuidelijk Patagonië is beperkt en dat maakt het overzichtelijk. Enkele verhuurders vallen op voorhand af, omdat zij verhuren vanuit Buenos Aires of Santiago de Chili. Santiago is interessant als verhuurlocatie, maar omdat wij zuidelijk Patagonië willen bereizen betekent vertrekken vanuit de hoofdstad van Chili dat we veel tijd verliezen.

Europese camperbemiddelaars

Lokale camperverhuurders

Er zijn meer lokale verhuurders, we noemen er hier een aantal. Bijna alle verhuurders werken kleinschalig en hebben een kantoor in Buenos Aires of Santiago de Chili.

 • Patagonia Austral (Rio Grande (Vuurland), Buenos Aires, Argentinië)
 • Holiday Rent (Santiago de Chili, Puerto Varas, Punta Arenas, Chili)
 • Wicked Campers (Punta Arenas, Puerto Varas, San Pedro, Santiago de Chili)
 • Condor Campers (Arica, San Pedro de Atacama, Santiago de Chili, Puerto Varas, Punta Arenas)
 • Andes Campers (Santiago de Chili)
 • Soul Vans (San Pedro de Atacama, Santiago de Chili, Puerto Montt, Punta Arenas)

Het is ook mogelijk om via een Nederlandse bemiddelaar een camper te huren bij een lokale verhuurder. Zo werken Worldwide Campers en Arvy samen met het Chileense Holiday Rent. Holiday Rent is een verhuurder die je in je zoektocht zeker tegen komt. Het is een van de weinige camperverhuurders met vooral klanten uit Europa.

De verhuurvoorwaarden

Wanneer je een camper gaat huren in Patagonië, is het belangrijk om je te verdiepen in de verhuurvoorwaarden. Toegegeven het is niet het meest sexy onderdeel van je reis, maar het kan misverstanden achteraf besparen.

Belangrijke zaken om op te letten of om te vergelijken:

 • Hoeveel kilometer mag ik per dag rijden? Vaak is dat 200 km /dag (en dat is ruim voldoende in Patagonië)
 • Waaruit bestaat de inventaris?
 • Wat wordt gedekt door de verzekering? Is er een eigen risico van toepassing?
 • Zijn extra kosten van toepassing omdat je de grens oversteekt? Niet onbelangrijk aangezien Patagonië in zowel Chili als Argentinië ligt.
 • Zijn drop-off kosten van toepassing?
 • Zijn er beperkingen waar je mag rijden?

Onze keuze camperverhuurder

We hebben niet alle verhuurders benaderd, maar uiteindelijk hebben we de lijst ingekort tot twee lokale verhuurders: Patagonia Austral Motorhome en Holiday Rent. Deze aanbieders hebben een kantoor in zuidelijk Patagonië. Bijkomend voordeel is, naast een lokaal aanspreekpunt, dat het soms goedkoper is om rechtstreeks bij een lokale verhuurder te boeken.

Onze keuze valt op Patagonia Austral. We hebben een goed gevoel bij dit vriendelijke familiebedrijf en ze reageren steeds snel op onze e-mails. Hun verhuurvoorwaarden komen als beste uit de bus; zo mogen we 300 km/dag rijden en is de verzekering helemaal compleet voor een aantrekkelijk bedrag. Hun vestiging in Rio Grande maakt Patagonia Austral aantrekkelijk voor onze reisroute, die begint in Ushuaia in zuidelijk Patagonië. De route is toegestaan en er hoeft geen meerprijs voor te worden betaald. Dit maakt hét verschil met andere verhuurders.

De camper van onze keuze: Arco Iris 2

Kosten camperhuur

Een camper huren in Patagonië is duur. Een aanbieding die te mooi lijkt om waar te zijn is dat vaak ook. Aanbiedingen gaan vaak ten koste van je verzekering, van het maximaal aantal te rijden kilometers per dag, of van je ophaal- of afleverlocatie. Niet de beste verhuurder staat in Google bovenaan, maar degene die het meest betaalt voor zijn advertentie.

Wat zijn de kosten om een camper te huren in Patagonië? Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Bij Wicked Campers ben je bijvoorbeeld relatief goedkoop uit, maar daar lever je naar onze mening comfort voor in. De huurprijs is ook afhankelijk van het seizoen. Wij huren onze camper van 5 december t/m 21 december (2018) en die periode valt onder het vroege hoogseizoen in Patagonië. Voor onze Arco Iris 2 betalen we de volgende bedragen:

Prijs (USD)
Huurprijs voor 17 dagen, excl. verzekering2380
Verzekering voor de totale huurperiode340
Pick-up kosten (verhuurder brengt de camper naar Ushuaia)150
Drop-off kosten (we laten de camper achter in El Calafate)700
Totaal huurprijs3570

Dit komt neer op 210 USD (incl. verzekering) per huurdag, uitgezonderd de brandstofkosten. Omdat we onze camper inleveren in een andere plaats dan de plaats waar we ‘m krijgen, is het een zogenaamde one-way rental en hebben we te maken met drop-off kosten Die hakken er behoorlijk in. Je kunt proberen om je reisschema zo aan te passen dat je je camper ophaalt en achterlaat op dezelfde plek.

Relocations

Op zoek naar de beste deal? Hou dan de websites van de aanbieders in de gaten voor een relocation. Tegen de helft van de normale kosten, soms zelfs alleen tegen benzinekosten (want die zijn altijd voor eigen rekening), breng je een ex-rental camper terug van locatie B naar locatie A. Relocations zijn populair dus je moet geluk hebben om er één te bemachtigen. Ook moet je flexibel zijn in je reisschema, omdat deze aanbiedingen nooit ver vooruit worden gepland.

Als je met een camper door Patagonië wilt reizen is dus de combinatie; met meer personen in een relocation camper met eigen douche/toilet zoveel mogelijk wildkamperen, de aller- allergoedkoopste optie. In principe mag je in Patagonië overal kamperen, tenzij is aangegeven dat het niet mag. Aan de andere kant kun je misschien beter voor een andere reis kiezen als je weinig te besteden hebt.

De wegen in Patagonië

Camper huren in Patagonië
De wegen in Patagonië zijn soms best een uitdaging

Veel plekken in Patagonië zijn goed bereikbaar met een vierwiel aangedreven camper, maar veel minder goed met een gewone auto. Het gladde asfalt kan maar zo veranderen in een lange dirtroad. 70 kilometer rijden over een stoffige weg vol kuilen en grote stenen, ook dat komt voor in Patagonië. Het eist de nodige stuurmanskunst en concentratie. Wanneer we eindelijk het gladde asfalt weer onder de wielen hebben, is het tijd voor een sanitaire stop. Een sanitaire stop betekent in dit geval niet dat we naar de wc moeten, maar dat we moeten stoppen langs de kant van de weg om ons chemisch toilet weer rechtop te zetten. Deze lag op z’n kop!!! 🤢

En jij?

Heb je ervaring met het huren van een camper in Patagonië? Waarover was je zeer te spreken over een verhuurder? Of heb de verbeterpuntjes? Stuur ons je bericht via het onderstaande reactieformulier. Leuk!

Bestemming Patagonië, alles voor je reis naar Patagonië

John

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: