Home » Blog » Buenas Punta Arenas

Buenas Punta Arenas

Waar ligt Punta Arenas?

Buenas Punta Arenas! Punta Arenas ligt helemaal in het zuiden van Chili. De stad is met ca.130.000 inwoners de grootste en meest zuidelijke stad van Chileens Patagonië. Punta Arenas ligt aan de Straat van Magellaan en heeft “in de rug” de prachtige natuur van Reserva Nacional Magallanes. Punta Arenas is tevens de grootste stad van heel Patagonië en dient daardoor vaak als toegangspoort van Patagonië. De stad is dan ook zowel per vliegtuig, boot als ook over land goed bereikbaar. In onze ervaring is Punta Arenas een van de slechts twee plaatsen in zuidelijk Patagonië met een camper verhuurkantoor (van Holiday Rent). De andere plaats is Rio Grande.

Hoe kom je in Punta Arenas?

Begint ook voor jou je avontuur in Patagonië in Punta Arenas? Dan ben je er waarschijnlijk vanuit Santiago de Chili naartoe gevlogen met de Chileense maatschappij LATAM of de prijsvechter Sky Airlines. Beide hebben een of meerdere dagelijkse verbinding(en) met Punta Arenas, soms met een tussenstop in bijv. Puerto Montt.

Bestemming Patagonië - Buenas Punta Arenas
De overtocht van Porvenir naar Punta Arenas duurt ongeveer een uur en drie kwartier

Over de weg bereik je Punta Arenas vanuit het noorden via Ruta 9, die helemaal tot Torres del Paine loopt. Naar het zuiden toe is Ruta 9 nog ongeveer 50 km verhard en gaat dan nog zo’n 25 km als goede gravelweg door naar de San Isidro vuurtoren, waar de weg ophoudt. Vanuit het oosten is Punta Arenas te bereiken met de veerboot vanuit Porvenir, een tocht van zo’n uur en drie kwartier. Zie de website van Tabsa voor het vaarschema en prijzen. Ten westen van Punta Arenas ligt de natuur van Reserva Nacional Magallanes. Hier zijn geen hoofdwegen te vinden.

Wat is er te doen in Punta Arenas?

Punta Arenas heeft alles wat je van een stad verwacht: grote winkelcentra, winkelstraten, horeca, accommodatie, musea, sportvelden, overheidsgebouwen, cultureel erfgoed, een universiteit, mooie pleinen en nog veel meer. Een camping hebben wij daar echter niet gevonden. Zie daarover ook onze informatiepagina over kamperen in Patagonië. Noemenswaardig is overigens de gigántische begraafplaats ten noorden van het centrum met enkele bijzondere mausolea. De begraafplaats is vernoemd naar de plaatselijke heldin Sara Braun en wordt als een van de mooiste ter wereld aangeprijsd. Een tweede Recoleta?! Wie zal het zeggen; wij zelf hebben deze begraafplaats niet bezocht.

Plaza Muñoz Gamero (Plaza de Armas)

Het centrum van de stad is ingedeeld in blokken en nogal druk. Voor zover wij weten is er geen autovrije zone. Het kleine maar schaduwrijke plein Plaza Muñoz Gamero (Plaza de Armas) ligt hier het meest centraal. Aan het plein liggen het museale Palacio Sara Braun, de kathedraal van Punta Arenas en daarnaast het kantoor van de regionale overheid. Plaza de Armas vormt dan ook een belangrijk politiek centrum van de stad, getuige ook het feit dat wij er een vreedzame arbeiders demonstratie meemaken. In de buurt van het plein zijn veel restaurants en winkels te vinden.

Bestemming Patagonië - Buenas Punta Arenas
Het schaduwrijke centrale plein van Punta Arenas, Plaza Muñoz Gamero (Plaza de Armas)

Veel aangenamer is het om even langs de boulevard te lopen, ook al is die met de doorgaande weg (Ruta 9) van het centrum gescheiden. Stel je er daarom geen romantische flaneerboulevard bij voor met leuke terrasjes, maar het geeft wel even wat rust uit de drukte van het centrum. Aan de boulevard staat een monument waarnaast ook het (een?) toeristenbureau te vinden is.

De woonwijken buiten het centrum zijn overwegend nogal sober met eenvoudige aaneengesloten huisjes die er niet altijd even goed bij staan. Er tussen is wat bedrijvigheid. Sommige straten zijn wel kleurrijk maar er staan nauwelijks bomen. Toch kan het leuk zijn om ook hier even te struinen en een plaatselijk eettentje in te lopen. In een hoger gelegen deel van de stad, een paar straten ten westen van Plaza de Armas, is het uitkijkpunt Mirador La Cruz / Cerro de la Cruz te vinden. Hiervandaan heb je zicht over de stad en de Straat van Magellaan.

Omgeving van Punta Arenas

Als je van een goede combinatie van natuur en cultuur houdt, is het zeker de moeite waard om een paar dagen in Punta Arenas te verblijven. De stad ligt vrij geïsoleerd en wordt omringd door fraaie natuur. Hieronder noemen we slechts enkele voorbeelden. De plaatselijke toeristenbureau’s hebben ongetwijfeld nog veel meer tips en suggesties.

Monumento Natural los Pinguïnos (Isla Magdalena)

Punta Arenas is de uitvalsbasis voor een excursie naar de pinguïnkolonie op Isla Magdalena, dat al sinds 1966 een beschermde status heeft. Het eiland ligt op zo’n 35 km ten noordoosten van de stad in de Straat van Magellaan. Naast de Magelhaense pinguïn zijn ook de Dominicaanse meeuw, de wenkbrauwalbatros en de keizeraalscholver (die veel op een pinguïn lijkt) hier thuis. In de zuidwestelijke punt van het eiland zijn ook zeeleeuwen, maar die komen in grotere getale op het iets noordelijker gelegen Isla Marta voor. Op het eiland is nauwelijks vegetatie; alleen waar geen pinguïns en meeuwen leven, groeit wat gras. Excursies worden aangeboden door Solo Expediciones.

Fuerte Bulnes

Een historische plek op een uur rijden ten zuiden van Punta Arenas. Dit nationale monument omvat reconstructies van 19e eeuwse gebouwen en verdedigingswerken daaromheen, zoals die er stonden toen de plek in 1848 in bezit werd genomen als Chileens grondgebied.

Faro San Isidro en Bahia el Aguila

Faro San Isidro ligt op 75 km ten zuiden van Punta Arenas. Het idyllisch gelegen Bahia el Aguila (op een uurtje lopen van de vuurtoren) is hier een geliefde plek om de rust op te zoeken.

Reserva Nacional Magallanes

Een weinig door toeristen bezocht natuurpark op maar een paar kilometer ten westen van Punta Arenas. Bereikbaar met de auto via onverharde wegen. In de winter is dit een skigebied en kan het park minder goed toegankelijk zijn met eigen vervoer. Het park bestaat uit steppe en beukenbos en is al sinds 1932 beschermd gebied. Het onderscheidt zich door zijn waterbeheer, wilde dieren en bladverliezende Magelhaense bossen, met vooral de lenga, de coigüe en de schijnbeuk.

Er zijn veel wandel- en mountainbikemogelijkheden in verschillende gradaties. De populairste en kortste routes zijn in het noordelijke deel van het park te vinden: El Mirador (1 km, 60 min), Las Lengas (11 km), Los Ñirres (1 km, 30 min) en Los Coigües (kruist Los Ñirres). Vrijwel alle wandelingen leiden naar een of meerdere uitkijkpunten (miradors) met prachtige uitzichten over Punta Arenas, de Straat van Magellaan en als het mee zit zelfs Tierra del Fuego.

Reserva Nacional Laguna Pillar

Natuurpark ten zuidwesten van Punta Arenas, bereikbaar via Ruta 9 naar het zuiden en de gravelweg Y-620 naar het westen. Het park bestaat uit inheems beukenbos en moeras en beschermt unieke flora en fauna die alleen in de zuidelijke Andes en zuidelijk Zuid-Amerika voorkomen. De Chileense huemul (een hertachtige), poema, zwarte specht, peuquito (Chileense sperwer) en uilen zijn slechts enkele voorbeelden. In de zomer bestaat de kans om de culpeo-vos en nog veel meer vogelsoorten te zien, zoals de Andeseend, lepel- en brileenden, grote futen, wilde ganzen, houtsnippen en Chileense valken.

In de wateren leven inheemse soorten als de beverrat en de Chileense otter, maar ook exoten als de bever en muskusrat. De belangrijkste flora zijn ook hier de inheemse lenga- en coigüebeuken. In het bos komen ook fraaie bessenstruiken zoals calafate en michay voor, evenals verschillende soorten orchideeën, mossen, korstmossen en levermossen. Het natuurpark kent drie korte wandelroutes die alle drie een lage moeilijkheidsgraad hebben: Chorrillo Hermoso (1,5 km), El Nono (1 km) en L. Legue (2 km). De drie routes zijn met elkaar verbonden en hebben dan samen een lengte van 7,7 km heen en terug. De route naar Tres Morros is op het moment van dit schrijven (november 2022) afgesloten.

Vegetarisch en veganistisch eten in Punta Arenas

Op het moment dat wij in Punta Arenas zijn, vinden we geen volledig vegetarisch of veganistisch restaurant. Maar de meeste restaurants bieden wel iets vegetarisch op de kaart, dat samengevat neerkomt op pizza, pasta, omelet, patat, salade, wat groenten of een broodje. In het centrum van Punta Arenas slagen wij ook bij zo’n laagdrempelige plek (Gyro’s Pizza). We combineren wat verschillende dingen van de kaart en de serveerster denkt goed met ons mee: vegetarische pizza, patat en een salade. Tijden veranderen, dus hou de ontwikkelingen op het gebied van vegetarisch of veganistisch eten en Punta Arenas in de gaten via de bekende websites.

Bestemming Patagonië - Buenas Punta Arenas
Vegetarische pizza, patat en een salade bij Gyro’s Pizza in Punta Arenas

In het zuiden van Punta Arenas, op een half uur lopen van Plaza de Armas, zou het veganistische restaurant Vurger Puq moeten zitten. We kennen het niet. De website geeft ook nauwelijks informatie.

Zie voor onze andere ervaringen met vegetarisch en veganistisch eten in Patagonië ons blog Overleven als veganist of vegetariër in Patagonië.

Internet over Punta Arenas

En jij?

Ben jij al eens in Punta Arenas in Patagonië geweest? Misschien heb je tips voor ons over wat we een volgende keer niet mogen missen als we in Punta Arenas of de omgeving zijn. Hieronder kun je een bericht voor ons achterlaten. Buenas Punta Arenas!

Bestemming Patagonië, alles voor je reis naar Patagonië

John

Geef een reactie

%d
Geverifieerd door MonsterInsights