Home » Blog » Wat is de beste reistijd voor Patagonië?

Wat is de beste reistijd voor Patagonië?

Patagonië trekt jaarlijks veel reizigers aan met haar ongerepte natuur, adembenemende landschappen en avontuurlijke activiteiten. Maar wat is nu de beste reistijd voor Patagonië? In deze blog beschrijven we de vier seizoenen en benoemen we een aantal voor- en nadelen van het reizen naar Patagonië in de verschillende seizoenen. We hopen dat het je helpt bij het maken van een keuze over welke reistijd het beste aansluit bij je reisplannen voor jouw Patagonië-avontuur.

Seizoenen in Patagonië

Als je ‘Beste reistijd voor Patagonië’ zoekt op internet, dan kom je het vaakst oktober tot en met februari tegen. Dat is niet zo verwonderlijk. Omdat Patagonië op het zuidelijk halfrond ligt lopen de seizoenen er tegengesteld aan die van ons op het noordelijk halfrond. In onze winter is het in Patagonië zomer en vice versa.

Lente in Patagonië

Bestemming Patagonië - Wat is de beste reistijd voor Patagonië
Prachtige wilde bloemen in de lente van Patagonië (foto via kimkim.com)

Het voorjaar in Patagonië loopt van oktober tot en met november. Patagonië verandert in deze periode in een bloeiend landschap met prachtige wilde bloemen in allerlei kleuren. De temperatuur is aangenaam en de hoeveelheid regen neemt, net als de wind, af. De lucht is schoon en helder. Het landschap begint langzaam te ontdooien. Langzaam, want je kunt nog steeds sneeuw verwachten, zeker op de bergen in zuid Patagonië. Breng dus een goed (wind)jack mee, maar vergeet ook je zonnebrandcrème niet. De nationale parken en de omliggende pampa’s komen weer tot leven. De lente is een prima seizoen om dieren te spotten in Patagonië. Dieren in de regio worden actiever en wilde dieren zoals de Guanaco, de poema en de nandoe krijgen jongen.

Wat te doen in Patagonië in de lente

Er zijn verschillende activiteiten om te doen in Patagonië tijdens de lente, zoals:

 • Bezoeken van de Patagonische gletsjers in Los Glaciares Nationaal Park, waaronder de Perito Moreno Gletsjer,
 • Mountainbiken over uitdagende paden door de bergen bij El Chaltén en Bariloche,
 • Wildlife spotten. De lente is een goede tijd om de dieren in Patagonië te zien, zoals: pinguïns, zeeleeuwen, walvissen en dolfijnen,
 • Vogels spotten langs de kust en in vogelreservaten,
 • Wandelen/Hiken in Torres del Paine Nationaal Park en bij Mount Fitz Roy,
 • Kamperen in de nationale parken,
 • Raften op de Futaleufú Rivier en de Baker Rivier,
 • Paardrijden door de prachtige landschappen van Patagonië is een must-do ervaring in de lente.

Voor de avontuurlijke reiziger is de lente bij uitstek het seizoen om wild te kamperen in de wildernis van Patagonië. Lees hier ons blog ‘Kamperen in Patagonië is reizen in ultieme vrijheid‘. De lente is dus een spot on seizoen om Patagonië te bezoeken. Drukte en hoge prijzen zijn nog een maand weg en hotels hoeven meestal niet ver van tevoren geboekt te worden. Voor de zekerheid is het evengoed een goed idee om minimaal drie maanden van tevoren te reserveren.

Zomer in Patagonië

Het zomerseizoen in Patagonië loopt van december tot en met februari. Tijdens deze maanden heerst er een mild en aangenaam klimaat. De gemiddelde temperatuur is ongeveer 15°C en er is weinig regen, de zomer is het droogste seizoen van het jaar in Patagonië. De dagen zijn lang met maar liefst 17 uren daglicht. De nachten zijn koel, maar niet koud. Het is ook de tijd van het jaar waarin de beruchte wind van Patagonië het sterkst is, met uitschieters tot 120 km/u. Dit kan de gevoelstemperatuur laag houden. Dus, ook al kom je in de zomer, wees qua kleding voorbereid op vier seizoenen op één dag met warme kleding (laagjes), regenjas en -broek.

Wat te doen in Patagonië in de zomer

De zomer is de beste tijd voor buitenactiviteiten zoals:

 • Trektochten en wandelen in de bergen en nationale parken,
 • Wilde dieren spotten, zoals: poema’s, condors, flamingo’s,
 • Raften en kayakken,
 • Zeilen langs de fjorden,
 • Walvis spotten langs de kust van Península Valdés,
 • Backpacken en kamperen,
 • Bergbeklimmen bij het Fitz Roy gebergte,
 • Paardrijden, verschillende estancias, ranges en boerderijen bieden paardrijtochten aan, zowel dagtochten als meerdaagse tochten.

Plannen en op tijd boeken

Bestemming Patagonië - Wat is de beste reistijd voor Patagonië
De zomermaanden november tot maart zijn het drukst in Patagonië

Met het stijgen van de temperaturen beginnen populaire parken en bezienswaardigheden drukker te worden. Het kleine bergdorp El Chaltén is de toegangspoort tot het beroemde Fitz Roy massief dat populair is bij wandelaars en bergbeklimmers. Het dorp El Calafate ligt het dichtst bij de Perito Moreno Gletsjer, een van de meest bezochte toeristische attracties van Patagonië. Punta Arenas en Puerto Natales zijn ov hubs en vertrekpunt van veel excursies, onder andere naar Torres del Paine Nationaal Park. Alle vormen van accommodatie in deze plaatsjes zijn snel volgeboekt. Reis je in de zomer, boek dan je hotel, hut, lodge of camping en excursie ruim van tevoren.

De beste reistijd voor Torres del Paine Nationaal Park

Torres del Paine Nationaal Park is de drukst bezochte bezienswaardigheid van heel Patagonië. Het zomerseizoen is de beste reistijd om Torres del Paine te bezoeken. In deze periode zijn de meeste paden toegankelijk en worden er veel excursies georganiseerd. In het park is een beperkt aantal slaapplaatsen beschikbaar, waarvan de prijzen ook nog eens flink stijgen in het hoogseizoen. Wil je ín Torres del Paine Nationaal Park overnachten, dan kun je je accommodatie het beste minimaal een half jaar van te voren vastleggen (dat heb je nog even om te sparen).

Reizen buiten het hoogseizoen

Het is begrijpelijk dat de periode oktober tot en met februari bekend staat als de beste reistijd voor Patagonië. Maar het is ook mogelijk dat een andere periode beter past bij je reisplannen of je budget. Hieronder geven we een paar opties die je kunt overwegen.

Dieren spotten

Is het spotten van dieren in het wild je reisdoel, dan kun je beter niet in de drukke zomermaanden gaan omdat de dieren zich dan terugtrekken. De beste periode om walvissen te spotten is in het winterseizoen van juni tot september (Peninsula Valdes).

Wintersport

Als koud je koud laat en je bent van (extreme) wintersporten, dan kan het laagseizoen juist een prima periode zijn om Patagonië te bezoeken. Met name Bariloche wordt getipt als dé wintersport hotspot van Patagonië.

Drukte vermijden

Wil je de drukte vermijden? Dan kun je overwegen om de randen van het hoogseizoen op te zoeken en in de maanden maart, april of mei te reizen. Een andere optie is om een meer afgelegen deel bezoeken, zoals de Chileense kant van Tierra del Fuego.

Herfst in Patagonië

Het najaar in Patagonië loopt van maart tot en met mei. Tijdens deze periode is de temperatuur nog aangenaam, maar regent het vaker (met name in maart). Patagonië ondergaat een prachtige verandering. De bossen en bergen veranderen in een kleurenpalet van oranje, geel en goud. Neem je camera mee! De lucht is fris en helder en de wind neemt aan kracht af. In de herfst worden de toeristische trekpleisters minder druk bezocht dan in de zomer en de prijzen van accommodaties dalen. De meeste paden, parken en dagtochten zijn nog open, maar informeer voor de zekerheid even. Net als in elk ander seizoen kunnen de weersomstandigheden in Patagonië snel veranderen, waardoor wegen niet altijd even goed begaanbaar zijn. Plan je reis zorgvuldig en laat je informeren.

Wat te doen in Patagonië in de herfst

De herfst is een prachtig seizoen om Patagonië te bezoeken. Het is een goede tijd voor outdoor activiteiten, zoals:

 • Fotograferen van herfstkleuren in Torres del Paine Nationaal Park, Los Alerces Nationaal Park, Lake District en bij Lago Argentino,
 • Dieren spotten, waaronder Guanacos en veel vogelsoorten,
 • Wandelen en kamperen in de bergen,
 • Kajakken in de rustige wateren van de Patagonische fjorden en meren,
 • Paardrijden.

Winter in Patagonië

De winter in Patagonië loopt van juni tot en met september. In deze tijd van het jaar kun je prachtige besneeuwde bergen en besneeuwde landschappen verwachten. De lucht is helder en de zon schijnt stralend. Weersomstandigheden in Patagonië in de winter kunnen extreem zijn, De temperatuur daalt tot onder het vriespunt en de wind is krachtig. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden en warme en comfortabele kleding mee te nemen. Houd in de winter rekening met beperkte vliegverbindingen en slechte wegcondities. Het is belangrijk om goed te plannen en je te laten informeren, zodat je goed voorbereid bent op de uitdagingen die het reizen in Patagonië in de winter met zich meebrengt.

Wat te doen in Patagonië in de winter

Ondanks dat het weer guur is, zijn er toch veel activiteiten te doen. De winter is een populaire tijd voor winterrecreatie en outdoor activiteiten, zoals:

 • Skiën en snowboarden op de Cerro Catedral bij Bariloche,
 • (Sneeuw)wandelen en hiken,
 • Paardrijden in het besneeuwde landschap van Patagonië,
 • Walvissen spotten in de wateren rond Peninsula Valdes.

Het klimaat in Patagonië

Omdat Patagonië van noord naar zuid enorm langgerekt is, verschilt het klimaat in het noorden veel van het klimaat in centraal- en zuid Patagonië. Wil je wandelen maar zegt je spaarvarken ‘Nee’ tegen reizen in het hoogseizoen, dan kun je overwegen om noord Patagonië te bezoeken in de herfst of winter. In noord Patagonië is de temperatuur vriendelijker en zijn de wandelomstandigheden in het laagseizoen gunstiger dan in zuid Patagonië. Reizen naar Patagonië buiten het hoogseizoen heeft een keerzijde, wandelpaden kunnen gesloten zijn en de meeste dagtochten gaan alleen in het hoogseizoen. Voorbereiden en plannen is dus belangrijk.

Onze Patagonië reis

Wij bezoeken zuid Patagonië in het hoogseizoen, in december. Eigenlijk is zuid Patagonië alleen in de zomer aangenaam als je wilt wandelen. We delen wandelingen en bezienswaardigheden met veel andere reizigers. Onderweg naar de Base de Torres, in Torres del Paine Nationaal Park, is er regelmatig sprake van filevorming en vertraging. Op een gegeven moment zijn we maar gestopt om iedereen die we tegenkomen met een joviaal ¡Hola! te begroeten. Geen beginnen aan. Ook op campings is het in de gemeenschappelijke ruimte gezellig druk. Op elk stopcontact worden gevaarlijk veel mobiele telefoons opgeladen. Ondanks de drukte ondervinden we nooit problemen bij het vinden van een slaapplek. In deze periode is het aanbod van hotels en campings groot. En ach, wildkamperen met de camper op de parkeerplaats van een bezoekerscentrum heeft ook wel z’n charme. De temperatuur tijdens ons verblijf is prima. Het drie lagen kleding principe helpt ons zonder kleumen door de dag. Ook hebben we geen noemenswaardige neerslag (viva la steppeklimaat!).

Bestemming Patagonië - Wat is de beste reistijd voor Patagonië
Patagonië is berucht om de wind, die altijd aanwezig is

Temperatuur en neerslag zijn één ding, maar waar Patagonië berucht om is, is de wind die altijd aanwezig is. Het is een niet te negeren kadootje van het Andes gebergte, die ons onze hele reis stalkt. We waren gewaarschuwd. De Patagonische winden verliezen iets aan kracht in de lente en herfst.

Onze conclusie

Het klimaat in Patagonië is over het algemeen koud en droog, met weinig neerslag. De zomers zijn mild en de winters zijn erg koud en winderig, met sneeuwval in de bergen. Alles in aanmerking genomen kun je zeggen dat de lente, zomer en herfst de beste seizoenen zijn om Patagonië te bezoeken. Toch willen we ook het winterseizoen niet te kort doen. Elk seizoen in Patagonië biedt zijn eigen unieke ervaringen en avontuur. In de zomer kun je genieten van de groene natuur en uitgestrekte weiden, terwijl de herfst wordt gekenmerkt door prachtige veranderde bladeren. In de winter kun je skiën op de bergachtige gebieden, terwijl de lente wordt gekenmerkt door de bloei van wilde bloemen. Het is maar net wat je zoekt.

En jij?

Met name de herfst wekt onze nieuwsgierigheid en dit seizoen staat hoog op onze wishlist voor een volgend Patagonië avontuur. In welk seizoen heb jij Patagonië bezocht of wil je Patagonië bezoeken? Onder dit bericht vind je een reactieformulier. We vinden het leuk om je ervaringen te lezen, zeker als je ervaring hebt met reizen naar Patagonië in de herfst. Safe travels!

Bestemming Patagonië, alles voor je reis naar Patagonië

John

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Geverifieerd door MonsterInsights