Home » Blog » Wat is de beste reistijd voor Patagonië?

Wat is de beste reistijd voor Patagonië?

Deze vraag is niet zo 1, 2, 3 te beantwoorden. Als je Beste reistijd voor Patagonië zoekt op internet, dan rolt daar het vaakst oktober tot en met maart uit. Maar het is goed mogelijk dat een andere maand beter past bij wat je wilt (en kunt) doen en zien én bij je budget 😉. Ook maakt het uit of je zuid, centraal of noord Patagonië gaat bereizen. Een niet te verwaarlozen factor is de Andes, die een enorme stempel drukt op het weer, zowel in positieve als in minder positieve zin.

Seizoenen in Patagonië

Patagonië ligt op het zuidelijk halfrond en dat betekent dat de seizoenen omgekeerd lopen ten opzichte van Nederland:

SeizoenMaanden
Lenteoktober tot half december
Zomerhalf december tot maart
Herfstmaart tot half mei
Winterhalf mei tot oktober
De seizoenen in Patagonië

Logisch dus dat oktober t/m maart vaak wordt getipt als de beste reistijd voor Patagonië. Je hebt dan een aangename temperatuur en amper neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in Patagonië is 25°C in januari en de laagste is 5°C in juli.

Hoogseizoen in Patagonië

Wij bezoeken zuid Patagonië in december. December is de opmaat naar het hoogseizoen en dat betekent drukker en duurder. Excursies worden volop georganiseerd en we delen wandelingen en bezienswaardigheden met veel andere reizigers. Onderweg naar de basis van de Torres, in Torres del Paine Nationaal Park, is er regelmatig sprake van filevorming en vertraging. Op een gegeven moment zijn we maar gestopt om iedereen die we tegenkomen met een joviaal ¡Hola! te begroeten.

Op campings is het drukker in de douches en in de gemeenschappelijke keuken, waar aan elk stopcontact minstens drie mobieltjes worden opgeladen. Ondanks die drukte ondervinden we nooit problemen bij het vinden van een slaapplek. In deze periode is het aanbod van hotels en campings groot. En ach, een enkele nacht met de camper op de parkeerplaats van een bezoekerscentrum heeft ook wel iets.

Wat is de beste reistijd voor Patagonië
Patagonië is berucht om de wind, die altijd aanwezig is

De temperatuur tijdens ons verblijf is prima. Het drie lagen kleding principe helpt ons zonder kleumen door de dag. Ook hebben we geen noemenswaardige neerslag (viva la steppeklimaat!). Tot zover alleen maar positief. Temperatuur en neerslag zijn één ding, maar waar Patagonië berucht om is, is de wind die altijd aanwezig is. Het is een irritante, niet te negeren factor, die ons de hele roadtrip achtervolgt. We waren gewaarschuwd. De Patagonische winden nemen iets af in de lente en herfst.

Lees hier onze blogs Lente in Patagonië en Zomer in Patagonië.

Laagseizoen in Patagonië

Van de periode juni t/m september wordt gezegd dat je Patagonië beter kunt vermijden. Maar laat koud je koud, ben je avontuurlijk ingesteld en ben je van (extreme) wintersporten, dan kan deze periode juist weer dé periode zijn om naar Patagonië af te reizen. Met name Bariloche wordt getipt als wintersport hotspot. Een ding weet je zeker, je zult er niet snel onverwacht je buurman tegen het lijf lopen.

Onze conclusie

Alles in aanmerking genomen kun je zeggen dat de beste tijd om Patagonië te bezoeken is tijdens de zomer (van november tot februari) met lente (september tot oktober) en herfst (maart tot april) als tussenseizoenen. Ons lijkt maart een maand die we een kans moeten geven voor een volgend Patagonië avontuur. Waarom?

  • Minder druk ✔
  • Lager prijsniveau ✔
  • Aangename temperatuur ✔
  • Weinig neerslag ✔
  • Minder wind ✔
  • (Kans op) strakblauwe lucht ✔
  • Bomen in vijftig tinten herfstkleuren ✔

Maar ook in maart is de kans dat je wegwaait en/of kletsnat wordt van de regen altijd aanwezig. In elk seizoen kunnen de weersomstandigheden in Patagonië snel veranderen waardoor wegen niet meer overal even goed begaanbaar zijn.

En jij?

In welk seizoen heb jij Patagonië bezocht of wil je Patagonië gaan bezoeken? Onder dit bericht vind je een reactieformulier. We vinden het leuk om je ervaringen te horen. Ons het hemd van het lijf vragen mag ook.

Bestemming Patagonië, alles voor je reis naar Patagonië

John

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: