Home » Blog » Ushuaia is helemaal het einde

Ushuaia is helemaal het einde

Waar ligt Ushuaia?

Is Ushuaia wel helemaal het einde? Het einde van de wereld bedoelen we dan. Ushuaia ligt in het uiterste zuiden van Argentijns Patagonië en wordt aangemerkt als de meest zuidelijke stad ter wereld. Het is niet de meest zuidelijke plaats, Puerto Williams in Chili ligt namelijk nóg zuidelijker, maar dat is een kleine havenplaats en geen stad. Ushuaia ligt omsloten door het Martial Gebergte in het achterland en het beruchte Beagle Kanaal voor de voordeur. Om het gevoel van romantiek verder aan te wakkeren: dit is de plek waar het magische Andes Gebergte in de oceaan glijdt. De stad met 60.000 inwoners is tevens de hoofdstad van de archipel Vuurland (Tierra del Fuego), één van de 23 provincies van Argentinië.

Door de houten huizen, geschilderd in vrolijke kleuren, doet Ushuaia op het eerste gezicht Scandinavisch aan. Toerisme is de belangrijkste inkomstenbron van het voormalige vissersdorpje. In januari en februari is het zomer in Ushuaia en komt de stad tot leven. De stad maakt commercieel goed gebruik van haar status als meest zuidelijke stad ter wereld. In de zomerperiode weten tienduizenden toeristen van over de hele wereld het te vinden. Ushuaia heeft een eindeloos lange winkelstraat (San Martin) met heel veel outdoor winkels, souvenirwinkels en restaurants. En ook een plek om te slapen is nooit ver weg.

Hoe kom je in Ushuaia?

Bestemming Patagonië - Ushuaia is helemaal het einde
Ushuaia ligt in het uiterste zuiden van Argentijns Patagonië (foto via amanderson2, licence)

Zelf vliegen we vanaf Schiphol eerst naar Buenos Aires. In een paar dagen verkennen we de stad en vervolgens vliegen we met Aerolineas Argentinas ruim 3000 km naar het zuiden, naar Ushuaia. Voordat je op Ushuaia’s internationale luchthaven Malvinas Argentinas landt, heb je een een vlucht van ongeveer 3,5 uur achter de rug. Tijdens de landing kan het er ruig aan toe gaan vanwege de luchtstromen van de bergen en omdat de wind een onvoorspelbaar karakter heeft. Als we de daling inzetten en het Patagonische landschap zich voor ons zien ontvouwen, weten we dat we bevoorrecht zijn om zoveel moois te zien.

Beste reistijd voor Ushuaia

Bestemming Patagonië - Ushuaia is helemaal het einde
Patagonië is berucht om de harde wind die altijd aanwezig is (foto van Bestemming Patagonië)

De zuidelijke ligging ten opzichte van de evenaar betekent dat in Ushuaia de seizoenen precies omgekeerd zijn ten opzichte van de onze. De Patagonische zomer begint in december en de winter in juni. Als je geen fan bent van extreme wintersporten onder barre omstandigheden dan heb je er in het winterseizoen niet zoveel te zoeken. De ijzige wind, regen, ijzel en sneeuw maken het gebied dan onprettig om te verblijven.

Wil je genieten van de schitterende nationale parken en de mooie landschappen, dan zijn de lente, zomer én herfst beter geschikt. Hoewel de lucht dan vaker helder is, stijgt de temperatuur niet bijster veel. Al met al kun je in de zomer rekening houden met een graad of tien.

Lees hier meer over de beste reistijd voor Patagonië.

Omgeving van Ushuaia

Bestemming Patagonië - Ushuaia is helemaal het einde
Scheepswrak Saint Christopher bij Ushuaia (foto van Bestemming Patagonië)

Ushuaia zelf is misschien niet zo bijzonder, maar het is de omgeving waarvoor je naar deze streek komt. Die is van een huiveringwekkende ruig- en schoonheid. Het landschap van Patagonië is uniek; een combinatie van met sneeuw bedekte bergtoppen, zee, gletsjers en eeuwenoude bossen. Voor ons is Ushuaia de plek waar we onze huurcamper van Austral Motorhome in ontvangst nemen en onze roadtrip door zuidelijk Patagonië beginnen, maar niet zonder eerst de prachtige omgeving te verkennen.

Tierra del Fuego Nationaal Park

Een bezoek aan Tierra del Fuego Nationaal Park is een must als je in Ushuaia bent. Het park is opgericht in 1960 en staat bekend om zijn prachtige landschap met watervallen, meren, met sneeuw bedekte bergentoppen, groene bossen en gletsjers. Slechts een deel van het 150.000 hectare grote nationale park is toegankelijk voor de doorsnee toerist en dat moet vooral zo blijven, vinden wij.

Vanuit Ushuaia is Tierra del Fuego Nationaal Park, dat op nog geen 15 km van de stad ligt, uitstekend bereikbaar met een huurauto, taxi of bus. Er zijn diverse bushaltes. Dit maakt dat het druk wordt bezocht. Het park leent zich uitstekend voor een wandeling met het hele gezin. Dit is op eigen gelegenheid prima te doen, maar kan ook onder begeleiding van een gids. Wil je liever iets meer uitdaging en van je wandeling een hike van een week maken? Geen probleem, ook dat is hier mogelijk. Bij het lokale VVV kantoor van Ushuaia kun je georganiseerde tours boeken. Wees qua kleding voorbereid op zon, wind, sneeuw en regen in één dag.

Bahia Lapataia

Bestemming Patagonië - Ushuaia is helemaal het einde
Bahia Lapataia is het meest zuidelijke punt ter wereld dat bereikbaar is met de auto (foto van Bestemming Patagonië)

Bahia Lapataia maakt onderdeel uit van Tierra del Fuego Nationaal Park. Met Antarctica op slechts 600 mijl gaan we dichterbij niet komen. Bahia Lapataia betekent ‘bosrijke baai’ in de taal van de oorspronkelijke bewoners van Vuurland; de Yámana. Dit is het meest zuidelijke punt ter wereld dat bereikbaar is met de auto. Hier eindigt (of begint) de beroemde Ruta 3, dit is de Pan American Highway tot aan Alaska (!). Een verplichte selfie bij het bord dat dit aangeeft hoort erbij.

Bestemming Patagonië - Ushuaia is helemaal het einde
Road block op Vuurland (foto van Bestemming Patagonië)

Comfortabele wandelpaden, deels over houten vlonders, slingeren door het schitterend landschap. Onze wandeling voert langs de oever van de baai, waarbij we soms door sub-Antarctische bossen lopen met inheemse bomen zoals Lenga’s. Onderweg zien we regelmatig de Patagonische Gans. Het uitzicht over de baai met de bergen van Chili aan de overkant versterkt het gevoel dat we met een bijzonder stukje wereld te maken hebben.

Wandelen naar de Martial Gletsjer

Bestemming Patagonië - Ushuaia is helemaal het einde
Begin van een mooie wandeling naar de Martial Gletsjer (foto van Bestemming Patagonië)

De wandeling naar de Martial Gletsjer is letterlijk een hoogtepunt van onze reis. De gletsjer is vanuit Ushuaia gemakkelijk te bereiken en wordt daarom druk bezocht om te wandelen in de zomer en te skiën in de winter. Als je geen eigen vervoer hebt, kun je je door een taxi laten afzetten aan de voet van wat ooit de gletsjer was.

Al meteen aan het begin van de wandeling is het klimmen geblazen over de grove kiezels van het brede, uitgesleten pad. ‘s Winters is dit de skipiste. De wandeling, dat een stroom van smeltend ijs volgt, is eenvoudig en voor iedereen die goed ter been is en over een redelijke conditie beschikt te doen. Je hoeft dus geen bergbeklimmer te zijn, maar is klimmen niet je ding (wat doe je dan hier ?!) dan is er altijd nog een stoeltjeslift die je een flink eind omhoog helpt.

Bestemming Patagonië - Ushuaia is helemaal het einde
Uitzicht over Ushuaia en het Beagle Kanaal (foto van Bestemming Patagonië)

Gedurende het stijgen wordt het uitzicht over Ushuaia en het Beagle Kanaal erachter steeds spectaculairder. We hebben een IMAX momentje. Vergeet niet om vaak achterom te kijken en te bewonderen. De gletsjer zelf valt door de vele sneeuwvlaktes niet direct op. Het is daarom geen schande als je je, eenmaal weer beneden, nog steeds afvraagt of je Martial Gletsjer nou wél of niet hebt gezien. Je hebt in elk geval wel genoten van één van de mooiste wandelingen van je leven.

Wandelen naar Esmeralda Lagune

Bestemming Patagonië - Ushuaia is helemaal het einde
De wandeling naar Esmeralda Lagune leidt door Valle de Lobos (foto van Bestemming Patagonië)

Op ongeveer 18 kilometer van Ushuaia (via Ruta 3) begint een eenvoudige wandeling naar het smaragd groene gletsjermeer Esmeralda Lagune (Laguna Esmeralda). Het is even zoeken naar het beginpunt en een plek om de auto neer te zetten. Tijdens de wandeling lopen we door de vallei Valle de Lobos die duizenden jaren geleden door gletsjers is uitgesleten. Ook deze wandeling is goed te doen maar vereist balanceervaardigheid en goed schoeisel.

Bestemming Patagonië - Ushuaia is helemaal het einde
Esmeralda Lagune weet iedere bezoeker te verleiden (foto van Bestemming Patagonië)

We zijn niet de enigen die de weg naar hier hebben gevonden en dat drukt een stempel op de looppaden. Met planken en boomstammen probeert men het drassige turfland begaanbaar te houden, maar desondanks zijn droge voeten niet gegarandeerd en lukt het je al helemaal niet om je schoenen een beetje knap te houden. De afstand naar de lagune is ongeveer vijf kilometer en is in twee uur enkele reis te doen. Het parcours voert door bos en over vlakten en rondom worden we omringd door de bergen. De aanblik doet ons zwijgen. Bevers gedijen goed in dit landschap; regelmatig zien we hun dammen. De beloning aan het einde van de wandeling doet je je natte voeten snel vergeten. De kleur van het water van de Esmeralda Lagune hoeft geen moeite te doen om iedereen die haar bezoekt te verleiden.

Cruises vanuit Ushuaia

Boottocht over het Beagle Kanaal

Ushuaia’s rechtlijnige stratenpatroon loopt af naar het Beagle Kanaal, het startpunt van een onvergetelijke bootexcursie van ongeveer een halve dag. Tijdens deze tocht vaar je op de grens tussen Argentinië en Chili en heb je de kans om zeeleeuwen, pinguïns, dolfijnen en vogels, zoals aalscholvers, te spotten. In bepaalde seizoenen kun je zelfs walvissen zien.

Je kunt kiezen uit verschillende soorten dagexcursies, waarbij je aan boord blijft en geniet van het prachtige landschap van besneeuwde bergen en gletsjers die voorbij glijden. Andere excursies bieden de mogelijkheid om van boord te gaan en onder begeleiding van een gids een van de eilandjes te verkennen. Een van de hoogtepunten is de beroemde vuurtoren Les Eclaireurs, die bijna altijd wordt aangedaan, hoewel het niet mogelijk is om hier van boord te gaan.

De weersomstandigheden zijn bepalend voor de vraag of een boottocht over het Beagle Kanaal een aanrader is. Zorg ervoor dat je de weersvoorspellingen controleert voordat je op pad gaat.

Een aanbieder van kleinschalige boottochten (max. 25 personen) op het Beagle Kanaal is Patagonia Explorer.

Cruise van Ushuaia naar Punta Arenas

Bestemming Patagonië - Ushuaia is helemaal het einde
Cruise langs de fjorden en gletsjers van Patagonië (foto via australis.com)

Met Antarctica op slechts 1.207 km afstand, is Ushuaia de ideale vertrekplaats voor een onvergetelijke cruise. Luxe schepen vertrekken vanuit de haven voor meerdaagse tochten richting Kaap Hoorn en verder naar Antarctica. Een Nederlands tintje geeft de cruise naar de mythische kaap extra charme. Vaak wordt deze reis gecombineerd met een tocht langs de fjorden en gletsjers van Patagonië. Je begint je avontuur in Ushuaia en eindigt na vier dagen in Punta Arenas.

Ontdek de adembenemende schoonheid van de Tierra del Fuego-archipel en de majestueuze bergen tijdens de cruise op weg naar Antarctica. Geniet van de ongerepte natuur en spot walvissen, pinguïns en andere wilde dieren in hun natuurlijke habitat. Na het bezoeken van de mythische Kaap Hoorn, vaar je door de fjorden van Patagonië, waar je wordt betoverd door de spectaculaire gletsjers en grillige rotsformaties.

Pinguïnkolonie van Martillo Eiland

Bestemming Patagonië - Ushuaia is helemaal het einde
Martillo Eiland staat bekend om een grote pinguïnkolonie (foto via Horacio Fernandez, licence)

Martillo Eiland (Isla Martillo), gelegen in het oostelijke deel van het Beagle Kanaal, herbergt een grote pinguïnkolonie die bekend staat om zijn Magelhaenpinguïns. Een dagexcursie, vertrekkend vanuit Estancia Harberton, biedt de mogelijkheid om het eiland te bezoeken en tussen deze grappige zwart/witte vogels te wandelen. Met een beetje geluk, kun je zelfs een Konings- of Gentoo Pinguïn spotten. De nieuwsgierige dieren lijken zich niet te storen aan de vele toeristen die het eiland jaarlijks bezoeken en doen gewoon hun ding.

De zomer, vooral in januari, is de beste tijd om Martillo Eiland te bezoeken en de enige aanbieder van boottochten en landingsrechten op het eiland is Piratour. Met een gids als begeleiding kun je een uur lang over een gemarkeerd pad wandelen en het museum bezoeken terwijl je meer te weten komt over het leven van de Magelhaenpinguïns. De excursie omvat ook een bezoek aan de vuurtoren van Les Eclaireurs en eilandjes met zeeleeuwen en aalscholvers.

En jij?

Ben je op reis geweest naar het prachtige Patagonië en begon je reis in Ushuaia, de zuidelijkste stad ter wereld? Dan zijn wij benieuwd naar jouw ervaringen! Heb je tips over bijzondere plekken, activiteiten of bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens een volgende reis naar Ushuaia of de omgeving? Laat dan hieronder een bericht voor ons achter en help andere reizigers de perfecte reis te plannen. Ontdek het beste van Ushuaia en omgeving met behulp van de ervaringen en tips van medereizigers.

Bestemming Patagonië, alles voor je reis naar Patagonië

John

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Geverifieerd door MonsterInsights