Home » Blog » Ushuaia is helemaal het einde

Ushuaia is helemaal het einde

Waar ligt Ushuaia?

Is Ushuaia wel helemaal het einde? Het einde van de wereld bedoelen we dan. Ushuaia ligt in het uiterste zuiden van Argentijns Patagonië en wordt aangemerkt als de meest zuidelijke stad ter wereld. Het is niet de meest zuidelijke plaats, Puerto Williams in Chili ligt namelijk nóg zuidelijker, maar dat is een kleine havenplaats en geen stad. Ushuaia ligt omsloten door het Martial Gebergte in het achterland en het beruchte Beagle Kanaal voor de voordeur. Om het gevoel van romantiek verder aan te wakkeren: dit is de plek waar het magische Andes Gebergte in de oceaan glijdt. De stad met 60.000 inwoners is tevens de hoofdstad van de archipel Vuurland (Tierra del Fuego), één van de 23 provincies van Argentinië.

Door de houten huizen, geschilderd in vrolijke kleuren, doet Ushuaia op het eerste gezicht Scandinavisch aan. Toerisme is de belangrijkste inkomstenbron van het voormalige vissersdorpje. In januari en februari is het zomer in Ushuaia en komt de stad tot leven. De stad maakt commercieel goed gebruik van haar status als meest zuidelijke stad ter wereld. In de zomerperiode weten tienduizenden toeristen van over de hele wereld het te vinden. Ushuaia heeft een eindeloos lange winkelstraat (San Martin) met heel veel outdoor winkels, souvenirwinkels en restaurants. En ook een plek om te slapen is nooit ver weg.

Hoe kom je in Ushuaia?

Bestemming Patagonië - Ushuaia is helemaal het einde
Ushuaia ligt in het uiterste zuiden van Argentijns Patagonië (foto: amanderson2, licence)

Zelf vliegen we vanaf Schiphol eerst naar Buenos Aires. In een paar dagen verkennen we de stad en vervolgens vliegen we met Aerolineas Argentinas ruim 3000 km naar het zuiden, naar Ushuaia. Voordat je op Ushuaia’s internationale luchthaven Malvinas Argentinas landt, heb je een een vlucht van ongeveer 3,5 uur achter de rug. Tijdens de landing kan het er ruig aan toe gaan vanwege de luchtstromen van de bergen en omdat de wind een onvoorspelbaar karakter heeft. Als we de daling inzetten en het Patagonische landschap zich voor ons zien ontvouwen, weten we dat we bevoorrecht zijn om zoveel moois te zien.

Beste reistijd voor Ushuaia

Bestemming Patagonië - Ushuaia is helemaal het einde
Patagonië is berucht om de harde wind die altijd aanwezig is (foto: Bestemming Patagonië)

De zuidelijke ligging ten opzichte van de evenaar betekent dat in Ushuaia de seizoenen precies omgekeerd zijn ten opzichte van de onze. De Patagonische zomer begint in december en de winter in juni. Als je geen fan bent van extreme wintersporten onder barre omstandigheden dan heb je er in het winterseizoen niet zoveel te zoeken. De ijzige wind, regen, ijzel en sneeuw maken het gebied dan onprettig om te verblijven.

Wil je genieten van de schitterende nationale parken en de mooie landschappen, dan zijn de lente, zomer én herfst beter geschikt. Hoewel de lucht dan vaker helder is, stijgt de temperatuur niet bijster veel. Al met al kun je in de zomer rekening houden met een graad of tien.

Lees hier meer over de beste reistijd voor Patagonië.

Omgeving van Ushuaia

Ushuaia zelf is misschien niet zo bijzonder, maar het is de omgeving waarvoor je naar deze streek komt. Die is van een huiveringwekkende ruig- en schoonheid. Het landschap van Patagonië is uniek; een combinatie van met sneeuw bedekte bergtoppen, zee, gletsjers en eeuwenoude bossen. Voor ons is Ushuaia de plek waar we onze huurcamper van Austral Motorhome in ontvangst nemen en onze roadtrip door zuidelijk Patagonië beginnen, maar niet zonder eerst de prachtige omgeving te verkennen.

Tierra del Fuego Nationaal Park

Een bezoek aan Tierra del Fuego Nationaal Park is een must als je in Ushuaia bent. Het park is opgericht in 1960 en staat bekend om zijn prachtige landschap met watervallen, meren, met sneeuw bedekte bergentoppen, groene bossen en gletsjers. Slechts een deel van het 150.000 hectare grote nationale park is toegankelijk voor de doorsnee toerist en dat moet vooral zo blijven, vinden wij.

Vanuit Ushuaia is Tierra del Fuego Nationaal Park, dat op nog geen 15 km van de stad ligt, uitstekend bereikbaar met een huurauto, taxi of bus. Er zijn diverse bushaltes. Dit maakt dat het druk wordt bezocht. Het park leent zich uitstekend voor een wandeling met het hele gezin. Dit is op eigen gelegenheid prima te doen, maar kan ook onder begeleiding van een gids. Wil je liever iets meer uitdaging en van je wandeling een hike van een week maken? Geen probleem, ook dat is hier mogelijk. Bij het lokale VVV kantoor van Ushuaia kun je georganiseerde tours boeken. Wees qua kleding voorbereid op zon, wind, sneeuw en regen in één dag.

Bahia Lapataia

Bestemming Patagonië - Ushuaia is helemaal het einde
Bahia Lapataia is het meest zuidelijke punt ter wereld dat bereikbaar is met de auto (foto: Bestemming Patagonië)

Bahia Lapataia maakt onderdeel uit van Tierra del Fuego Nationaal Park. Met Antarctica op slechts 600 mijl gaan we dichterbij niet komen. Bahia Lapataia betekent ‘bosrijke baai’ in de taal van de oorspronkelijke bewoners van Vuurland; de Yámana. Dit is het meest zuidelijke punt ter wereld dat bereikbaar is met de auto. Hier eindigt (of begint) de beroemde Ruta 3, dit is de Pan American Highway tot aan Alaska (!). Een verplichte selfie bij het bord dat dit aangeeft hoort erbij.

Comfortabele wandelpaden, deels over houten vlonders, slingeren door het schitterend landschap. Onze wandeling voert langs de oever van de baai, waarbij we soms door sub-Antarctische bossen lopen met inheemse bomen zoals Lenga’s. Onderweg zien we regelmatig de Patagonische Gans. Het uitzicht over de baai met de bergen van Chili aan de overkant versterkt het gevoel dat we met een bijzonder stukje wereld te maken hebben.

Wandelen naar Martial Gletsjer

Bestemming Patagonië - Ushuaia is helemaal het einde
Begin van een mooie wandeling naar de Martial Gletsjer (foto: Bestemming Patagonië)

De wandeling naar de Martial Gletsjer is letterlijk een hoogtepunt van onze reis. De gletsjer is vanuit Ushuaia gemakkelijk te bereiken en wordt daarom druk bezocht om te wandelen in de zomer en te skiën in de winter. Als je geen eigen vervoer hebt, kun je je door een taxi laten afzetten aan de voet van wat ooit de gletsjer was.

Al meteen aan het begin van de wandeling is het klimmen geblazen over de grove kiezels van het brede, uitgesleten pad. ‘s Winters is dit de skipiste. De wandeling, dat een stroom van smeltend ijs volgt, is eenvoudig en voor iedereen die goed ter been is en over een redelijke conditie beschikt te doen. Je hoeft dus geen bergbeklimmer te zijn, maar is klimmen niet je ding (wat doe je dan hier ?!) dan is er altijd nog een stoeltjeslift die je een flink eind omhoog helpt.

Bestemming Patagonië - Ushuaia is helemaal het einde
Uitzicht over Ushuaia en het Beagle Kanaal (foto: Bestemming Patagonië)

Gedurende het stijgen wordt het uitzicht over Ushuaia en het Beagle Kanaal erachter steeds spectaculairder. We hebben een IMAX momentje. Vergeet niet om vaak achterom te kijken en te bewonderen. De gletsjer zelf valt door de vele sneeuwvlaktes niet direct op. Het is daarom geen schande als je je, eenmaal weer beneden, nog steeds afvraagt of je Martial Gletsjer nou wél of niet hebt gezien. Je hebt in elk geval wel genoten van één van de mooiste wandelingen van je leven.

Wandelen naar Esmeralda Lagune

Bestemming Patagonië - Ushuaia is helemaal het einde
De wandeling naar Esmeralda Lagune leidt door Valle de Lobos (foto: Bestemming Patagonië)

Op ongeveer 18 kilometer van Ushuaia (via Ruta 3) begint een eenvoudige wandeling naar het smaragd groene gletsjermeer Esmeralda Lagune (Laguna Esmeralda). Het is even zoeken naar het beginpunt en een plek om de auto neer te zetten. Tijdens de wandeling lopen we door de vallei Valle de Lobos die duizenden jaren geleden door gletsjers is uitgesleten. Ook deze wandeling is goed te doen maar vereist balanceervaardigheid en goed schoeisel.

Bestemming Patagonië - Ushuaia is helemaal het einde
Esmeralda Lagune weet iedere bezoeker te verleiden (foto: Bestemming Patagonië)

We zijn niet de enigen die de weg naar hier hebben gevonden en dat drukt een stempel op de looppaden. Met planken en boomstammen probeert men het drassige turfland begaanbaar te houden, maar desondanks zijn droge voeten niet gegarandeerd en lukt het je al helemaal niet om je schoenen een beetje knap te houden. De afstand naar de lagune is ongeveer vijf kilometer en is in twee uur enkele reis te doen. Het parcours voert door bos en over vlakten en rondom worden we omringd door de bergen. De aanblik doet ons zwijgen. Bevers gedijen goed in dit landschap; regelmatig zien we hun dammen. De beloning aan het einde van de wandeling doet je je natte voeten snel vergeten. De kleur van het water van de Esmeralda Lagune hoeft geen moeite te doen om iedereen die haar bezoekt te verleiden.

Cruises vanuit Ushuaia

Boottocht over het Beagle Kanaal

De rechtlijnige straatpatroon van Ushuaia loopt af richting het Beagle Kanaal. Vanaf hier vertrekken boten voor een excursie van ongeveer een halve dag over een stukje van het kanaal. Onderweg vaar je op de grens tussen Argentinië en Chili en spot je zeeleeuwen, pinguïns, dolfijnen en veel vogels, waaronder aalscholvers. Afhankelijk van het seizoen is dit de plek om walvissen te zien. Als dagexcursie zijn er tochten waarbij je aan boord blijft en vanaf de boot het ruige landschap van bergen met besneeuwde toppen en gletsjers aan je voorbij ziet glijden. Ook zijn er tochten waarbij je van boord gaat om, onder begeleiding van een gids, een van de eilandjes te verkennen. Bijna altijd wordt daarbij de beroemde vuurtoren Les Eclaireurs aangedaan. Van boord gaan bij de vuurtoren is niet mogelijk. Of een boottocht over het Beagle Kanaal een aanrader is, valt of staat met de weersomstandigheden.

Een aanbieder van kleinschalige boottochten (max. 25 personen) op het Beagle Kanaal is Patagonia Explorer.

Pinguïnkolonie van Martillo Eiland

Bestemming Patagonië - Ushuaia is helemaal het einde
Martillo Eiland staat bekend om een grote pinguïnkolonie (foto: Horacio Fernandez, licence)

Niet al te ver van Ushuaia ligt Martillo Eiland (Isla Martillo). Dit eiland in het oostelijke deel van het Beagle Kanaal staat bekend om een grote pinguïnkolonie. Via een dagexcursie, die begint bij Estancia Harberton, is het eilandje te bezoeken en het bijzondere is dat je bijna tussen de grappige zwart/witte Magelhaenpinguïns wandelt. Als je geluk hebt, zie je zelfs een verdwaalde Konings- of Gentoo Pinguïn. De nieuwsgierige dieren lijken de aanwezigheid van de vele toeristen die het eilandje elk jaar bezoeken niet te deren. Ze doen waggelend gewoon hun ding.

De zomer (met name de maand januari) is een prima tijd om Martillo Eiland aan te doen. De enige aanbieder van boottochten en met landingsrechten op Martillo Eiland, is Piratour. Onder begeleiding van een gids wandel je een uur over een gemarkeerd pad en bezoek je het museum. De gids vertelt intussen over het leven van de fantastische Magelhaenpinguïns. De excursie wordt gecombineerd met stops bij de vuurtoren van Les Eclaireurs en eilandjes met veel zeeleeuwen en aalscholvers.

Cruise van Ushuaia naar Punta Arenas

Bestemming Patagonië - Ushuaia is helemaal het einde
Cruise langs de fjorden en gletsjers van Patagonië (foto: australis.com)

Met Antarctica op slechts 1.207 km, is Ushuaia bij uitstek de plek om een korte of lange cruise te beginnen. Vanuit de haven vertrekken luxe schepen voor een meerdaagse cruise richting naar Kaap Hoorn en verder naar Antarctica. Een cruise naar de mythische kaap met een Nederlands tintje, wordt vaak gecombineerd met een tocht langs de fjorden en gletsjers van Patagonië. Je begint je reis dan in Ushuaia en eindigt na vier dagen in Punta Arenas.

Benieuwd naar cruises langs fjorden en gletsjers van Patagonië? Lees dan ons bericht.

En jij?

Ben jij in Patagonië geweest? En ben je toen, net als wij, je reis begonnen in Ushuaia? Misschien heb je tips voor ons over wat we een volgende keer niet mogen missen als we in Ushuaia of de omgeving zijn. Hieronder kun je een bericht voor ons achterlaten. Stay safe!

Bestemming Patagonië, alles voor je reis naar Patagonië

John

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: