Home » Blog » De W-Trek met een backpack

De W-Trek met een backpack

Torres del Paine Nationaal Park

Torres del Paine Nationaal Park ligt in het Chileense deel van Patagonië en beslaat zo’n 2.400 vierkante kilometer. Met zijn woeste landschap, gevormd door turkooiskleurige meren, ongerepte loofbossen, met sneeuw bedekte toppen, fjorden, woeste rivieren, watervallen en gletsjers, is Torres del Paine het bekendste nationale park van Patagonië.

Hoe kom ik in Torres del Paine Nationaal Park?

Het plaatsje Puerto Natales is de toegangspoort tot Torres del Paine Nationaal Park. Het kent meer outdoor winkels dan woningen en je kunt er prima inkopen doen voor de komende intensieve dagen (pasta/instant noodles, pinda’s/noten, mueslirepen etc.). Vanaf Puerto Natales rijden bussen van en naar het park.

Kom je uit Nederland en wil je Torres del Paine Nationaal Park bezoeken? Dan is dit een reisschema dat je kunt aanhouden:

 • ✈ Schiphol – Santiago de Chili,
 • ✈ Santiago de Chili – Punta Arenas,
 • 🚌 Punta Arenas – Puerto Natales (3 uur),
 • 🚌 Puerto Natales – Lago Pehoe (vertrek 7:30, aankomst 10:45),
 • ⛴ Lago Pehoe – Refugio Paine Grande (vertrek 12:00, aankomst 12:30).

Er is een alternatief mogelijk om vanuit Buenos Aires naar Torres del Paine te reizen, maar je kunt het beste voorkomen dat je een internationale vlucht van Argentinië naar Chili moet nemen. Dat neemt meer tijd in beslag.

Wandelingen in Torres del Paine Nationaal Park

Torres del Paine is een paradijs voor wandelaars en dat maakt het de populairste wandelbestemming van de regio. Er zijn veel populaire wandelroutes in het park, variërend van dagwandelingen tot lange trektochten. Enkele populaire wandelingen zijn; door de Valle del Francés, naar uitkijkpunt Base Las Torres en naar de Grey Gletsjer. Deze kortere wandelingen maken onderdeel uit van twee langeafstandswandelingen, de W-Trek en de O-Trek. Het wandelen van deze routes is een onvergetelijke wandelervaring in het hart van Patagonië.

De W-Trek

De W-Trek in Torres del Paine Nationaal Park is de kortste van de twee langeafstandenswandelingen en veruit de populairste van heel Patagonië. De route heeft de vorm van een W, vandaar de naam. De lengte van de W-Trek is 76 km en je doet er ongeveer vijf à zes dagen over om de route te lopen.

De O-Trek

Is de W-Trek je niet uitdagend genoeg of heb je meer tijd om te wandelen, dan kun je overwegen om de cirkelvormige O-Trek te lopen. Voor de 130 km lange wandeling moet je wel 9 dagen uittrekken.

Het lopen van de O-Trek is erg intensief. De paden zijn vaak afgelegen en er zijn weinig beschermende schuilplaatsen. Dit vereist, naast een avontuurlijke instelling, een goede conditie en voorbereiding. Je loopt de O-Trek met je eigen tent en proviand. De W-Trek maakt onderdeel uit van de O-Trek. In deze blog beschrijven we de route van de W-Trek.

Overnachten in Torres del Paine Nationaal Park

Als je een route loopt, zijn er onderweg een paar eenvoudige hostels (refugios) en campings (campamentos). Refugios bieden slaapfaciliteiten, waaronder stapelbedden en privékamers. Afgezien van een slaapplek kun je bij een refugio vaak een eenvoudige maaltijd krijgen. Campamentos bieden kampeermogelijkheden in de vorm van tenten. Campings hebben meestal wel een gemeenschappelijke keuken waar je je eigen eten kunt klaarmaken en je verhalen kunt delen met andere wandelaars.

Voor de W-Trek is niet per se nodig om je eigen tent mee te nemen als je wilt kamperen langs de route. Je kunt voor een refugio kiezen of je kunt een kant en klare tent huren voor als je geen eigen tent mee hebt, of daarmee niet wilt hiken. Huurtenten zijn speciaal ontworpen om de ruige Patagonische weersomstandigheden te weerstaan.

Niet alle campamentos beschikken over een refugio. Hieronder vind je een overzicht van de campamentos langs de W-Trek, met daarbij aangegeven of deze ook een refugio hebben. De informatie kan zijn verouderd. Het beste is om vooraf te informeren.

 • Paine Grande (campamento + refugio)
 • Grey (campamento + refugio)
 • Italiano (campamento)
 • Francés (campamento)
 • Cuernos (campamento + refugio)
 • Chileno (campamento + refugio)
 • Torres (Sector Central) (hotel, campamento + refugio)

Houd er rekening mee dat alle vormen van accommodatie in Torres del Paine Nationaal Park populair zijn en in het hoogseizoen snel vol kunnen zijn. Het is verstandig om vroeg te boeken. Informatie over het boeken van een accommodatie vind je hier. Er zijn twee campamentos waar je gratis kunt kamperen, dit zijn; Campamento Italiano en Campamento Torres. Gratis kamperen betekent niet dat je niet hoeft te reserveren. Reserveren moet altijd.

De W-Trek in Torres del Paine op de kaart

Bestemming Patagonië - De W-Trek met een backpack

De trajecten van de W-Trek

De W-Trek bestaat uit verschillende trajecten, die je ook als afzonderlijke dagtochten kunt lopen. In dit hoofdstuk beschrijven we alle trajecten, met als startpunt Refugio Paine Grande en als eindpunt Sector Central.

De W-Trek wordt meestal van west naar oost gelopen, met als startpunt het stadje Puerto Natales. Puerto Natales is het stadje dat het dichtst bij Torres del Paine ligt en dus is het het vertrekpunt voor velen die de W-Trek lopen. De busrit van Puerto Natales naar Lago Pehoe duurt ongeveer 3 uur. Onderweg word je al getrakteerd op een geweldig uitzicht op de bergen als je steeds dichter bij het park komt. Terwijl je op de catamaran Hielos Patagonicos wacht, hoef je je niet te vervelen. Op amper tien minuten lopen vanaf het eindpunt van de bus bij Lago Pehoe, buldert de Salto Grande waterval naar beneden.

De overtocht met de catamaran naar camping Paine Grande duurt 25 minuten en kost 50 US$ p.p. voor een retourtje, te betalen aan boord. Tip: in Chileense pesos betalen is goedkoper. Bij de prijs is het fantastische uitzicht op de Cuernos del Paine en het Paine Grande-massief inbegrepen.

Traject 1

Refugio Paine Grande – Refugio Grey. Graad: Licht tot Gemiddeld. Afstand: 11 km, duur: 3,5 uur.

Bestemming Patagonië - De W-Trek met een backpack
Het begin- of eindpunt van de W-Trek, Refugio Paine Grande (foto via cairnstravels.com)

Refugio Paine Grande ligt aan de westelijke oever van Lago Pehoe en is voor velen het startpunt van de W-trek. Deze comfortabele plek staat bekend om zijn geweldige uitzichten, maar ook sterke windstoten die van kamperen in een tentje een uitdaging maken. Omdat hier de catamaran aanmeert, is het een populaire en drukke plek.

Als alles vlotjes verloopt bij het inchecken, kun je beginnen aan het eerste traject. Je kunt in Refugio Paine Grande je zware rugzak in bewaring geven en op pad gaan met alleen de spullen die je echt nodig hebt, zodat je niet hoeft mee te zeulen wat je toch niet gebruikt. Je komt hier immers weer terug.

De eerste kilometers naar Lago Grey voert je door een vallei waar de wind vrij spel heeft. Vanwege de aanwezigheid van bergen is de wind trouwens gedurende de hele W-Trek je trouwe reisgenoot. De wind kan soms behoorlijk krachtig zijn en het weer kan snel omslaan. Al snel is het even flink klimmen, maar het terrein wordt al snel tamelijk vlak en blijft dat de rest van de route langs de oevers van Lago Grey. De begroeiing langs het pad bestaat uit struiken, grassen en lage bomen, die enigszins beschutting bieden tegen de elementen. Het pad volgt grotendeels de oevers van Lago Grey. Tijdens het wandelen kom je langs verschillende uitkijkpunten waar je kunt genieten van een spectaculair uitzicht op de Grey Gletsjer. De Grey Gletsjer maakt deel uit van het Zuid-Patagonische ijsveld, het grootste ijsoppervlak op het zuidelijk halfrond buiten Antarctica. Afhankelijk van het weer kan het terrein nat en modderig zijn. Omdat er enkele riviertjes en beekjes op de route liggen, is het niet gegarandeerd dat je droge voeten houdt. Na enige tijd bereik je een uitkijkpunt. Enorme ijsschotsen in Lago Grey verraden de aanwezigheid van de Grey Gletsjer. De ijsschotsen zijn de opmaat naar het zicht op de 28 km lange gletsjer, dat na elke kilometer indrukwekkender wordt.

Bestemming Patagonië - De W-Trek met een backpack
De beloning van traject 1 en 2, het uitzicht op Grey Gletsjer (foto via chimuadventures.com)

En dan zit de heenweg van de eerste poot van de W erop. Vanaf Refugio Grey kun je nog een klein stukje verder lopen naar een uitkijkpunt. Dat is ongeveer een kwartier heuvel op. Hetzelfde traject meteen terug lopen naar Refugio Paine Grande is waarschijnlijk niet wat je wilt en dus kun je maar beter een accommodatie vooraf hebben geregeld in of bij Refugio Grey. Na de wandeling kun je genieten van je backpackers avondmaal en de verhalen van andere wandelaars.

Traject 2

Van Refugio Grey naar Campamento Italiano. Graad: Licht. Afstand: 11 km, duur: 4-5 uur en 7,5 km, duur 2,5 uur.

Het tweede traject begint dus met de terugweg van 11 km van Refugio Grey naar Refugio Paine Grande langs de oever van Lago Grey. Als je bij Refugio Paine Grande je zware rugzak had achtergelaten, haal je die nu weer op. Wie de tijd heeft en neemt voor de W-Trek, kan in Refugio Paine Grande stoppen om te overnachten. De meeste wandelaars lopen nog 7,5 km (2,5 uur) door naar Campamento Italiano. Dit is een relatief makkelijke wandeling. Het pad begint aan de oevers van het Lago Pehoé. Je loopt langs de westelijke oever van het Lago Sköttsberg door een groen landschap over glooiende heuvels en door een dicht bos, naar de voet van Valle del Francés. De rotsformatie Cuernos del Paine domineert het landschap en torent hoog boven het landschap uit. Vlak voor Campamento Italiano is het even klimmen geblazen.

Bij Campamento Italiano kun je je tent opzetten en genieten van het uitzicht op de omliggende bergen. Campamento Italiano biedt weinig voorzieningen, zo zijn er geen douches. Maar geen reden tot klagen, want kamperen is hier gratis. Campamento Italiano beschikt over een kleine gemeenschappelijke keuken, waar je kunt genieten van een door jezelf klaargemaakte backpackers maaltijd met een Patagonia biertje of een muntthee.

Traject 3

Van Campamento Italiano naar Mirador Britanico en terug naar Campamento Italiano. Graad: Gemiddeld tot zwaar. Afstand: 15 km, duur: 6 uur.

Bij Campamento Italiano verruil je je zware rugzak weer voor een lichtere daypack voor een dagtocht door de vallei naar Mirador Francés (en eventueel Mirador Británico).

Vanuit Campamento Italiano begint de klim naar de Valle del Francés, waar het pad zich door een dicht bos slingert. Het bos bestaat voornamelijk uit coigüe en lenga bomen en vormt een prachtig contrast met de hoge, besneeuwde bergtoppen die boven de boomtoppen uitsteken. Naarmate je hoger klimt, wordt het bos minder dicht en krijg je een indrukwekkend uitzicht op de vallei en de bergen. Na ongeveer anderhalf uur wandelen door enkele steile delen van de vallei, kom je aan bij Mirador Francés. Vanaf dit uitkijkpunt heb je een onvergetelijk uitzicht op de hangende gletsjer aan de grootste berg van het park, Paine Grande (3.050 m). Met mazzel zie (en hoor!) je lawines naar beneden storten. Voor veel wandelaars is dit traject hét hoogtepunt van de W-Trek.

Verder naar Mirador Británico?

Bestemming Patagonië - De W-Trek met een backpack
Bij Mirador Británico heb je een 360 graden panoramisch uitzicht op bergtoppen, gletsjers en bos (foto via wikimedia.org)

Je kunt besluiten te stoppen bij Mirador Francés. Maar als je besluit de uitdaging aan te gaan, kun je vanaf Mirador Francés nog anderhalf uur verder lopen naar Mirador Británico. De omgeving is rotsachtig en bergachtig, met kleine meren en watervallen die tussen de rotsen doorstromen. Het klimmen doet een beroep op je uithoudings- en doorzettingsvermogen. Eenmaal aangekomen bij Mirador Británico, heb je een 360° panoramisch uitzicht over Valle del Francés en de omliggende bergen. Het uitzicht omvat onder meer de Cuernos del Paine, Cerro Paine Grande en de gletsjers aan de voet van de bergen.

Vanaf Mirador Británico of Mirador Francés loop je weer terug naar Campamento Italiano. Eventueel kun je dan nog twee kilometer doorlopen naar Refugio Francés. Vergeet je rugzak niet!

Traject 4

Van Campamento Italiano naar Refugio Los Cuernos. Graad: Licht tot Gemiddeld. Afstand: 11 km. Duur: 4-5 uur.

Dit traject is het minst inspannende traject van de W-Trek. Vanaf Refugio Italiano loop je verder naar het oosten door de Valle del Francés. Het pad is hier soms steil en rotsachtig en er moeten meerdere riviertjes worden overgestoken. Het houden van droge voeten is ook nu weer niet gegarandeerd.

Bestemming Patagonië - De W-Trek met een backpack
Zicht op het Nordenskjöld Meer (foto via reizen-en-reistips.nl)

De hele route zie je links talloze watervallen die zich langs de steile wanden van de kliffen van Cuernos del Paine naar beneden storten. Rechts prijkt het verbluffend mooie, turquoise gekleurde, Lago Nordenskjölden. Tijdens je wandeling langs de oever van het meer heb je een spectaculair uitzicht op de bergen en gletsjers aan de overkant van Lago Nordenskjölden. Refugio Los Cuernos ligt aan de oever van dit meer. Na ongeveer 2-3 uur wandelen bereik je Refugio Los Cuernos, gelegen aan de oever van het Lago Nordenskjöld.

Traject 5

Van Refugio Los Cuernos naar Chileno. Graad: Gemiddeld. Afstand: 11 km. Duur: 4-5 uur.

Vanaf Refugio Los Cuernos loop je verder langs de oever van het Lago Nordenskjöld. Het pad is hier smal en kan soms steil en rotsachtig zijn. Na ongeveer 4-5 uur wandelen bereik je de Asencio River Vallei. Onderweg naar Refugio Chileno loop je in eerste instantie over vriendelijk vlak terrein, maar die gaat al snel over in een klim. Na ongeveer 1,5 uur bereik je Refugio Chileno. Hier kun je genieten van het uitzicht op de Torres. Je overnacht in of bij Refugio Chileno en je kunt hier ook een maaltijd krijgen.

Traject 6

Van Refugio Chileno – Mirador Base Torres – Camping Central. Graad: Hoog. Afstand: 19,5 km (8 – 10 uur).

Bestemming Patagonië - De W-Trek met een backpack
Het uitzicht over de Ascencio River Vallei belooft veel goeds (foto via reizen-en-reistips.nl)

Traject 6 staat in het teken van een pittige wandeling naar de Mirador Base Torres. De ‘Torres’ zijn drie indrukwekkende granieten torenspitsen van bijna 3.000 meter hoog. Ze hebben hun naam gegeven aan het park en zijn het handelsmerk van de regio. Het beste punt om de Torres te bewonderen is vanaf de Mirador BaseTorres. Dit uitkijkpunt bevindt zich aan de voet van de torens, aan de rand van een gletsjermeer. De wandeling naar Mirador Base Torres is het populairste onderdeel van W-Trek. Om het uitkijkpunt te bereiken, moet je bergopwaarts klimmen tot ongeveer 1.200 meter.

Vanaf Refugio Chileno loop je de eerste 1,5 uur relaxt door het Lengas bos. Piece of cake, is dit alles? Maar vergis je niet, het deel dat daarna komt doet een beroep op je klim- en uithoudingsvermogen (en misschien ook je humeur) als je jezelf omhoog hijst over enorme rotsblokken. Wandelstokken bieden steun wanneer je je schrap zet om overeind te blijven. De hele weg lopen we in een treintje van andere wandelaars (het is immers hoogseizoen).

Helaas wil bij ons de hardnekkige bewolking van geen wijken weten en blijven de toppen van de Torres in nevelen gehuld. Maar we zijn er! We hebben het gehaald! Het geeft een magisch gevoel. Hét hoogtepunt van de W-Trek, de Mirador Base Torres.

Bestemming Patagonië - De W-Trek met een backpack
Bij Mirador Las Torres staan we oog in oog met de Torres, hét hoogtepunt van de W-Trek (foto via adventurealan.com)

We blijven lang boven en eten wat we bij ons hebben. Tegen beter weten in wachten we op het wegtrekken van de bewolking. Na onze lunch with a view lopen we tevreden terug naar beneden. Als we na een uur lopen nog een keer achterom kijken, zien we de Torres scherp afsteken tegen een steeds blauwer wordende lucht… In ongeveer 4,5 uur zijn we weer beneden bij Refugio Central. Dit is exclusief een korte fotostop bij Refugio Chileno.

Bestemming Patagonië - De W-Trek met een backpack
Het begin- of eindpunt van de W-Trek, Sector Central (foto van Bestemming Patagonië)

Een overnachting in Hotel Las Torres is niet voor ieders budget weggelegd, maar wat je in elk geval kunt doen is een pizza eten in het niet al te dure restaurant van het hotel. Een andere optie is Refugio Base Torres / Camping Central of het op een heuvel gelegen EcoCamp Patagonia. Camping Central ligt op ongeveer 20 minuten lopen van Hotel Las Torres. Op de camping staat een aantal grote dome tenten die dienst doen als keuken. EcoCamp Patagonia in een lodge met luxe dome tenten en een wellnesscentrum. Omdat op deze locatie minder wind lijkt te staan, moet het mogelijk zijn om verloren slaap van de vorige nachten in te halen.

Ben je afhankelijk van de bus terug naar Puerto Natales? Dan heb je een aantal opties: er gaat een bus om 9:00 uur, 14:00 uur, 14:30 en 19:45. Bekijk ons overzicht ‘Busverbindingen in Patagonië‘ voor bustijden en -prijzen. Je kunt dus aan het eind van traject 6 terug, of vroeg de volgende dag. Dat laatste zou onze voorkeur hebben, omdat je je dan niet hoeft te haasten tijdens de mooiste hike van het traject. Gelukkig hoeven we deze keuze niet te maken, omdat wij in onze trouwe camper het park uit kunnen rijden.

De route in omgekeerde volgorde

Je kunt er ook voor kiezen om de W-Trek bij Camping Central te beginnen. Omdat deze plek makkelijk met auto of camper te bereiken is, is het er druk. Heb je geen eigen vervoer? Kijk dan even op ‘Busverbindingen in Patagonië‘ om te zien hoe laat de bus vertrekt van Puerto Natales naar Torres del Paine (Camping Central) en wat de prijs van een buskaartje is. Het beste boek je hier twee overnachtingen. Nadat je je hebt ingeschreven als bezoeker, begint je avontuur…

En jij?

Heb je ervaring met het lopen van de W-Trek of O-Trek in Torres del Paine Nationaal Park in Patagonië? Wil je jouw ervaringen delen of heb je tips? We horen graag van je. Het reactieformulier vind je hieronder.

Bestemming Patagonië, alles voor je reis naar Patagonië

John

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Geverifieerd door MonsterInsights