Home » Blog » De W-Trek met een backpack

De W-Trek met een backpack

De W-Trek in Torres del Paine Nationaal Park in Chileens Patagonië is veruit de populairste hike met een backpack van het park. De wandelroute heeft de vorm van een W, vandaar de naam. In totaal loop je 76 kilometer in 4 of 5 dagen. Tijdens het lopen van de W-Trek zie je indrukwekkende bergen, meren, rotsformaties, watervallen, rivieren, gletsjers en misschien zelfs wel een condor of poema. Hier hiken betekent mooie dingen zien en een sportieve prestatie in één. Een andere populaire hike is de cirkelvormige O-Trek, maar hiervoor moet je wel 9 dagen uittrekken. De W-Trek is onderdeel van de O-Trek.

Hoe kom ik in Torres del Paine Nationaal Park?

Het plaatsje Puerto Natales is de toegangspoort tot Torres del Paine Nationaal Park. Het kent meer outdoor winkels dan woningen en je kunt er prima inkopen doen voor de komende intensieve dagen (pasta/instant noodles, pinda’s/noten, mueslirepen etc.). Vanaf Puerto Natales rijden bussen van en naar het park.

Kom je uit Nederland en wil je Torres del Paine Nationaal Park bezoeken? Dan is dit een reisschema dat je kunt aanhouden:

 • ✈ Schiphol – Santiago de Chili,
 • ✈ Santiago de Chili – Punta Arenas,
 • 🚌 Punta Arenas – Puerto Natales (3 uur),
 • 🚌 Puerto Natales – Lago Pehoe (vertrek 7:30, aankomst 10:45),
 • ⛴ Lago Pehoe – Refugio Paine Grande (vertrek 12:00, aankomst 12:30).

Er is een alternatief mogelijk om vanuit Buenos Aires naar Torres del Paine te reizen, maar je kunt het beste voorkomen dat je een internationale vlucht van Argentinië naar Chili moet nemen. Dat neemt meer tijd in beslag.

Waar overnacht ik in Torres del Paine Nationaal Park?

Overnachten doe je bij één van de ‘campamentos’ onderweg. Hier vind je een camping en in veel gevallen ook een refugio (backpackers lodge). Het is niet per se nodig om je eigen tent mee te brengen, bij de refugios zijn ook tenten te huur. Als je ruim van tevoren hebt gereserveerd, ben je verzekerd van een plek in een stapelbed of tent, een stevig ontbijt en diner, en een douche die na een intensieve dag hiken toch ook wel erg lekker is. Je lunch voor onderweg neem je mee in je kleine rugzak. Informatie over het boeken van je accommodatie vind je hier. Er zijn twee campings waar je gratis kunt kamperen; Campamento Italiano en Torres.

De W-Trek in Torres del Paine op de kaart

Kaart van de W-Trek in Torres del Paine Nationaal Park

Langs de route van de W-Trek vind je de volgende ‘campamentos’, al dan niet met refugio:

 • Paine Grande (met refugio)
 • Grey (met refugio)
 • Italiano (alleen camping)
 • Francés (alleen camping)
 • Cuernos (met refugio)
 • Las Torres (Sector Central) (hotel, refugio en camping)
 • Chileno (met refugio)

Het reisschema van de W-Trek van dag tot dag

Dag 1 van de W-Trek met een backpack

Puerto Natales – Refugio Paine Grande – Refugio Grey. Graad: Licht tot Gemiddeld. Afstand van refugio naar refugio: 11 km, duur: 3,5 – 4 uur, stijging: 250 m.

De busrit van Puerto Natales naar Lago Pehoe duurt ongeveer 3 uur. Onderweg word je al getrakteerd op een geweldig uitzicht op de bergen van het park. Terwijl je op de catamaran Hielos Patagonicos naar Paine Grande wacht, hoef je je niet te vervelen. Vlakbij buldert de Salto Grande (waterval) op slechts 10 minuten lopen vanaf de parkeerplaats.

Op de veerboot is het druk en dat is te zien aan de enorme stapel rugzakken die op een centrale plek op de boot worden neergelegd. De overtocht van 25 minuten moet contant worden afgerekend op de boot en bedraagt 50 USD per persoon voor een retour. ✔ In Chileense pesos betalen is veel goedkoper. De prijs voor de overtocht is inclusief een fabeltastisch zicht op de Cuernos del Paine en het Paine Grande-massief.

Bestemming Patagonië - De W-Trek met een backpack
Refugio Paine Grande, begin- of eindpunt van de W-Trek (foto: cairnstravels.com)

Refugio Paine Grande ligt dus aan de oever van Lago Pehoé en is voor velen het startpunt van de W-trek. Als alles vlotjes verloopt bij het inchecken, kun je op deze eerste dag rond 13:00 beginnen met de ongeveer 3,5 uur durende 11 km hike naar Refugio Grey. De eerste kilometer naar Lago Grey voert je door een vallei waar de wind vrij spel heeft. Vanwege de aanwezigheid van bergen is wind trouwens gedurende de hele W-Trek je trouwe reisgenoot.

Daarna is het even flink klimmen, maar het terrein wordt al snel tamelijk vlak en blijft dat de rest van de route. De begroeiing bestaat uit lage kale witte boompjes en bos. Afhankelijk van het weer kan het terrein nat en modderig zijn. Omdat er wat riviertjes op de route liggen, is het niet zeker dat je droge voeten houdt. Lago Grey ligt vol enorme ijsschotsen die de aanwezigheid van de Grey Gletsjer verraden. Dit is de opmaat naar het uitzicht op Grey Gletsjer, dat na elke kilometer indrukwekkender wordt.

Eerste mijlpaal bereikt!

En dan zit de eerste dag erop en kun je genieten van je backpackers avondmaal. Je kunt nog een uitstapje maken naar Mirador Grey, ongeveer een kwartiertje lopen heuvelop. Nog dezelfde dag teruglopen naar Refugio Paine Grande is waarschijnlijk niet wat je wilt. ✔ Maar is geen uitdaging je teveel en wil je een dag besparen door nog dezelfde dag terug te lopen naar Refugio Paine Grande, geef dan na aankomst met de catamaran je zware rugzak in bewaring, zodat je niet hoeft mee te zeulen wat je toch niet gebruikt.

Dag 2 van de W-Trek met een backpack

Refugio Grey – Refugio Paine Grande – Campamento Italiano. Graad: Licht. Afstand: 11 km, duur: 3,5 – 4 uur, stijging: 250 m, en 7,5 km, duur 2,5 uur.
Optie: halve dag in de richting van Campamento Paso.

Wie vroeg uit de veren is, kan de volgende ochtend nog een stuk heen en terug in de richting van Paso lopen, voorbij twee hangbruggen. De wandeling kost je ongeveer een halve dag en leidt naar een uitkijkpunt hoog op de heuvel, waar vandaan je een alomvattend uitzicht over Glacier Grey hebt. Voordeel is dat je hiervoor alleen een lichte dagrugzak nodig hebt, omdat je weer terug komt bij Refugio Grey om de rest van je spullen te halen voor de verdere terugtocht van 11 km naar naar Refugio Paine Grande.

De Grey Gletsjer is het hoogtepunt van de eerste dag van de W-Trek met een backpack
De beloning van dag 1 of 2, het uitzicht op Grey Gletsjer (foto: chimuadventures.com)

Wie de tijd neemt voor de W-Trek, kan in Paine Grande al stoppen om te overnachten. Deze comfortabele plek staat bekend om zijn geweldige uitzichten maar ook sterke windstoten die van kamperen een uitdagende ervaring kunnen maken. Omdat hier de catamaran aanmeert, is het wel een populaire en drukke plek om te overnachten. De meeste wandelaars – die niet naar het uitkijkpunt richting Paso gaan – lopen echter nog 7,5 km (2,5 uur) verder naar Campamanto Italiano.

Dit is een relatief makkelijke wandeling langs Lago Sköttsberg door groener landschap over glooiende heuvels naar de voet van Valle del Francés. De markante formatie Cuernos del Paine bepaalt hier het landschap en torent hoog boven je uit. Vlak voor Campamento Italiano is het even klimmen geblazen. De voorzieningen in het campamento (zonder refugio) zijn minder uitgebreid dan bij een met refugio. Zo zijn er geen douches, maar wel een kleine keuken. Het goede nieuws is dat kamperen er gratis is.

Hoe dan ook en waar dan ook sluit je de dag af met een welverdiend Patagonia biertje of muntthee voordat je in je slaapzak kruipt.

Dag 3 van de W-Trek met een backpack

Optie: Refugio Paine Grande – Campamento Italiano Graad: Licht. Afstand: 7,6 km. Duur: 2,5 uur.
Campamento Italiano – Mirador Británico lookout – Campamento Italiano – Refugio Francés. Graad: Gemiddeld tot Zwaar. Afstand: 15 km. Duur: 6 uur.

Wie niet op de tweede dag is doorgelopen naar Campamento Italiano, doet dat nu. Het landschap is groener dan dat van de eerste dag. Het eerste stuk voert over glooiende heuvels langs Lago Sköttsberg naar de voet van Valle del Francés. Bij Campamento Italiano laat je je grote rugzak achter om met je kleine dagrugzak verder te wandelen door de vallei.

Mirador Británico, voor sommigen hét hoogtepunt van de ultieme W-Trek in Torres del Paine Nationaal Park
Bij Mirador Británico heb je een 360 graden panoramisch uitzicht op bergtoppen, gletsjers en bos (foto: wikimedia.org)

Na ongeveer een uur wandelen door enkele steile delen van de vallei, kom je aan bij Mirador Francés. Vanaf dit uitkijkpunt heb je een onvergetelijk uitzicht op de hangende gletsjer aan de grootste berg van het park, Paine Grande (3.050 m). Met mazzel zie (en hoor) je de lawines die zich naar beneden storten. Voor sommigen is deze dag hét hoogtepunt van de ultieme W-Trek in Torres del Paine Nationaal Park.

Stoppen of doorgaan?

Zonder schaamte kun je overwegen te stoppen bij Mirador Francés. Het terrein door Valle del Francés is nogal uitdagend vanwege de klim over rotsblokken en vereist doorzettingsvermogen. Als je besluit de uitdaging aan te gaan, kun je vanaf Mirador Francés anderhalf uur verder lopen naar Mirador Británico. Je inspanning wordt beloond met een 360 graden panoramisch uitzicht op bergtoppen, gletsjers en bos.

Vanaf Mirador Británico of Mirador Francés loop je weer terug naar Campamento Italiano om je rugzak op te halen en eventueel nog twee kilometer verderop de dag te eindigen bij Refugio Francés.

Dag 4 van de W-Trek met een backpack

Refugio Francés – Campamento Las Torres. Graad: Licht tot Gemiddeld. Afstand: 25,2 km. Duur: 8 – 10 uur.

Na het ontbijt bij Refugio Francés, staat op de vierde dag de minst zware hike van de W-Trek op het programma. Het terrein is vrij vlak, heeft lage begroeiing en onderweg moeten meerdere riviertjes worden overgestoken. Het houden van droge voeten is ook nu weer niet gegarandeerd. De hele route heb je links van je de Cuernos del Paine en Cerro Almirante Nieto formaties. Naar rechts kijk je uit over het Lago Nordenskjöld.

Zicht op het Nordenskjöld Meer
Zicht op het Nordenskjöld Meer (foto: reizen-en-reistips.nl)

Voor een pauze en een lunch kun je stoppen bij Refugio Cuernos. Het eindpunt van vandaag is Las Torres. Je kunt er ook voor kiezen om al eerder tijdens de route af te buigen en te eindigen bij Refugio Chileno of nóg 1,5 uur verder bij Campamento Torres. Je bent dan al deels onderweg naar Mirador Las Torres, het hoogtepunt van de ultieme W-Trek in Torres del Paine Nationaal Park.

Een overnachting in Hotel Las Torres is niet voor ieders budget weggelegd, maar wat je in elk geval kunt doen is een pizza eten in het niet al te dure restaurant van het hotel. Een andere optie is Refugio Base Torres / Camping Central of het op een heuvel gelegen EcoCamp Patagonia. Camping Central ligt op ongeveer 20 minuten lopen van Hotel Las Torres. Op de camping staat een aantal grote dome tenten die dienst doen als keuken. EcoCamp Patagonia in een lodge met luxe dome tenten en een welness centrum.
Omdat op deze locatie minder wind lijkt te staan, moet het mogelijk zijn om verloren slaap van de vorige nachten in te halen. Onthoud; een koude nacht is een goede nacht, omdat dat een heldere volgende dag voorspelt en dat is perfect om te zien wat nog gaat komen.

Dag 5 van de W-Trek met een backpack

Optie: Refugio Chileno – Mirador Base Torres – Camping Central. Graad: Hoog.
Camping Central – Mirador Base Torres – Camping Central. Graad: Hoog. Afstand: 19,5 km (8 – 10 uur).

De volgende dag staat een pittige hike op het programma naar de Mirador Base Torres. De Torres zijn drie enorme granieten bergen van bijna 3000 meter hoog die hun naam hebben gegeven aan het park. Het is de populairste hike in Torres del Paine Nationaal Park. De hike begint over vriendelijk, vlak terrein, maar gaat al snel over in een klim. Het eerste deel van het traject heb je panoramisch uitzicht over de Ascencio River Vallei en Paso de los Vientos. Na ongeveer 1,5 uur bereik je Refugio Chileno waar je even kunt pauzeren.

Het uitzicht over de Ascencio River Vallei belooft veel goeds
Het uitzicht over de Ascencio River Vallei belooft veel goeds (foto: reizen-en-reistips.nl)

De laatste loodjes naar Mirador Las Torres

Vanaf Refugio Chileno loop je de eerste 1,5 uur relaxt door het Lengas bos. Maar vergis je niet, het deel dat daarna komt doet een beroep op je klim- en uithoudingsvermogen (en misschien ook je humeur) als je jezelf omhoog hijst over enorme rotsblokken. Helaas wil bij ons de hardnekkige bewolking van geen wijken weten en blijven de toppen van de Torres voor ons in nevelen gehuld. Maar we zijn er! We hebben het gehaald! Het geeft een magisch gevoel. Hét hoogtepunt van de W-Trek in Torres del Paine Nationaal Park.

Mirador Las Torres, hoogtepunt van de W-Trek met een backpack
Bij Mirador Las Torres staan we oog in oog met de Torres, hét hoogtepunt van de W-Trek (foto: adventurealan.com)

Na onze lunch with a view, lopen we tevreden terug naar beneden. Wij zijn in totaal ongeveer 4,5 uur onderweg en even zolang weer terug. En dit is exclusief een korte stop bij Refugio Chileno en bij Mirador Las Torres

Ben je afhankelijk van de bus terug naar Puerto Natales? Dan heb je een aantal opties: er gaat een bus om 9:00 uur, 14:00 uur, 14:30 en 19:45. Je kunt dus aan het eind van dag 5 terug, of vroeg de volgende dag. Dat laatste zou onze voorkeur hebben, omdat je je dan niet hoeft te haasten tijdens de mooiste hike van het traject. Gelukkig hoeven we deze keuze niet te maken, omdat wij in onze trouwe camper het park uit kunnen rijden.

De route in omgekeerde volgorde

Je kunt er ook voor kiezen om de W-Trek bij Camping Central te beginnen. Omdat deze plek makkelijk met de auto te bereiken is, is het er druk. Heb je geen eigen vervoer? De bus naar Camping Central vertrekt om 14:30 vanuit Puerto Natales. Boek hier voor twee nachten. Nadat je je hebt ingeschreven als bezoeker, kan het avontuur beginnen. Een laatste tip die we jullie nog willen meegeven; ✔ lopen met wandelstokken schijnt prettiger te zijn. Ze bieden steun wanneer je je schrap moet zetten om overeind te blijven tijdens de beruchte Patagonische winden…

En jij?

Heb je ervaring met het lopen van de W-Trek of O-Trek in Torres del Paine Nationaal Park in Patagonië? Wil je jouw ervaringen delen of heb je tips? We horen graag van je en linken graag door vanuit De W-Trek met een backpack naar jouw verhaal. Het reactieformulier vind je hieronder.

Bestemming Patagonië, alles voor je reis naar Patagonië

John

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: