Home » Blog » Er kan van alles bij Puerto Natales

Er kan van alles bij Puerto Natales

Waar ligt Puerto Natales?

Puerto Natales ligt in het zuiden van Chileens Patagonië, waar – vanuit het zuiden gezien – het smalle deel van Chili begint. Het stadje ligt ongeveer 250 km ten noorden van Punta Arenas. Misschien wel belangrijker is dat Puerto Natales op slechts 15-20 minuten rijden van de zuidelijke aanrijroute van Torres del Paine Nationaal Park ligt (de gravelweg Y-290). Niet verwonderlijk dus dat dit stadje met ongeveer 19.000 inwoners verschillende keren per jaar misschien wel een veelvoud aan toeristen verwelkomt.

Wist je dat Puerto Natales vrij vertaald ‘geboortehaven’ betekent? Je zou daardoor denken dat hier de allereerste haven in Patagonië ontstond. Maar nee, want het door twee Duitse pioniers gevestigde stadje bestaat officieel pas sinds 1911. Maar Puerto Natales ligt aan de westkant wel aan het water, de smalle doorgang die de scheiding tussen Golfo Almte Montt en Seno Ultima Esperanza vormt. Daarachter liggen bergen, gletsjers en ontelbare fjorden en eilanden, die het stadje van de Stille Oceaan scheiden. Aan de oostzijde van Puerto Natales ligt op slechts een kleine 20 km buurland Argentinië.

Hoe kom je in Puerto Natales?

Puerto Natales is zowel per vliegtuig, boot als over de weg goed te bereiken. Er is een vliegverbinding vanuit Santiago de Chili en Punta Arenas.

Ook tussen Puerto Montt en Puerto Natales bestaat een rechtstreekse vliegverbinding via prijsvechter Sky Airlines . Daarnaast verzorgt Navimag zelfs een bootverbinding tussen beide plaatsen, die toch bijna 2.000 km van elkaar vandaan liggen. Een unieke ervaring van 3 of 4 dagen door de fjorden van Patagonië, tussen gletsjers, bossen, kliffen en met sneeuw bedekte bergen. Kijk hier voor meer informatie.

Over de weg bereik je Puerto Natales via Ruta 9 vanuit Punta Arenas (zuid) of Torres del Paine (noord). Ten oosten van Puerto Natales ligt de grensovergang Paso Laurita Casas Viejas met Argentinië. De wegen Y-325 en 293 vormen hier de kortste verbinding tussen Ruta 9 in Chili en de wereldberoemde Ruta 40 in Argentinië.

Wat is er te doen in Puerto Natales?

Bestemming Patagonië - Er kan van alles in Puerto Natales
Het skatepark aan de boulevard van Puerto Natales

Op zichzelf heeft Puerto Natales niet echt onmisbare bezienswaardigheden, de aantrekkingskracht ligt in de functie als toegangspoort van Torres del Paine. Maar het is een levendig en kleurrijk stadje. Wij ervaren er een heerlijke ‘laat maar waaien’ vibe. Hier en daar een beetje hippie-achtig, waar in de zomer jonge toeristen met dreadlocks en op blote voeten lopen. Geen wonder als er zoveel nationaliteiten rond lopen, met allemaal dezelfde hart-voor-de-natuur-mentaliteit. Bijna iedereen ziet er sportief uit.

Het centrum wordt simpel gezegd gevormd rond Plaza de Armas Arturo Prat en is compact met een supermarkt, een kerk, diverse horeca, accommodaties, toeristenbureau’s en outdoor- en souvenierwinkels. Als toegangspoort van Torres del Paine is het logisch dat de inwoners zich tot de vele toeristen richten. Er is geen hoogbouw, waardoor Puerto Natales een dorps karakter houdt.

Langs het water loopt een lange, verlichte, boulevard met bankjes, kunstwerken, de restanten van een historische aanlegsteiger (muelle histórico), een skatepark en een toeristenbureau. Maar ook hier ontbreken de leuke eettentjes en terrasjes. Jammer, want dat heeft wat ons betreft wel potentie. Bijzonder is dat de boulevard naar het noorden toe overgaat in een fiets-/wandelpad dat helemaal doorloopt tot Puerto Bories.

Omgeving van Puerto Natales

Bestemming Patagonië - Er kan van alles in Puerto Natales
Puerto Natales is de toegangspoort tot Torres Del Paine Nationaal Park

Met een ligging vlakbij het wereldberoemde nationale park Torres del Paine, verbaast het niet dat het rondom Puerto Natales barst van de natuurwonders. Vanwege de vanzelfsprekendheid laten we Torres del Paine Nationaal Park hier verder buiten beschouwing. Zie hiervoor ons blog De W-Trek met een backpack.

De opsomming hieronder bevat slechts enkele voorbeelden. De plaatselijke toeristenbureau’s hebben ongetwijfeld veel meer tips en suggesties.

Boottocht naar Canal de las Montañas

Een van de vele fjorden in de regio. De indrukwekkende boottocht duurt de gehele dag en voert onder andere langs vijf gletsjers die op geen andere manier bereikbaar zijn. Kijk hier voor meer informatie.

Frigorifico Bories

Industrieel erfgoed op 10 autominuten ten noorden van Puerto Natales. Het complex dateert uit 1913 en is een voormalige gigantische koelloods voor de vleesverwerkende industrie die tot 1973 in de regio floreerde. In 1996 werd het pand een nationaal monument en na de restauratie zijn er ook een museum en luxe hotel in gevestigd. Kijk hier voor meer informatie.

Monumento Natural Cueva de Milidón

Een grottenstelsel op een half uur rijden ten noorden van Puerto Natales via Ruta 9 en de gravelweg Y-290 naar het westen. De grotten en rotsen van de Cerro Benítez laten de geschiedenis van de laatste 20.000 jaar van Patagonië zien. Ze vertellen het verhaal van de rotsen en het landschap, van alle dieren, en van de eerste mensen die naar deze plek kwamen. De locatie is van grote archeologische en paleontologische waarde. Een van de rotsformaties wordt de Duivelsstoel genoemd.

Peninsula Antonio Varas

Dit is het schiereiland recht tegenover Puerto Natales. Op het enorme Estancia La Peninsula na is het vrijwel onbewoond en daarom geschikt voor rust zoekers. Het schiereiland heeft alle flora en fauna die kenmerkend zijn voor Patagonië. De Estancia biedt paardrij-, wandel- en mountainbike excursies aan. De 40 minuten durende boottocht vanuit Puerto Natales voert door de prachtige Seno Ultima Esperanza (zie hierna). Kijk voor meer informatie over de mogelijkheden bij de Estancia.

Seno Ultima Esperanza

De naam (‘Inham van de Laatste Hoop’) klinkt wellicht wat duister, maar niets is minder waar. De inham heeft een prachtig landschap van fjorden, waterwegen en ijskappen. De boottocht vanuit Puerto Natales maakt een bezoek aan de Balmaceda- en Serranogletsjer mogelijk.

Kamperen in Puerto Natales

Bestemming Patagonië - Er kan van alles bij Puerto Natales
Kamperen met tent of camper op camping Güino in Puerto Natales

Puerto Natales is uniek in zijn soort als het gaat om stadscampings in zuidelijk Patagonië. Er zijn er maar liefst twee. Het keurige Yellow Plum ligt in een woonstraat en lijkt iemands achtertuin. Het kleine, beschutte veldje is alleen voor tenten geschikt maar in noodgevallen kan op de oprit ook een camper staan. Camping Güino ligt op een wat hoger deel van Puerto Natales, naast het Parque Eusebio Lillo. Dit is een echte backpackers camping en zo’n sfeertje bevalt ons wel. Op het grote grasveld kunnen tenten beschut staan en aan de randen is ruimte voor zo’n 10 campers. Beide campings hebben een fijne ontmoetingsruimte en goede faciliteiten. Zie verder ook ons blog Kamperen in Patagonië is reizen in ultieme vrijheid.

Vegetarisch en veganistisch eten in Puerto Natales

Bestemming Patagonië - Er kan van alles bij Puerto Natales
Kleurrijk voorgerecht in veganistisch restaurant in Puerto Natales

Zo’n heerlijke relaxte vibe gaat meestal gepaard met een vegetarische of veganistische levensstijl. In Puerto Natales kun je daarmee dan ook prima terecht! Tijdens ons bezoek eten we niet één, maar twee keer bij het volledig veganistische eetcafé El Living aan Plaza de Armas. Helaas bestaat het niet meer, maar daarvoor in de plaats is een pizzeria gekomen die ook vegetarische en veganistische opties heeft. Wel weer pizza of pasta dus.

Maar niet getreurd, als we de berichten mogen geloven, heeft Puerto Natales inmiddels een nieuw veganistisch restaurant: Hablemos Coco. Dit restaurant is onderdeel van The Veat Hotel. We zien er naar uit dat bij ons eerstvolgende bezoek te gaan proberen. Overigens heeft ook de supermarkt Unimarc een gevarieerd aanbod aan vegetarische en veganistische producten.

Meer lezen over onze ervaringen met vegetarisch en veganistisch eten in Patagonië? Kijk dan eens op ons blog Overleven als veganist of vegetariër in Patagonië.

En jij?

Heb je Puerto Natales ook al eens bezocht of ben je van plan naar dit leuke dorpje met een relaxte vibe te gaan? Onder dit bericht vind je een reactieformulier. We vinden het leuk om je tips en ervaringen te horen.

Bestemming Patagonië, alles voor je reis naar Patagonië

John

Geef een reactie

%d
Geverifieerd door MonsterInsights